POLOVINA GRAĐANA SRBIJE ZA ČLANSTVO U EU Zapanjićete se koliko ih je za ulazak u NATO

Evo šta kažu najnovija istraživanja.

NATO
NATO, Foto: Shutterstock

Polovina građana Srbije je za članstvo u EU, a samo devet odsto je za članstvo u NATO, pokazuje istraživanje javnog mnjenja koje je juče predstavio Izvršni direktor CeSid-a Bojan Klačar.

Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa CEAS-om o stavovima građana po pitanju NATO, EU, SAD, a Klačar je rezultate izneo na 8. "Beogradskoj NATO nedelji".

Istakao je da je polovina građana za članstvo Srbije u EU dok se tome protivi 31 odsto građana. Kada je reč o članstvu u NATO savezu, samo 9 odsto ispitanika podržava to, dok je 72 odsto građana protiv, a kao glavni razlog za članstvo navodi se bezbednost.

NATO
NATO, Foto: Shutterstock

Na pitanje šta građane najviše sprečava da podrže članstvo u NATO, 63 odsto stanovnika je odgovorilo da je to NATO bombardovanje 1999. godine.

Ispitivanje pokazuje, kako je dodao, da veoma mali broj ljudi zna koliko je tačno bilo civilnih žrtava, kao i da 58 odsto njih veruje da je osiromašeni uranijum doveo do porasta broja obolelih od kancera.

Bombardovanje, NATO, RTS
Bombardovanje, NATO, RTS, Foto: Alo!/EPA

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je juče da odnosi Srbije i NATO predstavljaju delikatno pitanje opterećeno nasleđem iz prošlosti, ali je istakao i da postoji odgovornost i obaveza da se zajednički ulože napori da region bude trajno stabilan. 

Povezane vesti

 • Korisnik: Miloš
  24/07/2020 - 15:02
  Tih devet posto su oni koji nemaju ni kuća ni mačeta nema njima ko da gine za račun zapada
 • Korisnik: lule
  23/07/2020 - 07:42
  Tih 9 posto je kompletna opozicija u Srbiji. Sad vam je jasno koliko su jaki na na politickoj sceni.
  • vladimir @lule
   24/07/2020 - 16:55
   @ lule , 9% izdajnika je zabrinjavajuće po bezbednost države.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi