Amfilohije
Alo! M.Josida
Amfilohije

Alo! M.Josida

Amfilohije , Foto: Alo! M.Josida

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacuje tvrdnje pojedinih opozicionih političara da želi da "preuzme proteste u Crnoj Gori" i poručuje da ga ne zanimaju crkvene funkcije. O Amfilohiju: "Ima moju podršku"

"Predsedniče, radite li o glavi Amfilohiju?", bilo je pitanje upućeno Vučiću danas posle razgovora sa američkim izaslanikom Ričardom Grenelom u Minhenu.

Vučić je odbacio tvrdnje pojedinih opozicionih prvaka, a pre svih Vuka Jeremića, da želi da "preuzme proteste" u Crnoj Gori, koje od usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, organizuje Srpska pravoslavna crkva, odnosno Mitropolija Crnogorsko-primorska.

"Čekajte ljudi, pa kako to da ja, kao veleizdajnik kako kažu, onaj koji se dogovarao i razgovarao sa Milom Đukanovićem (predsednikom Crne Gore), sad želi da preuzme proteste protiv Mila?! To je contradicio in adjecto, izgleda da su pobrkali lončiće. Kad neko toliko laže, onda više ne zna ni šta priča. Važno je da izgovore neku rečenicu protiv mene, a to što to nema smisla, nema veze", rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić

printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: printscreen

O odnosu sa mitropolitom Amfilohijem, prvim čovekom SPC u Crnoj Gori i izuzetno značajnom i uticajnom figurom u crnogorskom društvu, kaže da ima "pristojan odnos".

"Poštujem Amfilohija, sa njim imam pristojan odnos, nikada nisam odgovarao na uvrede i na teške reči, niti ću. Ima moju ličnu i našu podršku za to što radi, za borbu koju vodi za SPC", dodao je Vučić.

Kaže, kroz smeh, i da ga ne zanimaju funkcije u crkvi.

"Ja odem u crkvu nekoliko puta godišnje, kad su praznici i nisam zainteresovan za obavljanje bilo kakvih crkvenih poslova. Zainteresovan jesam da se borim i pomognem našem narodu da se izbori za svoja prava i za to da se crkva izbori svoja prava u Crnoj Gori", rekao je Vučić.