Ksenija Pavlović Mekatir
William Moon, AP
Ksenija Pavlović Mekatir

William Moon, AP

Ksenija Pavlović Mekatir, Foto: William Moon, AP

- Ne bih to nazvala okršajem, to je više prirodan proces u američkom novinarstvu na koji sam ja navikla… Dan pred prvu rundu razgovora meni je specijalni savetnik predsednika Trampa rekao da bilo kakva statusna pitanja neće biti predmet razgovora. Međutim, u inicijalnom dokumentu postojala je ta formulacija koja kaže: „međusobno priznanje“. A to suštinski znači priznanje Kosova. Ja sam na to skrenula pažnju. Grenel je rekao da to nije tačno. Rekla sam da jeste i dokumentovala citatom. I to jako je uticalo na to da se skrene pažnja na problem koji je srpska delegacija uočila u okviru tog člana.

Da li vas je iznenadila pojava Izraela u dogovoru, tačnije u papirima koji su potpisani?

- Mene lično nije. Zapravo ceo taj prelazak svih ambasada u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim jeste nešto što je apsolutni prioritet američke administracije i nešto što je važna inicijativa iza koje stoji Džerard Kušner. Tako da u tom smislu, a s američke tačke gledišta, nije me iznenadilo. To je deo sastavne politike Amerike, a Srbija takođe ima veoma dobre odnose sa Izraelom, tako da se to negde i očekivalo.

Kao komentarišete podsmevanje Tviter zajednice prijemu u Ovalnoj sobi i drugim stvarima?

- Ružno je što se ova situacija ne uzima kao proslava Srbije. Trenutak u kome su predsednik Tramp i Amerika kao zemlja ugostili srpskog predsednika i Srbiju u Ovalnoj sobi jedan je ogroman simbol prijateljstva i politike otvorenih vrata. Potpisivanje sporazuma prvobitno je trebalo da se održi u Ruzveltovoj sobi, a onda je promenjena ta ideja i ceremonija je prebačena u Ovalnu sobu. To samo govori o ozbiljnosti ove situacije i ovog istorijskog dogovora i prioriteta koji Srbija sada predstavlja za Ameriku. Druga veoma bitna stvar jeste da je predsednik Donald Tramp predao praktično mikrofon srpskom predsedniku da se obrati svim kamerama, pred celim svetom i pošalje poruku mira, prijateljstva, dobrosusedskih odnosa iz Ovalne sobe. To nisu male stvari. Ono što je jako bitno jeste da lokalna politika, u smislu da li glasate za ovu ili onu stranku, da li ste ili niste za predsednika Vučića, nema nikakvu važnost jer je ovo trenutno u nacionalnom interesu. Srbija trenutno apsolutno mora biti veoma zadovoljna tretmanom koji je dobila u Beloj kući nakon mnogo decenija. Znate, zvale su me moje kolege iz pres kora, navodeći da je ovo velika stvar za Srbiju. Govor predsednika Vučića bio je ozbiljan. Ono što sam primetila jeste da je Tramp pokazao ogromnu ozbiljnost. On je zaista s velikom pažnjom slušao šta je predsednik Vučić imao da kaže. Znate, ne dolazi srpski predsednik u Belu kuću svakoga dana. Predsednik Tramp je imao ovu temu na listi prioriteta od početka svoje administracije. Ovo je i nekonvencionalni pristup u diplomatiji gde vi zaleđujete svaku priču o statusu na godinu dana. Vas pozivaju da sa suprotnom stranom napravite zdravu ekonomsku klimu. A zdrava ekonomska klima je veoma važna jer vi kao zemlja Srbija privlačite američke investicije. A kad američke investicije uđu u srž, krvotok Srbije, onda automatski pravite mnogo bolji odnos s Amerikom i stvarate mnogo veći uticaj na političku situaciju.

Pročitajte još: