Kraljevo
Facebook printscreen
Kraljevo

Facebook printscreen

Kraljevo, Foto: Facebook printscreen

Za dve godine budžet Grada porastao za čak 540.000.000 dinara

Na devedeset četvrtoj (vanrednoj) sednici Gradskog veća, gradski većnici su razmatrali i usvojili pet tačaka dnevnog reda.
Gradsko veće je donelo Zaključak kojim je utvrdilo Predlog odluke o završnom računu budžeta grada Kraljeva za 2018. godinu. Gradonačelnik je istakao da grad Kraljevo poslednjih nekoliko godina kontinuirano beleži rast prihoda.

„Završni račun budžeta grada Kraljeva za 2016. godinu pokazao je da smo imali prihode u ukupnom iznosu od 2.700.000.000 dinara. Naredne godine ostvarili smo prihode u iznosu od 2.950.000.000 dinara. Za jednu godinu prihod je bio veći za čitavih 250.000.000 dinara, više od 2.100.000 evra. Prošle godine ostvarili smo prihode u iznosu od 3.241.000.000 dinara. Ako merimo u odnosu na 2016. godinu, to je rast od 540.000.000 dinara, čitavih 20 odsto, odnosno za više od 4.500.000 evra“, rekao je gradonačelnik napomenuvši da je grad Kraljevo godinama gledao u leđa susednim gradovima, imao manje prihode, a danas je konačno uspeo da ostvari veće prihode i od Čačka i od Smedereva i od Kruševca.

Ana Brnabić

Alo!/Marko Đoković

„Prikaz završnog budžeta je krvna slika finansija grada Kraljeva, koja pokazuje da grad ostvaruje značajne prihode, iz godine u godinu veće, i da finansijski jača. Upravo zbog toga možemo da realizujemo projekte, da rekonstruišemo i Trg i Atletski stadion, da gradimo i ambulante i da pomažemo svojim privrednim subjektima“, izjavio je Terzić istakavši da je upravo ovo razlog što je ove godine opredeljeno više sredstava za asfaltiranje puteva i dodao:

„Za asfaltiranje puteva na seoskom području 2016. i 2017. godine smo opredelili po 35.000.000 dinara, 2018. godine 42.000.000 dinara, a ove ulažemo 70.000.000 dinara - isto koliko smo 2016. i 2017. godine zajedno dali. Sada rastemo, jačamo, želimo da pokažemo svim građanima da je grad Kraljevo u boljoj finansijskoj situaciji, da osete to u metrima puteva koje asfaltiramo, u metrima kanalizacione i vodovodne mreže i, kao što radimo na selu, kao što radimo u prigradskim naseljima, želimo da ulažemo i u gradu“, poručio je gradonačelnik i podsetio da je upravo u toku rekonstrukcija trotoara u Ulici heroja Maričića, od Hajduk Veljkove do Ulice vojvode Putnika, da se očekuje i rekonstrukcija dela trotoara u Ulici Dimitrija Tucovića, a da će se svake naredne godine nastavljati ulaganja u asfaltiranja, izgradnju kanalizacione i vodovodne mreže.

Momir Bulatović

printscren youtube

Prema rečima Terzića, poslednjih 20 ili 30 godine nije se mnogo radilo jer se nije imalo novca, sada novca ima i sada može više da se radi i više da se stvara.

„Efekat fabrika odnosno poreza na zaradu i poreza na imovinu koji se stekao otvaranjem fabrika nije vidljiv u značajnijoj meri za 2018. godinu, ali će biti vidljiv u budžetu za 2019, 2020, 2021. godinu, naš budžet će iz godine u godinu rasti. Najbitnije je da građani osete da grad Kraljevo ima više para, da osete kroz infrastrukturu, kroz svoj bolji život, kroz bolji život svakog sela i naselja u okolini Kraljeva i kroz bolji i kvalitetniji život u centru grada.

Članovi Gradskog veća grada Kraljeva su doneli i Odluku o izmenama i dopunama Odluke o javnim parkiralištima na kojima se plaća naknada za parkiranje, Zaključak o prihvatanju inicijative Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta Kraljevo za dostavljanje predloga za rekonstrukciju kolovozne konstrukcije ulica i nekategorisanih puteva uz 15 odsto učešća građana, kao i Rešenje o korišćenju sredstava tekuće budžetske rezerve u iznosu od 3.290.000,00 dinara za nabavku i ugradnju kotla na pelet u objektu OŠ „Živan Maričić“ Žiča.

Primopredaja dužnosti: Mojsilović i Diković

Ministarstvo odbrane

„Kada usvajamo spisak puteva koji se asfaltiraju, verovatno je za neke ljude koji posmatraju ovaj spisak to beznačajno, međutim, za one građane Kraljeva i građane svakog sela u okolini Kraljeva kojima se asfaltira put, kojima se podasipa put, ovo su veoma značajne stvari i za njih je ovo život. Tako je i Odluka o obezbeđivanju finansijskih sredstava za kupovinu kotla u OŠ „Živan Maričić“ u Žiči veoma značajna za roditelje dece koja pohađaju ovu školu, za decu, za nastavnike. Opredelili smo dovoljno finansijskih sredstava kako bi bio kupljen nov kotao u ovoj osnovnoj školi i to dovoljne snage da zagreva u budućnosti i učionice, ali i sportsku salu koja će sredstvima Ministarstva omladine i sporta Vlade Republike Srbije biti izgrađena u ovoj školi“, rekao je gradonačelnik.

Kako je naveo, prethodni kotao je dotrajao i nije mogao više da se remontuje. Na osnovu predmera i predračuna koji je sačinilo JEP „Toplana“ Kraljevo, biće raspisana javna nabavka za nabavku kotla, nakon toga on će biti instaliran i trebalo bi da početkom zime deca i nastavnici ove škole imaju adekvatno grejanje.

Pročitajte još: