Aleksandar Vučić
Printscreen
Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u radnoj poseti Parizu tokom koje se susreo sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Predsednik se danas obratio učesnicima 40. zasedanja Generalne konferencije UNESCO-a, a njegov govor preneli su domaći mediji.

 Televizija Pink prenosila je govor predsednika uživo:

- Unesco je jedan od glavnih stubova koji podržavaju svet. Dame i gospodo, miran dijalog i tolerancija u svetu su važni za očuvanje mira i stabilnosti. Mir je jedna od najvažnijih stvari, ali je nemoguć ukoliko ne učimo šta su kulture, bez kumunikacije, bez poznavanja međusobnih razlika - rekao je Vučić na početku obraćanja i odmah skrenuo pažnju na srpsko nasleđe na Kosovu koje je ugroženo u ovom trenutku.

On je istakao da se naša zemlja i dalje zalaže za dijalog u UNESCO i posebno naglasio da će Srbija nastaviti sa svojim obavezama prema ovoj organizaciji.

NAJČITANIJE VESTI:

 

- Veoma je važno šta ćemo usvojiti u ovim trenucima. Veoma važno je za očuvanje mira i stabilnosti. Kulturno nasleđe doprinosi svakoj naciji, a tako i celom svetu. Nažalost postoje i dalje pritisci da se srpska nasleđa na Kosovu i Metohiji daju nekom drugom. Njima je neophodna zaštita - rekao je Vučić.

Podsetimo, Vučić se susreo i sa generalnom direktorkom te organizacije Odri Azule.

Tokom boravka u Parizu, predsednik Vučić u dva navrata je razgovarao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji, kako je rekao, doživljava Srbiju kao veoma važnog partnera u kontekstu evropske bezbednosti, i, kao najvećoj i najznačajnijoj zemlji Zapadnog Balkana, pridaje joj poseban značaj u evropskim integracijama.

Vučić je prvog dana posete Parizu prisustvovao svečanoj večeri koju je Makron priredio za učesnike konferencije, šefove država, vlada i međunarodnih organizacija, i iskoristio priliku za razgovor sa mnogim zvaničnicima iz različitih delova sveta, kao i s generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, s kojim je razgovarao, pre svega, o Kosovu.

Bonus video