Žene mi komanduju u kući i u Vladi!

Darko Zlojutro | vesti 2017-07-15 16:18:16 2017-07-15 16:18:16

„Probleme s ‘Fijatom‘ smo nasledili. Moramo da poštujemo obaveze ugovora, a zašto je ugovor takav - pitajte one koji su ga sklapali”, kaže Knežević

Oliver Bunić

 

Ministar privrede Srbije i funkcioner Srpske napredne stranke Goran Knežević u intervjuu za „Alo!” otkriva koliko mu je teško to što je na mestu premijera Srbije dama, s kim se najviše druži od naprednjaka, ali i šta je to što treba da uradimo kako bismo privukli još više stranih investitora i na koji način će se rešiti štrajk u „Fijatu”.

Novu Vladu Srbije sa Anom Brnabić na čelu u prvim danima njenog mandata sačekao je jedan veliki problem, a to je štrajk u „Fijatu” i natpisi pojedinih medija da će ta firma otići iz Srbije. Šta se zaista dešava?

- Srbija je u takvoj poziciji da nam je svaki investitor važan i ne želimo da ostanemo bez „Fijata”, ali važni su nam i ljudi, naši radnici. U ovom slučaju politika poslovanja kompanije je da ne pregovara sa radnicima u štrajku, a na nama je da pronađemo kompromisno rešenje kako bismo što pre seli za sto da razgovaramo o zahtevima radnika. Svaki dan koji izgubimo veliki je gubitak ne samo za zaposlene i samu kompaniju već za privredu cele Srbije, pa na kraju krajeva i za svakog građanina.

Svirajte mi „Žal” od Šabana Šaulića

Koju pesmu u kafani naručuje Goran Knežević kada želi da se opusti?

- Usud nas Srba je da se uvek veselimo uz tužne pesme, tako da je moja omiljena od Šabana Šaulića - „Žal“, iako ne žalim ni za čim.

 

Postoji li opravdanost u zahtevima radnika da se u čitavu stvar umešaju država i premijer kada se uzme u obzir da se radi o privatnoj firmi i štrajku u njoj?

- Vlada se uključila u meri u kojoj može da se uključi u rešavanje ovog problema, u skladu sa ugovorom o „Fijatu”, koji smo nasledili, i ako sebe smatramo ozbiljnom državom, moramo da poštujemo i obaveze ugovora. A zašto je ugovor takav - pitajte one koji su ga sklapali.

Premijerka je u svom ekspozeu najavila dalji ekonomski rast Srbije i više investicija, a tu će na udaru biti Ministarstvo privrede. Koji su zadaci stavljeni pred vaše ministarstvo i kako ćete ih sprovesti?

- Za te stvari važno je da nastavimo sa ostvarivanjem tri ključna cilja: sa obezbeđivanjem novih radnih mesta kroz podršku investicija i razvoja malih i srednjih preduzeća, zatim još boljim uslovima za poslovanje i, konačno, sa rešavanjem nasleđenih problema - privatizacije i unapređenja rada javnih preduzeća.

Ne pevam kao Dačić, ja pričam viceve

Ministar Dačić strane goste često zabavi pesmom, predsednik Vučić večerom, čime vi animirate goste iz inostranstva?

- Volim da pričam viceve.

 

Koliko je teško privući jakog investitora u zemlju?

- Srbija je zemlja koja ima dobru reputaciju u svetu i po mnogim pokazateljima Srbija svakim danom ide napred. Da pojasnim, kada govorimo o pomeranju pozicije Srbije u svetu na skali ovoj ili onoj - u stvari govorimo o boljoj „krvnoj slici“ naše privrede, koju svaki investitor prvo pogleda pre nego što se odluči gde će da ulaže.

Koji su glavni problemi Ministarstva privrede?

- I dalje nam najveći problem predstavlja rešavanje preduzeća u privatizaciji jer, ipak, iako ih nema mnogo u odnosu na broj sa kojim smo započeli privatizaciju, opet su to preduzeća koja su u takvim stanjima da im brzo rešenje nije tako lako naći. Ali i to ide svojim putem i verujem da ćemo i na to staviti tačku u narednom periodu.

Jokiću, reprezentacija je svetinja!

Bili ste predsednik Košarkaškog saveza, kako danas gledate na odluku pojedinih reprezentativaca, pre svega Jokića, da se ne odazovu pozivu reprezentacije?

- Reprezentacija treba da je svetinja, ali to je izbor svakog pojedinca. Jokiću, reprezentacija je svetinja

 

Da li vam teško pada što vam je šef (premijer) žena?

- Nikako. Morate da znate da sam otac tri ćerke i da imam njih četiri u kući, koje moram da slušam, i vrlo dobro znam šta žena u jednoj kući znači. (smeh)

Koliko je Srbija kao društvo spremna da prihvati damu na mestu premijera?

- Mislim da tu odavno nema nikakve dileme - naše veoma pametne žene su na ključnim državnim pozicijama, na čelu veoma uspešnih kompanija, a svima su nam poznati ženski osećaj, analitički stav i širina koju mi muškarci često nemamo.

Funkcioner ste SNS-a, a predsednik naprednjaka Aleksandar Vučić najavio je promene u stranci 2019. godine. Da li mislite da on treba da se povuče sa kormila naprednjaka?

- Dobro je da o tome ne moramo da razmišljamo uskoro.

Najbolji sam sa Zoranom i Jadrankom

S kim se najbolje slažete u SNS-u?

- Sve svoje kolege u SNS-u volim jer nas je okupila zajednička ideja, ali pošto već pominjemo i žene u poslu, izdvojio bih drage koleginice Zoranu Mihajlović i Jadranku Joksimović. Najbolji


 

Expand player
Pogledajte više