Aleksandar Vučić
printskrin
Aleksandar Vučić

printskrin

Aleksandar Vučić, Foto: printskrin

Hrvatski portal Index, u tekstu pod naslovom "Srbija je najbolja u Europi po cijepljenju. U EU se i dalje gomilaju problemi" piše sledeće:

"U BETONSKOJ dvorani beogradskog sajma deseci medicinskih sestara u zaštitnim odijelima daju cjepivo protiv covida-19 mladima i starima, toliko brzo i učinkovito da je Srbija po tome prva u kontinentalnoj Europi.

U zemlji je u gotovo dva tjedna cijepljeno pola milijuna od ukupno sedam milijuna ljudi, što je najviše nakon Britanije, po podacima znanstvene internetske publikacije "Our World in Data".

Bitna razlika je u tome što se ljude većinom cijepi kineskim cjepivom koje je proizveo Sinopharm.

Dok cijepljenje u Europskoj uniji sporo napreduje, što je izazvalo velike kritike, Srbija ga provodi brzo zahvaljujući ugovorima s kineskim i ruskim proizvođačima. Osim kašnjenja, u EU se pojavio još jedan problem, a to je da neke zemlje odbijaju cijepiti starije od 65 godina AstraZenecinim cjepivom, tvrdeći da nema dovoljno dokaza da je učinkovito na starijoj populaciji. Hrvatska će, kako je najavljeno, tim cjepivom cijepiti i starije od 65."

Srbi biraju između četiri vakcine

Indeks navodi da stanovnici Srbije, ne samo što imaju dovoljno vakcina, već mogu i da biraju koju žele da prime.

"Srbi mogu birati kojim će se cjepivom cijepiti, a nude im se Pfizerovo i BioNTechovo, ruski Sputnik V i Sinopharmovo. No najviše se cijepe kineskim pošto je Srbija dobila milijun doza sredinom siječnja.", piše Index.

Kineska veza

Hrvatski mediji navode i dobre kontakte predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji su bili ključni u nabavci vakcina i podsećaju na njegove izjave.

- Pisao sam u Si Đinpingu i cena je drastično snižena. Kad vidite cijenu, podići ćete mi spomenik jednog dana - rekao je Vučić o dogovoru koji je sklopio s kineskim kolegom o nabavi Sinofarmovih vakcina.

Spašavanje Srbije

Indeks u nastavku teksta u podnaslovu Spašavanje Srbije, piše o izuzetnoj organizaciji procesa vakcinacije u Srbiji.

"Po dolasku u centar za cijepljenje u glavnom gradu, liječnici pregledavaju pacijente nakon čega odlaze u zonu za registraciju i na cijepljenje. Sve traje svega 15 minuta, ne računajući kratko čekanje nakon cijepljenja da bi se vidjelo hoće li biti nuspojava.

Mnogi su iznenađeni glatkim odvijanjem kampanje cijepljenja s obzirom na inače sporu birokraciju.

"Svi su točno znali što rade, bilo je dosta osoblja, svi su bili ljubazni", kazala je AFP-u poslije cijepljenja Snežana Krivokapić, 38-godišnja komunikacijska menadžerica.

Osim kineskih cjepiva, Srbija je uvezla i preko 30.000 doza Pfizerova i BioNTechova cjepiva te 40.000 doza Sputnika V.

Vučić je nedavno najavio da će srpski "prijatelji" poslati još milijun doza prije ožujka, ne ulazeći u pojedinosti.

Istodobno, EU se optužuje da zanemaruje susjede sa zapadnog Balkana po tom pitanju.

Osim Albanije, Srbija je jedina zemlja u regiji koja je započela cijepljenje zahvaljujući vlastitim dogovorima s farmaceutskim kompanijama.

Druge zapadnobalkanske vlade nisu bile uključene u europski program podjele cjepiva u prosincu i još uvijek čekaju cjepiva koja su im obećana putem UN-ova mehanizma Covax za pomoć siromašnijim zemljama."

Mađarska odobrila rusku i kinesku vakcinu

Indeks navodi da je i Mađarska krenula putem Srbije, kao i da je premijer te zemlje naveo Srbiju kao inspirativan primer.

Mađarska je takođe odlučila da nabavi rusku i kinesku vakcinu.

BONUS VIDEO: Ministar finansija Siniša Mali: Sa predsednikom Vučićem sam upoznao neke od najvažnijih ljudi

*

Komentari (1)

Milan

06.02.2021 09:53

Pitanje je šta ćemo sad kad ne ceo svet hvali?