Aleksandar Vučić, Vladimir Putin
Printscreen
Aleksandar Vučić, Vladimir Putin

Printscreen

Aleksandar Vučić, Vladimir Putin, Foto: Printscreen

14.40 - Želim da obavestim građane Srbije da sam zadovoljan rezultatima razgovora. Zahvalan sam Putinu na svemu što je uradio za Srbiju. Ne postoji dokument za koji bi Rusija glasala da je protiv interesa Srbije - rekao je Vučić i naglasio da po svim pitanjima imamo sa Rusijom odličnu saradnju.

Vučić je rekao i da ga je Putin uverio da će Srbija moći da kupi dodatne količine gasa.

- Hvala ruskim prijateljima na tome.

14:30 -Predsednik Putin je prvo podsetio na bratstvo dva naroda koje je svoj vrhunac doseglo u Drugom svetskom ratu i borbi protiv fašizma.

- Predsednik Vučić je prihvatio poziv da dođe na vojnu paradu za Dan pobede 9. maja u Moskvu - rekao je Putin, pa skrenuo pažnju na sve jače ekonomske veze dva naroda:

Naše energetske firme su među najvećim investitorima u Srbiji, i Rusija je najveći snabdevač gasa za srpsko tržište

14:08 - Predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Valdimir Putin uskoro će se obratiti medijima nakon sastanka u četiri oka.

Razgovor predsednika trajao je više od dva sata.

12.00 - Ruski predsednik Vladimir Putin je na početku sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem poručio da se strateško partnerstvo dve zemlje razvija, svakodnevno potvrđuje i ojačava.

Vladimir Putin je poželeo dobrodošlicu Aleksandru Vučiću i istakao da mu je veoma drago što vidi predsednika Srbije.

"Hvala vam što ste prihvatili naš poziv, naši odnosi se razvijaju, naše strateško partnerstvo se svakodno potvrđuje i ojačava, i u političkim i ekonomskim odnosima, kao i u sferi bezbednosti", rekao je Putin na početku sastanka, koji je bio otvoren za javnost.

Kako je rekao ruski predsednik, prošle godine je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje porasla za dva odsto, a u periodu januar-septembar ove godine još za devet odsto.

Putin je dodao da na razvijanju odnosa dve zemlje aktivno rade zajedničke komisije, kao i da će o svemu više razgovarati sa srpskim predsednikom tokom posete.

Predsednik Rusije je poručio Vučiću da ga očekuje u Rusiji ponovo u maju sledeće godine, dok je predsednik Srbije dodao da će mu biti velika čast.

Po završetku sastanka, Putin i Vučić trebalo bi da se obrate medijima.

Ovo će, inače, kako je ranije rekao predsednik Vučić, biti njegov 17. sastanak s predsednikom Rusije, a treći za godinu dana.

Putin je početkom godine boravio u zvaničnoj poseti Beogradu, a predsednik Vučić u Moskvi krajem prošle godine.

 

Kako je Aleksandar Vučić izjavio posle prošlonedeljnog razgovora sa zamenikom ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandrom Gruškom u Beogradu, susret s Vladimirom Putinom očekuje s velikom nadom.

Glave teme, prema očekivanjima, biće bilateralna saradnja dve zemlje, aktuelna situacija na Kosovu i Metohiji i put ka rešenju tog pitanja.

Kako Vučićeva poseta dolazi nedugo posle otkrivanja afere "ruski špijun", to će, sigurno je, biti jedna od tema razgovora dvojice predsednika.

Vučić je ovih dana više puta podsećao na prijateljske odnose s Rusijom i njenim predsednikom Putinom, na zahvalnost koju Srbija duguje Rusiji za razumevanje njenih nacionalnih interesa, za aktivnu podršku u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, posebno u međunarodnim organizacijama, ali i istakao da on s Putinom uvek razgovara otvoreno o svemu.

On je sam rekao da je, po izbijanju afere, pitao "ruske prijatelje - zašto?". Tema obaveštajne afere, je, kako je sam rekao, iz delokruga "razgovora u četiri oka".

A tema za otvoren razgovor, s obzirom na aktuelne međunarodne okolnosti, geostrateške interese, situaciju u EU, regionu, poziciju Srbije i Rusije, pritiske i očekivanja - ima mnogo.

Predsednik Vučić u Moskvu ide sa čvrstim stavom o političkoj samostalnosti i vojnoj neutralnosti, opredeljenosti za evropski put, ali i spremnosti za saradnju sa svima koji žele obostrani ekonomski napredak i prosperitet, te sa stavom da Srbija želi rešenje za Kosovo i Metohiju, ali da neće odustati od svojih interesa.

Na podršku računa, i kako je nedavno rekao: "Uvek razgovaramo otvoreno, uvek o svim pitanjima i verujem da Srbija ima iskrenog prijatelja i dobrog partnera u Rusiji, što mogu da potvrdim da Rusija svakako ima u Srbiji na Balkanu".