Irena Vujović
Ministarstvo zaštite životne sre
Irena Vujović

Ministarstvo zaštite životne sre

Irena Vujović, Foto: Ministarstvo zaštite životne sre

Ministarka je navela da će realizacijom druge faze projekta, na deponiji Osaonica biti zatvoreno i sanirano 65 odsto deponijskog prostora, dok će na preostalih 35 odsto biti otvorena sanitarna kaseta za privremeno odlaganje otpada do izgradnje Regionalne deponije u Kraljevu, na kojoj će se u budućnosti odlagati otpad iz ove opštine.

-Sufinansiranjem ovakvih projekta Ministarstvo nastavlja da pruža podršku lokalnim samoupravama u gašenju nesanitarnih gradskih i opštinskih deponija. Zatvaranjem i rekultivacijom takvih deponija štitimo životnu sredinu, a istovremeno rešavamo decenijski problem neadekvatnog odlaganja otpada, koje će se u budućnosti vršiti po ekološkim standardima – rekla je Vujović.

Irena Vujović

Ministarstvo zaštite životne sre

Irena Vujović, Foto: Ministarstvo zaštite životne sre

Ministarka je dodala da je u toku sanacija i rekultivacija deponije „Stanjevine“ u Prijepolju, kao i deponije „Prelić“ u Čačku i najavila ove godine izgradnju transfer stanica u Novoj Varoši i Knjaževcu, kao i osam novih Regionalnih centara za upravljanje čvrstim otpadom sa pratećom opremom, čime će, kako je istakla, biti rešen problem odlaganja otpada za veliki broj lokalnih samouprava.

Završetak radova na drugoj fazi sanacije deponije Osaonica planiran je u oktobru ove godine, a prema rečima ministarke Vujović, opština Trstenik je kandidovala i dobar projekt na konkursu za pošumljavanje i ozelenjavanje, te može da očekuje podršku resornog ministarstva i u realizaciji drugih projekata značajnih za poboljšanje životne sredine i kvaliteta života građana.

PROČITAJTE JOŠ: