Aleksandar Vučić Srbija mapa
printscreen/Shutterstock
Aleksandar Vučić Srbija mapa

printscreen/Shutterstock

Aleksandar Vučić Srbija mapa, Foto: printscreen/Shutterstock

Predlog o novoj podeli granica na Balkanu mogao bi da sadrži opasnu zamku za Srbiju, stvarajući alibi velikim silama da ponovo optuže Beograd za ekspanzionističku politiku.

Plan koji je u vidu non-pejpera slovenački premijer Janez Janša navodno predao predsedniki Evropske komisije Šarlu Mišelu predviđa stvaranje velikih nacionalnih država - Srbije, Hrvatske i Albanije, objedinjujući prostor na kome žive ovi narodi, a podrazumeva prestanak postojanja BiH, odnosno podelu ove zemlje na tri posebne države.

mapa Balkan

Ilustracija

mapa Balkan, Foto: Ilustracija

Rat i mir

U celoj priči, teško je poverovati da bi ijedna velika sila dozvolila Srbiji da proširi svoje granice zapadno od Drine, da je ovo zaista predlog Janeza Janše i Slovenije koja se ne pita ni za šta i da bi promena granica mogla da prođe mirno ili donese trajni mir u regionu. Što se ovog poslednjeg tiče i sam Dodik je priznao ko kontroliše situaciju.

- Zašto se BiH ne bi mogla mirno razići? Evo, ako Amerikanci kažu da neće biti sukoba, ko je taj ko će smeti da krene protiv volje Vašingtona i oseti njihov gnev kako su nama nekoliko puta pretili. Zalagaću se za razlaz BiH jer je ta zemlja nefunkcionalna i Srbima je u njoj namenjena uloga talaca i dežurnih krivaca kojima će dominirati Sarajevo - naveo je Dodik.

Dodik

Printscreen

Dodik, Foto: Printscreen

Kako god bilo, sukobi na ovim prostorima najčešće i nisu zavisili od naroda koji tu žive već od nekog spoljašnjeg faktora, ali to što su našli dobro topovsko meso ovde koje troše za svoje interese, apsolutno je naša krivica. Krv Balkanaca uvek je bila jeftina.

Amerikanci reagovali

Američka ambasada u Sarajevu ekspresno je reagovala i navela, u saopštenju, da nikakve promene granica i narušavanje teritorijalnog integriteta ne dolazi u obzir.

Postavlja se pitanje kome u ovom trenutku odgovara da uzburka strasti na Balkanu jeftinim nacionalizmom i pričama o granicama. Srbija sve više jača, ekonomski i vojno, a geopolitička situacija razvija se u sve povoljnijem pravcu za Beograd.

Aleksandar Vučić

B92/Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: B92/Printscreen

Sitna slova u ugovoru

U senci predloga, za koji bi naivno mogli pretpostaviti da će Srbima doneti dobro, ostala je potpuno neprimetna činjenica da se zapravo predlaže ujedinjenje samo jednog dela Republike Srpske sa Srbijom, a ne celog srpskog entiteta, a na sve to bi nam se i granica Albanije našla kod Preševa. Slučaj sa deobom Republike Srpske sve više "miriše" na novi pokušaj njenog ukidanja.

- Niko Slovence ne pita ni za šta. Neko je to progurao u javnost i sada se čekaju reakcije. Prema tom planu predviđa se pripajanje samo jednog dela Republike Srpske Srbiji, i to onog uz granicu, drugi deo se ne pominje i on je praktično razdvojen. Međunarodna zajednica je prevarila Srbe jer nije odredila liniju razgraničenja na jednom delu Republike Srpske, već je formirala Distrikt Brčko čime je srpski entitet razdvojen na dva dela. Taj drugi deo od Brčkog prema Banjaluci Srbi bi izgubili - rekao je Šešelj.

Vojislav Šešelj

Foto: Pink TV Printskrin

Vojislav Šešelj, Foto: Foto: Pink TV Printskrin

- Republika Srpska bi morala da dobije pola te obale, a drugi deo neka dele Bošnjaci i Hrvati jer su oni ista federacija - kaže Šešelj. 

Republika Srpska na mapi BiH

wikipedia

Republika Srpska na mapi BiH, Foto: wikipedia

Ne treba zaboraviti da Republika Srpska teritorijalno izgleda potpuno neprirodno i podeljena je na dva dela Distriktom Brčko. Isto deluje i Hrvatska u odnosu na BiH, pa se Zagrebu prosto nameće interes za sudbinu ove zemlje, u mnogo većoj meri.

Vučić se nije upecao

- Nisam čuo, niti video. Ne mogu da kudim taj predlog, a ne mogu ni da kažem nešto pozitivno, jer ne znam kako izgleda - kaže Vučić.

On je ukazao i na licemerje dela javnosti, političara i lažne elite koja je odmah napala bilo kakav predlog promene granica, jer su kako predsednik navodi, pomislili da bi Srbija mogla nešto da dobije.

- Vidite, odmah su napali predlog jer misle da bi to moglo biti nešto dobro za Srbe, a velika Albanija im ne smeta- konstatovao je Vučić i dodao da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i suverenitet Republike Srpske u okviru te zemlje.

Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

Vučić zaključuje da Srbija traži saradnju, suživot i mir sa svima, ali i pravično rešenje za Srbe gde god žive, a ne poniženje srpskog naroda, kao najvećeg, kako bi se ispunili interesi svih drugih.

Stare zamke

Posle svega, deluje da je uzdržanost koju je pokazao državni vrh Srbije najbolja moguća reakcija na provokativan predlog koji bi mogao biti iskorišćen upravo nasuprot Beograda i nikog drugog. Svako delovanje koje bi išlo u prilog promeni granica mogla bi se obiti o glavu upravo Srbima.

Zapadne sile, ali i zemlje regiona, iskoristile bi to i shvatile kao signal za aktiviranje nove kampanje o navodnom velikosrpskom nacionalizmu velikosrpskom nacionalizmu, ali i tumačili kao spremnost Srbije da trguje određenim delovima svoje teritorije.