Saobraćaj Drumski transport Kamioni Auto-put autoput
Shutterstock
Saobraćaj Drumski transport Kamioni Auto-put autoput

Shutterstock

transport, Foto: Shutterstock

“Mislim da ćemo biti broj 1 u Evropi, možda broj 2, moguće da imamo najveći rast u Evropi u prvom kvartalu. Možda jedna zemlja samo da bude ispred nas, to ćemo proveriti u naredna dva, tri dana”, rekao je Vučić novinarima.

To, kaže, ne znači da smo mi manje pogođeni, ukazuje da će se kod nas veći problem videti u drugom kvartalu, zbog aprila meseca, ali su, ističe, prve procene veoma ohrabrujuće.

Aleksandar Vučić

Printscreen/ Pink

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen/ Pink

On je naveo i da 66 odsto našeg izvoza ide u zemlje EU, a kada se na to doda oko 17-18 odsto izvoza u zemlje regiona, što je ukupno 83 odsto izvoza, jasno je zašto je za nas važno da i regionalne ekonomije budu neuporedivo jače.

Vučić je rekao da će dve zemlje u regionu imati problem sa visinom javnog duga, a da će Srbija gledati da “upumpa” što više novca kroz Garantni fond, Fond za razvoj, korporaticne obveznice, povoljne kredite…

“Ali, naš javni dug ne sme da pređe 60 odsto BDP-a, mora da spada u najzdravije ekonomije. Moramo da vodimo računa, da industrijskom proizvodnjom, građevinarstvom, poljoprivredom, našu ekonomiju učinimo fleksibilnijom i otpornijom na sve moguće događaje”, rekao je Vučić.

Važno je, kaže, i za Srbiju da radi Škoda, da krene Volvo, da rade nemačke fabrike, pogoni nemačkih fabrika u Americi…, jer je sve povezano, i važno je da se oporave američka i evropska ekonomija, a tako će, kaže, rasti i brojevi u Srbiji.

 

Komentari (1)

ђура

30.04.2020 15:25

Шанса да помогнемо американце да превазиђу светску економску кризу узроковани епидемијом Covid 19 .