Zorana i Lončar prvi lete iz Vlade

Jelena Đondović | vesti 2016-09-19 20:46:34 2016-09-19 20:46:34

Ljuljaju se fotelje Mihajlovićevoj i Lončaru! Premijer Aleksandar Vučić priznao je u nedelju uveče da je želeo još dve promene prilikom formiranja nove vlade, ali da tada nije imao dovoljno snage da to sprovede u delo.

Alo!

Kako „Alo!“ saznaje od dobro upućenih izvora bliskih aktuelnoj vlasti, radi se o ministarki građevinarstva Zorani Mihajlović i ministaru zdravlja Zlatiboru Lončaru!

Naš izvor tvrdi da priča o njihovoj smeni nije ni izbliza završena, već da se njih dvoje smatraju najvećim kandidatima za smenu prilikom prve naredne rekonstrukcije Vlade.

Ministarka umalo kandidat opozicije

Zorana Mihajlović, funkcionerka SNS-a i potpredsednica Vlade, ponovila je juče da ne razmišlja o predstojećim predsedničkim izborima, kao i da nema nikakve informacije o tome, pa ni ko će biti kandidat vladajuće stranke. Ipak, uveliko kruže priče da je Mihajlovićeva zapravo ostala u Vladi kako ne bi postala kandidat ujedinjene opozicije za predsednika Srbije.

- Želeo sam još jednu ili dve promene, koje iz različitih političkih razloga nisam mogao da sprovedem u delo. Nisam imao dovoljno snage. Neke stvari, jednostavno, ne možete da uradite, kao što ne mogu da utičem na to da ljudi razumeju da je potrebno da se privatizuju Zvezda i Partizan - rekao je Vučić gostujući na RTS-u.

Naš izvor otkriva da to što premijer u momentu formiranja Vlade, kako je i sam priznao, nije imao snage da se odrekne Lončara i Mihajlovićeve nikako ne znači da su njihove fotelje 100 odsto sigurne i da će do kraja mandata ove vlade oni ostati na svojim pozicijama.

 

- Premijer se poprilično lomio oko njih. Spisak zamerki nije kratak, a Zorani se najviše zamera što mnogo više računa vodi o slici koju će o njoj imati javnost nego o stvarnim rezultatima. Ipak, na kraju se odlučio da ih zadrži u Vladi, ali to apsolutno ne znači da će tu ostati do kraja, da mogu da budu bezbrižni. Naprotiv, poprilično sam ubeđen da bi premijer mogao, ukoliko naprave još neku grešku i time doliju kap u prepunu čašu, da ih smeni - kaže naš izvor.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da ga uopšte ne izneneđuje što je premijer želeo da smeni Mihajlovićevu, ali da razume i razloge zbog kojih to je nije uradio.

- Teško je to komentarisati, s obzirom na to da ne poznajem dobro konkretnu situaciju u njihovim ministarstvima, pogotovo kada je reč o resoru zdravstva. Zorana Mihajlović je često davala izjave koje su politički vrlo osetljive, usmerene protiv Rusije, kao i neke izjave koje su potpuno kontradiktorne i, sve mi se čini, u suprotnosti sa politikom koju vodi premijer, tako da me uopšte ne čudi što je želeo da je isključi, a to što nije je verovatno rezultat želje da izbegne tenziju u stranci i sa zapadnim krugovima jer oni još stoje iza Zorane - kaže naš sagovornik.

 

O smenjenima sve najbolje

Inače, na pitanje da li je aktuelna vlada bolja od prošle, premijer je odgovorio da ima beskrajno poverenje i da, u profesionalnom smislu, mnogo voli Anu Brnabić. On je rekao da je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković bila odlična, a da od novog ministra Branislava Nedimovića očekuje da bude još energičniji i efikasniji. Vučić je dodao i da je ministar prosvete Srđan Verbić bio dobar i da je smeo da izađe pred profesore i nastavnike, da primi udarce na sebe. - Verujem da Šarčević može da bude još bolji. Od Verbića sam čuo jednu veliku stvar i alal mu vera na tome. Kada sam ga pitao šta misli o Šarčeviću, on je rekao - najbolje rešenje. Znate kakva je to retkost u politici i javnom životu - rekao je Vučić.

Save

Expand player
Pogledajte više