MOĆNA SRPSKA SNAGA UDRUŽENA SA RUSKIM UBOJITIM ORUŽJEM Zašto je tenk T-72MS pravo "sovjetsko čudo"?!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas prikazu tenkova T-72MS u Kasarni "Mija Stanimirović" u Nišu.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug

Ubojito rusko oklopno vozilo T-72 je sovjetski osnovni borbeni tenk koji je ušao u serijsku proizvodnju 1973.

On se pokazao se kao izdržljiv tenk sa velikom razornom moći, zbog čega je postao uz T-55 najrasprostranjeniji tenk koji je razvijen i proizveden u Sovjetskom Savezu.

- Tenkovi T-72MS koje smo dobili od Rusije značajan su pomak za našu kopnenu vojsku, doprineće većoj borbenoj gotovosti Vojske Srbije - rekao je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić na današnjem prikazu tenkova. 

Osnovno oruđe tenka T-72A je top kalibra 125mm, glatke cevi, dužine 50 kalibara (6.250mm), koji je zaštićen termoizolacionom oblogom. Punjač topa je sa elektrohidrauličnim pogonom i omogućuje brzinu paljbe 2-8 metaka u minutu. Vertikalno polje dejstva je -5 do +15 stepeni. Vek cevi topa je 350 ispaljenih metaka. Pomoćno naoruzanje čini spregnuti mitraljez PKT od 7,62mm sa borbenim kompletom od 2.000 metaka i PAM NSVT od 12,7mm sa kompletom od 300 metaka, koji je efikasan na daljinama od 1.500m za ciljeve u vazduhu i 2.000m za ciljeve na zemlji. Borbeni komplet od 42 metka čine: Trenutno fugasni OF-19, kumulativni ZBK14M, probojnosti 500mm oklopa i pancirno-potkalibarni projektili BM9 i BM12, probojnosti 350mm na 3.500m. U obrtnom transporteru smešteno je 22 metka. Potkalibarni projektili imaju brzinu na ustima cevi od 1.800m/s, što je u samom svetskom vrhu.

Karakteristike tenka 7-72 MS
Karakteristike tenka 7-72 MS, Foto: prinstcreen

U tureli komandira ugrađeni su periskopi za osmatranje dnevno-noćni TKN-3 i jedan dnevni TNP-160, kao i dve prizme u poklopcu turele. Preko periskopa TKN-3 komandir moze vršiti osmatranje noću do daljina 400m. Periskop je opremljen brisačima i grejačem za zimske uslove. Komandir moze preuzeti komande od nišandzije, ali ne može sam gađati. Kupola se navodi brzinom od 20 stepeni/s.

Niš, tenkovi
Niš, tenkovi, Foto: screenshoot

Nišandzija ima na raspolaganju nišanski daljinomer sa laserskim meračem, pomoću koga se top i spregnuti mitraljez navode na cilj. Daljina merenja je 500 - 4.000m. Sistem za upravljanje vatrom (SUV) automatski unosi podatke o pređenom putu do cilja. Neposredno nišanjenje, zavisno od vrste projektila, se vrsi do daljina 4.000 - 5.000m, a spregnutim mitraljezom do 1.200m. Nišanska sprava uvećava 8x, merenje daljine laserom se sme vrsiti do 10/min, u intervalima od 6s. Skala daljinomera se automatski pomera u skladu sa izmerenom daljinom. Spremnost topa za gađanje označava paljenje signalne lampice u vidnom polju nišana. Pored ove dnevne nišanske sprave ugrađena je i noćna TPN1 za daljine do 800m sa uvećanjem 5,5x. Skala nišanske sprave ima podeoke za nišanjenje do 1.100m za potkalibarne, 1.000m za kumulativne i 900m za trenutno fugasne projektile. Noću se spregnutim mitraljezom može dejstvovati do 600m. 

Podsetimo, zahvaljujući Vojnotehničkom sporazumu koji su postigli predsednici i vrhovni komandanti Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, srpsko Ratno vazduhoplovstvo dobilo je veliku donaciju u avionima, u njihovom opremanju i modernizaciji, koja se odvija u skladu sa programskim dokumentima. 

Vojska Srbije i te kako ima čime da se pohvali!

Početkom oktobra ove godine na privremenom poligunu "Pešter" izvela se združena taktička vežba sa bojevim gađanjem "Sadejstvo 2020" kojoj je prisustvovao predsednik Aleksandar Vučić.

Na vežbi je tada učestvovalo oko 2.800 pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Kopnene vojske, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, više od 150 borbenih i neborbenih vozila i borbenih sistema i oko 40 vazduhoplova - helikoptera Mi-17 i Mi-35, bespilotnih letelica, aviona MiG-29, Orlova, Galebova.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi