PREDSEDNIK SRBIJE PUTUJE U NEMAČKU Vučić sa svetskim liderima u Minhenu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić putuje danas u Minhen, gde će učestvovati na 55. Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, koja će, prema najavi organizatora, okupiti vodeće ličnosti iz sveta politike.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je, najavljujući učešće na ovom forumu, rekao da ide kako bi se borio za Srbiju, te da već ima dogovorene sastanke sa 15 do 20 svetskih zvaničnika.

"Volfgang Išinger, ključni čovek konferencije, doveo je politički najznačajnije ljude, čak i one koji nisu bili ove godine u Davosu. Mnogi će i iz regiona ići, i iz svih delova sveta. Svi idu u Minhen", rekao je Vučić.

Organizator najavljuje da će od 15. do 17. februara, o aktuelnim krizama i bezbednosno političkim izazovima u svetu, što je glavna tema skupa, govoriti oko stotinu visokih predstavnika iz politike iz celog sveta.

 

Kako se ističe u saopštenju, posle 2017. nemačka kancelarka Angela Merkel ponovo će uzeti učešće na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, na kojoj će govoriti i šef nemačke diplomatije Hajko Mas, ministarka odbrane Ursula fon der Lajen, ministar privrede Peter Altmajer, vicekancelar i ministar finansija Olaf Šolc, ali i više od 45 poslanika Bundestaga iz svih frakcija.

SAD, takođe, dolaze sa do sada najbrojnijom delegacijom, koju će predvoditi potpredsednik Majk Pens, a u kojoj će biti i predstavnici Kongresa, na čijem čelu će biti predsednica tog tela Nensi Pelosi.

Među učesnicima će biti i visoki zvaničnici Kine, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, ali i šefovi Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

Aleksandar Vučić i Federika Mogerini
Aleksandar Vučić i Federika Mogerini, Foto: Predsedništvo Srbije

Na dnevnom redu konferencije posebna tema biće posledice nove ere takmičenja velikih sila, a govoriće se i o kontroli naoružanja i saradnji u odbrambenoj politici.

"Prevedeno" na nediplomatski jezik, čini se da će glavna tema biti kako da se zaustavi Kina, te odnos prema Rusiji.

Ove dve zemlje posebno su apostrofirane i u godišnjem Izveštaju Minhenske bezbednosne konferencije, pod nazivom "Velika slagalica: ko će skupiti delove", i to u delu koji se bavi Zapadnim Balkanom.

"STIŽEM DO NJEGA... NEĆEŠ POBEĆI!" Đilasov Boško uputio javne pretnje predsedniku Vučiću jer ne može da podnese istinu!

U regionu su, kako se konstatuje u dokumentu, nedostatak političkog i ekonomskog napretka, kao i zamor od proširenja Evropske unije umanjili veru "obe strane" u izvesnost članstva.

Negativan razvoj situacije na Zapadnom Balkanu se intenzivira, navodi se u Izveštaju, dok drugi akteri povećavaju svoj uticaj, naročito Kina i Rusija.

Kina se vidi kao najnoviji "igrač" na Balkanu, a njene aktivnosti bude sumnju unutar EU da bi Peking mogao da iskoristi svoju ekonomsku snagu zarad političke dobiti.

Rusija je, dodaje se, tradicionalni igrač u regionu, ali sada Balkan posmatra kao ključni deo nove "velike igre", koja može da pomogne u ometanju i slabljenju Evropske unije.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Moskva se otvoreno optužuje za mere u cilju destabilizacije Zapadnog Balkana, uključujući aktivne napore za podsticanje etničkog konflikta i izazivanje frustracija kod EU merama antizapadne propagande.

Istovremeno, stabilnost u regionu ostaje krhka, konstatuje se u Izveštaju.

U Sarajevu raste strah od eskalacije etničkih tenzija nakon ulaska "srpskog nacionaliste" Milorada Dodika u Predsedništvo BiH, kažu u Izveštaju.

NESTVARAN DOČEK U MAČVANSKOM OKRUGU Reka ljudi u Šapcu, zahvalni građani pohrlili da pozdrave predsednika Srbije (FOTO)

A kao primer "krhke stabilnosti" navode da je Kosovo u decembru - protivno želji NATO - odlučilo da formira svoju vojsku na šta je Srbija, kako se tvrdi, odgovorila pretnjom oružane intervencije.

U Minhen dolaze i predstavnici Prištine, Tači, Haradinaj i Hodžaj, da "brane" svoju stvar, dovedenu u pitanje ignorisanjem zahteva EU, a posebno svog ključnog partnera i sponzora, SAD, da ukinu takse na srpsku robu.

"Tući će na sve strane", prognozira i predsednik Srbije.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi