Aleksandar Vučić
Alo.rs
Aleksandar Vučić

Alo.rs

Aleksandar Vučić, Foto: Alo.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas, poslednjeg dana Minhenske bezbednosne konferencije, sa predsednikom Jermenije Armenom Sarkisijanom.

Pročitajte još:

 

Predsednik je, tokom boravka u Minhenu, imao brojne bilateralne razgovore, u čijem središtu je bilo pitanje rešavanja probema Kosova i Metohije.

On je, između ostalih, imao sastanke sa delegacijama Kongresa SAD, nemačkog Bundestaga, ali i predsednikom Moldavije, šefom nemačke diplomatije Hajkom Masom, te i evrospkim komesarom Johanesom Hanom.

Pročitajte i ovo:

Vučić je učestvovao i na panel diskusiji "Bezbednost u Jugoistočnoj Evropi: dva koraka napred, jedna korak nazad", koju je vodio „šef" Minhenske bezbednosne konferencije Volfgang Išinger, a na kojoj su još govorili komesar Han i Hašim Tači.

 

Pomoćnika direktora Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na jučerašnjem panelu u Minhenu "politički demontirao" izlaganje predsednika privremenih kosovskih insitucija Hašima Tačija i pokazao da Priština zapravo minira dijalog.

Prema Petkovićevim rečima, predsednik Srbije je pokazao i da se Priština ni posle 11 godina nije pomerila u nastojanjima da Kosovo bude ono što žele - suverena država, a takođe razobličio ponašanje dela međunarodne zajednice koje se pravi "nemušto".

"Predsednik je ukazao da Priština zapravo minira dijalog i da različitim jednostranim odlukama čini sve da oteža situaciju, ne samo u političkom smislu, već i na terenu", rekao je Petković za TV Pink.

Prema njegovim rečima, izlaganje predsednika je razobličilo i ponašanje onog dela međunarodne zajednice koje se pravi "nemušto" u celoj situaciji i koje glumi privid odgovornosti, a iza koje ne postoje konkrenti potezi i dela.

"Iako smo čuli od brojnih zvaničnika, šefova država i međunarodnih organizacija da Priština mora da ukine takse, to se nije desilo. Priština je nastavila i dalje da ide u pravcu zaoštravanja situacije i sada njihov tim za pregovore sa Beogradom ide sa novom platformom gde ucenjuju, napadaju i miniraju dijalog", naveo je Petković.

Kaže da Priština "minira" dijalog, zato što im je jasno da je vreme kada su kroz dijalog dobijali prošlo.