Predsednik Vučić u Krušiku
prinstcreen
Predsednik Vučić u Krušiku

prinstcreen

Predsednik Vučić u Krušiku, Foto: prinstcreen

VELIKA ŠTETA

Kako je rekao predsednik Srbije tokom obilaska pogona "Krušik", delovanje pojedinaca nanelo je veliku štetu međunarodnom ugledu ove fabrike i namenskoj industriji Srbije.

- Radnici neće imati ni sa platama ni sa poslom. Molim vas da pomognete svojoj državi koja je vlasnik ovakvih preduzeća, i da odgovornim ponašanjem potvrdite šansu da opstanete na tržištu, i razlog da postojite. Ne može da pada s neba. Taj novac morate da zaradite, i mi ćemo pomoći u tome. I platama, i plaćanjem dobavljačama.

- Neću da Lučani i Sloboda kažu: Krušik nam duguje. Nije nam cilj da sipamo novac kao u bunar, već da zarađujemo. Neki iz regiona su sada počeli da uzimaju ugovore umesto Krušika - rekao je Vučić.

Predsednik Vučić u Krušiku

prinstcreen

Predsednik Vučić u Krušiku, Foto: prinstcreen

Mi dobro znamo da je Krušik srce valjeva i Centralne Srbije. Drago mi je da je prosečna plata u januaru bila 63.000 dianra. To je zahvaljujući enormnim davanjima Srbije, a ne onim što je zarađeno. Ali bez Krušika bi svi otišli u Beograd ili u svet. Zato ćemo nastaviti sa ulaganjima, jer želimo da ostanete ovde, na svome. Moraćemo mnogo da radimo. Vi imate dobru budućnost, ali morate da razumete da država nije ćup, već da ćemo morati da radimo. Nećemo da odustajemo od odbrambene industrije, iako bi to mnogi želeli - kaže Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara, predsednik je rekao da su radnici zabrinuti za svoju budućnost, i da je Krušiku pričinjena ozbiljna šteta.

- Razgovarao sam i sa rukovodstvom, rekao sam im svoja nezadovoljstva, i oni meni neke svoje probleme. Nadam se da ćemo se vratiti na uspeh iz 2018. godine - rekao je.

- Mnogi su zaradili na problemima sa kojima se Krušik suočavao. Dobro... Naše je da pokažemo da možemo da radimo bolje od njih, i da se izborimo za mesto na tržištu - rekao je.

O KOSOVU

- Siguran sam da Vašington neće odustati od zahteva za Prištinu. Što se tiče EU nemam sumnje da postoje određene simpatije prema Kurtiju, ali toga je bilo i kod nas dok nije počeo da priča o velikoj Albaniji - kaže Vučić.

O PADU POSLOVANJA

- Dovešćemo ovde forenzičku reviziju. Ne mislim da ste uboli srce problema. Ovo što sam govorio o nabavci. Mi dugo nismo imali priliku da imamo oružje. Jugoimport je za nas veoma važno preduzeće, proveravaćemo da li su oni dobro radili. Problem je u celoj 2019. godine,  naravno on se multiplikuje. Kada na guglu ukucate Krušik sada izađe hiljade tekstova koji ruše imidž Krušika.

Opozicija protiv građana svoje zemlje

Deo opozicije u Srbiji na sve načine pokušava da sabotira napredak zemlje, vešto prikrivajući činjenice da se u Srbiji danas živi bolje nego pre deset godina kada su oni bili na vlasti.

Pojedinci koji su naneli nepopravljivu štetu Krušiku i namenskoj industriji u Srbiji, ostavili su radnike u teškoj situaciji i pokazali su da nemaju nikakav plan i program koji bi ponudili građanima, već samo međusobne svađe i borbu za dolazak na vlast.

Ima tu i spoljni faktor koji je veoma značajan zbog smanjenja tražnje. Gotovo niko ne želi da ratuje u svetu. Zatim velike zemlje žele da se bave izvozom, a da male spreče. Problem je i isplata, a da vam neko ne ubodi sankcije.

Mnogo problema smo imali prethodnih godina. Sada opremamo i našu vojsku. Kada imate Saudijce koji nešto oružja kupuju, onda su i uslovi lošiji zbog konkurencije - rekao je predsednik.

Vučić je u 10 časova obišao nove pogone "Krušika" - Pogon za kovanje košuljica artiljerijskih projektila 155 mm u Kovačkom centru i novi Pogon za proizvodnju bokser kapisli za streljačku municiju.

Krušik

Alo/A.G.

Krušik, Foto: Alo/A.G.

On je obišao i objekat u kojem se odvija proizvodni proces za rakete vazduh-zemlja BR -1-57, rakete zemlja-zemlja 107 mm i vođene rakete "maljutka 2T i 2F", dodaje se u saopštenju.

Krušik

Alo.rs/ A.G

Krušik, Foto: Alo.rs/ A.G

Predsednika Vučića je u obilasku "Krušika" pratio ministar odbrane Aleksandar Vulin.

VULIN: "OPERACIJA KRUŠIK" NANELA VELIKU ŠTETU

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je, uoči posete predsednika Vučića Krušiku, poručio da je ovo veliki dan za Krušik i za odbrambenu industriju.

- Sada smo usvojili još jednu mogućnost, to su granate od 155mm. Sada može i 120 i 128mm, ovde su ljudi vredni i trude se, ali niša ne bi bilo moguće bez kontinuirane podrške države i predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije – rekao je Vulin.

Kako je dodao, jedini način da odbrambena industrija napreduje jeste da stalno ima nove proizvode.

Krušik

Alo/A.G.

Krušik, Foto: Alo/A.G.

- Mi ovde proizvodimo minobacačke granate, po kojima je Krušik poznat i na svetskom tržištu, ali mora se ići napred . Ratovanje, međunarodna industrija traži nove proizvode – rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, kupci iz inostranstva traže proizvode iz Krušika, ali je konkurencija veoma velika.

- Isti što mi proizvodimo proizvodi i Bugarska i Rumunija i druge zemlje u svetu. Na nama je da naš proizvod bude najbolji. Upravo je u Krušiku najveća potražnja među stranim kupcima – rekao je Vulin.

Kako je dodao, "operacija Krušik" je nanale ogromnu štetu ovom kolektivu, monoge porudžbine su orkazane.

Krušik

Alo/A.G.

Krušik, Foto: Alo/A.G.

U tu operaciju su bili uključene i obaveštajne i medijske i političke strukture, a cilj je bio da se ova fabrika uništini, dodao je ministar odbrane.

- Municija koju Krušik proizvodi je dobila mnoge borbe, ali Vučić sada vodi bitku za Krušik da bi sačuvao radna mesta, da Vojska Srbije bila u stanju da se snabdeva iz svog proizvoda – istakao je Vulin i dodao da se danas vodi bitika za Krušik i 3.000 radnih mesta.