Zoran Đorđević
Alo / Marko Metlaš
Zoran Đorđević

Alo / Marko Metlaš

Zoran Đorđević, Foto: Alo / Marko Metlaš

Ime ministra Đorđevića od danas je na listi na kojoj su svoje mesto između ostalih svetski uticajnih ličnosti zauzeli i sveruski patrijarh Kiril i višestruki svetski šahovski šampion Anatolij Karpov.

- Ovo priznanje predstavlja vrhunac moje karijere u ovom trenutku. Voleo bih da mi je danas otac živ da ovo vidi, siguran sam da bi bio ponosan. S druge strane, mislim da će sin i ćerka biti ponosni na mene i da ću im biti dobar uzor - rekao je ekskluzivno za „Alo!“ Zoran Đorđević.

Počasni doktorat je Đorđeviću uručila Natalija Počinok, rektor Univerziteta, prilikom svečane ceremonije na Ruskom državnom socijalnom univerzitetu (RGSU) u Moskvi, koji prema rečima ambasadora Aleksandra Čepurina predstavlja značajan simbol i potvrdu postignutog napretka u razvoju bilateralne saradnje u socijalnoj sferi, ali i u sferi odbrane i bezbednosti, funkcije koju je pre ove obavljao.

Počasni doktorat

Privatna arhiva

Počasni doktorat, Foto: Privatna arhiva

- Dokaz dobre saradnje i postignutih rezultata u oblasti socijalne zaštite između resora kojim rukovodim i resornog ministarstva u Ruskoj Federaciji je upravo to što smo uspeli da uradimo sve ono na šta se čekalo 20 godina. Potpisani su brojni sporazumi, našim građanima koji rade u Rusiji konačno se priznaje radni staž, obezbedili smo da naši ljudi dobiju ruske penzije, razvili smo saradnju u oblasti demografije - objašnjava Đorđević.

Cilj Vlade je da radnici budu zadovoljni!

Povodom Praznika rada, 1. maja, ministar Đorđević je istakao da se Vlada RS i Ministarstvo za rad svakodnevno bore za bolji položaj i prava radnika.

- Ova vlada svoje uspehe deli sa svim građanima. Nastavićemo da se borimo za bolju budućnost, otvaraćemo fabrike, gradićemo puteve, razvijaćemo našu privredu i time omogućiti da plate i penzije budu veće. Naravno, sve to ne može preko noći, ali imamo jasan zadatak koji nam je predsednik Aleksandar Vučić postavio i uradićemo sve da naši radnici budu zadovoljni - kaže Đorđević.

Prema njegovim rečima, lično prijateljstvo sa ministrom Maksimom Topilinom uticalo je na to da se dogovori brzo realizuju, a saradnja podigne na viši nivo.

- Primere dobre prakse u Rusiji implementirao sam kod nas. Kada sam upoznao ministra Topilina, dao mi je vizitkartu ispisanu Brajevim pismom. Naš predsednik Aleksandar Vučić je prvi predsednik u svetu koji je imao takvu vizitkartu, a i prvi političar kod nas, a kao ministar koji je zadužen za osobe sa invaliditetom, smatrao sam da i ja treba isto da uradim, tako da sam prvi ministar u našoj vladi koji je to uradio. Ovo je samo jedan detalj koji u potpunosti oslikava našu pažnju i posvećenost i najsitnijim detaljima - ističe ministar.

Nakon što je primio počasni doktorat, Đorđević je održao predavanje studentima na temu odnosa Rusije i Srbije u oblasti socijalni zaštite.

- Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i ja, osim toga što smo bili resorne kolege, razvili smo prijateljstvo. Ono je nastalo i pre mog stupanja na mesto ministra odbrane u Srbiji, te je i taj lični kontakt otvorio mnoga vrata. Možda, pored ličnih odnosa i prijateljstva našeg predsednika i predsednika Putina, naše prijateljstvo je zaslužno da sve ono što danas postoji i o čemu se priča - avioni, borbena vozila koja dobijamo od Rusije i visok nivo vojne saradnje, budu deo i mog uspeha. Srbija je mala po broju stanovnika i teritorijalno, ali može Rusiji da posluži kao primer dobre prakse koji tamo mogu da primene u svom mnogo većem sistemu. Verujem da će sistem socijalnih karata, kada zaživi u Srbiji, biti upravo jedna od stvari koja će moći da pomognu našim prijateljima u Rusiji, da je i oni implementiraju i time pruže sve pogodnosti svojim građanima - rekao je Zoran Đorđević i dodao da će se dobra i aktivna saradnja dve zemlje na tom polju nastaviti i u narednom periodu.