VOJISLAV ŠEŠELJ, LIDER SRS-A, U INTERVJUU ZA ALO! PORUČUJE Zapadne ambasade organizuju proteste u Beogradu i Banjaluci!

To što je sveže operisan nije sprečilo lidera radikala Vojislava Šešelja da u intervjuu za „Alo!“ sa nama pretrese sve najaktuelnije teme.

Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Kao i uvek, on je bez dlake na jeziku govorio o mogućim parlamentarnim izborima, tituli lažnog opozicionara koju su mu neki dodelili, povezanosti koju je uočio između protesta koji se istovremeno odigravaju u Beogradu i u Banjaluci...

Kako ste proveli praznike? Jeste li negde išli?

- Sve vreme sam bio kod kuće sa porodicom, pomalo sam se i odmarao, a kad kažem da sam se odmarao, to znači da sam čitao novine i beletristiku, ali sam i radio na mojoj novoj knjizi o Srebrenici. Za Srpsku novu godinu biću prvo kod kuće, a onda ću ići kod Vjerice Radete jer je tada njena slava.

 Sve su prilike da nas na proleće čekaju izbori. Da li je to, po vama, realno?
- Moguće, ali ja nisam skroz siguran da će biti zakazani tako brzo jer je pitanje zašto se zakazuju. Vlast u Skupštini ima više nego komotnu većinu, mogu da izvrše samo rekonstrukciju vlade i otarase se nekih ministara kriminalaca, za to im ne trebaju izbori. A ako vlast izborima želi da tera inat prozapadnoj opoziciji ili ako Vučić želi da ima sto odsto poslanika u Skupštini, onda je to druga stvar, praktičnog razloga nema.

 Ako ipak bude izbora, je li vaša stranka spremni za njih?
- Mi smo, u principu, uvek spremni, nemamo mi naročite pripreme za to, samo nekoliko kadrovskih promena da bi se stranka osposobila i podmladila.

 Znači, leteće neke glave?

- Neće niko leteti, samo će neki biti premeštani sa nekih funkcija i pomerani na neke druge, malo ćemo podmladiti stranku. Što se mene lično tiče, nema niko mlađi od mene da me zameni.

 A kako bi SRS prošao da izbori budu na proleće? Niste se proslavili ni na predsedničkim, ni na beogradskim...

- Nismo, problem je sa režimom, koji trenutno ima toliku moć da je teško bilo šta uraditi. Imaju totalnu kontrolu izbornog procesa, koja se najbolje može sagledati u Kladovu.

Rasim je ušao u savez s Ugljaninom 

Šta ste želeli da postignete time što ste napisali knjigu o Rasimu Ljajiću? On kaže da ste mu nacrtali metu na čelo...

- U knjizi je mnogo istine izneseno o Rasimu Ljajiću, mnogi ljudi iz Sandžaka su govorili istinu o njemu i kriminalu kojim se bavi i nema šanse da bilo šta pobije. Želeo sam da ga raskrinkam u javnosti i nateram pravosudne organe da preduzmu zakonom predviđene mere. Nemam čak nikav lični interes da ga ugrozim, čak sam ga doskora hvalio kao jednu od dve civilizovane političke varijante među muslimanima Sandžaka, ali on je ušao u savez sa Ugljaninom.

Iz Saveza za Srbiju Dragana Đilasa već najavljuju bojkot izbora, iako nisu ni raspisani, kako se vama čini to rešenje?

- Koja je svrha bojkota izbora? Nema je. Đinđić je napravio katastrofalnu grešku 1997. godine, kada je to uradio i jedva se oporavio, zamalo da ga smene. Psihološki je lakše bojkotovati izbore nego doživeti fijasko na njima. Ja se, na primer, da sam znao da će Putin podržati Vučića tri dana pred predsedničke izbore, ne bih kandidovao. Razumem kakav je sad odnos snaga, razumem da Rusija podržava Vučića, i ja ništa ne menjam od svoje politike i svoje ideologije. Ali Vučić od kada sam se ja vratio sa službenog puta pravi jedan zaokret i sve je bliži Rusiji. Nama je drago što je režim sve bliži Rusiji. Ovaj orden koji je dodelio Putin je orden i srpskom narodu, ne samo Vučiću, ali bi i Vučić morao da odgovori na pravi način i da Vlada donese odluku da se dodeli diplomatski status ruskim humanitarcima u Nišu, da zauzme stav da je Krim Rusija.

 Iz tog, kako ga vi zovete, prozapadanog opozicionog bloka stalno se čuju optužbe na vaš račun da ste lažna opozicija, a da su oni jedina prava?

- Nek oni meni objasne šta je prava opozicija! Oni su opozicija Srbiji i narodu! Mi nikada to nismo bili, ni kada smo bili u najvećim sukobima sa Miloševićem, nismo bili opozicija Srbiji, tu je razlika.

Vojislav Šešelj, SRS, Hrtkovci
Vojislav Šešelj, SRS, Hrtkovci, Foto: Alo!/Marko Metlaš

 Kako se vama čine protesti koje oni organizuju u Beogradu?

- Njihovo je pravo da drže te proteste i, dok ne izazivaju incidente, ništa im ne zameramo. Malo nam je nelogično ipak da se u prvi plan ne isturaju organizatori i da ti političari ne govore na tim skupovima.

 Osim u Beogradu, protesti se dešavaju i u Banjaluci, samo što je tamo povod za njih jedan tragičan događaj. Jednom ste rekli da uočavate vezu između te dve vrste okupljanja...

Putinova poseta beskrajno značajna 

Koliko je za Srbiju značajna Putinova poseta?

- Beskrajno mnogo je značajna i mi se toj poseti radujemo! U stranačkom smislu, glavne plodove će uživati Vučić, a u vanstranačkom smislu, ovo je za Srbiju veoma značajno, da smo i mi radikali presrećni.

 - Protesti su povezani utoliko što su u njih umešane zapadnjačke ambasade i u Beogradu i u Sarajevu. Njima je cilj da se olabavi režim u Beogradu i da se sruši u Republici Srpskoj, kako bi se sama Republika Srpska ukinula i utopila u BiH. Tome se moramo žestoko suprotstaviti i to je razlog što sam ja podržao Dodika na ovim izborima, nisam to uradio što je lep i pametan i simpatičan, nego što bi njegov pad bio pad Srpske.

Premijerka je 9. januara dobila Orden Republike Srpske, koji ste i vi svojevremeno dobili?

- Ne, ja sam dobio orden višeg ranga. Ona je dobila Orden Republike Srpske na lenti, a ja sam dobio Orden Republike Srpske na zlatnom lancu, to je najviše odlikovanje.

 Zločinci OVK polako su počeli da odlaze na saslušanje u Hag? Da li vi očekujete da će Specijalni sud za ratne zločine stvarno nešto uraditi?

- Mislim da će to biti jedna velika smejurija, to nije legalan sud, on ima za cilj političko manipulisanje i uterivanje discipline među Albancima od strane Zapada, ali ne verujem da će tu biti ikakve pravde. Nadam se da će zločinci Tači i Haradinaj jednog dana odgovarati pred srpskim sudovima jer je Srbija jedina nadležna za celu teritoriju Kosova.

Razdvojiti Srbe i Albance 

Šta vi predlažete kao rešenje kosovskog problema?

- Mi radikali imamo svoj predlog, pošto Srbi i Albanci ne mogu zajedno da žive, treba ih razdvojiti. Deset srpskih opština treba da bude direktno priključeno centralnoj Srbiji, a da na ostatku Albanci imaju potpunu vlast, s tim što bi granične prelaze držala centralna vlast u Beogradu i što bi ona upravljala carinama, sve ostalo bismo mogli njima poveriti u sklopu njihovih autonomnih prava.

 

Voditeljski posao važno iskustvo

Pojavila se informacija da ste zbog loše gledanosti dobili otkaz na TV „Hepi“, gde ste vodili emisiju „Upoznajte Parove“?

- Ma kakvi, ja sam imao dogovor da radim 12 emisija i radio sam toliko. To mi je bilo važno životno iskustvo.

 

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Stanko
  14/01/2019 - 00:39
  Zapad ne želi jaku i stabilnu Srbiju,zato će pokušati da je destabilizuje!
 • Korisnik: Pokemon
  14/01/2019 - 00:27
  Vojo provaljen si, ti si lažna opozicija i običan potrčko Vučiću, kao što si i Slobi bio ikabena - pričaš priče a Kosovo ne pominješ, kakva bre Rusija, svi znamo da je glavni agent zapada ovde Vučić a ne neka opozicija.
 • Korisnik: ilija
  14/01/2019 - 00:15
  Neka si ti nama živ i zdrav
 • Korisnik: ilija
  14/01/2019 - 00:14
  Ne treba ti da soliš pamet Vučiću i govoriš mu šta treba da radi!
 • Korisnik: Tamara
  13/01/2019 - 23:21
  Dr. Seselju zelim brzo ozdravljenje i dugovecan zivot .
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi