Vučiću, hoćemo izbore!

E. A. | vesti 2017-11-16 22:17:21 2017-11-16 22:17:21

Lider SNS-a će odluku o raspisivanju vanrednih izbora doneti u subotu pred organima stranke i nakon konsultacija sa stranačkim funkcionerima

Mitar Mitrović

Srbija će po svemu sudeći ponovo na izbore kako bi izabrala novu Vladu Srbije, a glasanje za srpski parlament, zajedno sa beogradskim izborima, najverovatnije će biti održano u poslednjoj nedelji februara ili prvoj nedelji marta meseca sledeće godine, saznaje „Alo!”.

Prema saznanjima našeg lista, ostao je još samo zvaničan korak do raspisivanja vanrednih parlametarnih izbora, koji će se, ukoliko ih bude, biti održani istog dana kada i beogradski. Taj korak biće učinjen u subotu, kada će se predsednik Srbije i lider SNS-a Aleksandar Vučić obratiti funkcionerima naprednjaka na sednici Predsedništva SNS-a.

I Ana za izbore

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da bi predstojeća promena Ustava mogla da bude razlog za vanredne parlamentarne izbore. “Mnogi imaju različite razloge zašto bi trebalo raspisati vanredne izbore, ali meni deluje kao važan razlog to što u okviru Poglavlja 23 u pristupanju Srbije Evropskoj uniji moramo da prođemo kroz promene Ustava. Atmosfera u Skupstini je trenutno sve samo ne konstruktivna”, kazala je Ana Brnabić novinarima na skupu “Belgrade Venture Forum”.

 - Vučić će svoju konačnu odluku javnosti saopštiti u subotu, nakon sednica GO i Predsedništva SNS-a, a sudeći prema izjavama Stefanovića, Dačića, Vulina i Mihajlovićeve, koji su istakli da je potrebno organizovanje vanrednih parlamentarnih izbora, nije teško zaključiti kakav će biti stav šefa države - kaže naš izvor iz vrha naprednjaka.

SPS ide sam!

Kako saznaje „Alo!”, u toku su završne procene u vezi sa izgledom liste SNS-a, kao i da li će se na njoj naći Dačićevi socijalisti. „Još se procenjuje da li će naprednjaci više glasova dobiti samostalno ili sa nekim, mada uopšte nikoga ne bi iznenadilo da SPS izađe na izbore samostalno, tačnije u društvu sa Jedinstvenom Srbijom i Zelenom strankom. Sigurno je to da će naprednjaci na parlementarne izbore izaći sa istom listom kao za beogradske”, otkriva naš izvor.

 Prema njegovim rečima, objedinjeni parlamentarni i beogradski izbori trebalo bi da budu održani krajem februara ili najkasnije u prvoj nedelji marta.

- Samo čudo može da se dogodi, pa da se Vučić i SNS ne odluče za vanredne parlamentarne izbore - kaže naš izvor.
Aleksandar Vulin, lider Pokreta socijalista i ministar odbrane, rekao je juče da su izbori potrebni.

Mali: Ne znam hoću li opet biti kandidat

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da sa zadovoljstvom obavlja funkciju na kojoj je, a da li će se ponovo kandidovati na predstojećim izborima, kaže, ne zavisi od njega. „To je pitanje koje ne zavisi od mene. Sa velikim zadovoljstvom radim svoj posao i obećanja koja smo dali jedno po jedno ispunjavamo”, rekao je Mali novinarima.

 „Dobro je da izađemo na izbore zbog pritisaka iz sveta, pokušaja da se meša u naš politički život, pokušaja da se formiraju jedna, dve, pet kolona, da se utiče na nosioce političkog života da bi se ponašali kako neki van granica zemlje misle da treba, a na to je najbolji i ponekad jedini odgovor - pitamo Srbe”, zaključio je Vulin.

Podsetimo, pre Vulina se za vanredne parlamentarne izbore izjasnila ministarka saobraćaja i funkcionerka Zorana Mihajlović, koja je rekla: „Izbori su potrebni kako bi se izmerila snaga Vučića i SNS-a, Ivice Dačića i malih stranaka.“

Glasamo 25. februara ili 4. marta

Prema našim saznanjima, vanredni parlamentarni i beogradski izbori biće održani u poslednjoj nedelji februara ili prvoj marta 2018. To znači da će građani na biračka mesta izaći ili 25. februara ili 4. marta.

 Ni Ivica Dačić, lider SPS-a, nije sklon bežanju od izbora, on je na proslavi godišnjice SNS-a u Beogradu rekao:
„Pred nama su beogradski izbori, ali ja sam se uželeo izbora i zato jedva čekam da (Aleksandar) Vučić odluči da se ide na vanredne izbore.“

Expand player
Pogledajte više