Vučić poklanja Si Đinpingu očeve fotografije!

Darko Zlojutro | vesti 2016-06-15 21:24:10 2016-06-15 21:24:10

Jedan od najmoćnijih ljudi na planeti, predsednik Kine Si Đinping dolazi u trodevnu posetu Srbiji gde će mu domaćini biti predsednik Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić.

Vlada Srbije

Biće to prvi put posle 30 godina da u Beograd dođe šef kineske države, a kako „Alo!“ ekskluzivno saznaje za gosta iz Pekinga spremaju se najveće državne počasti, ordenje, ali i emotivni pokloni koji će simbolizovati povezanost Kine i Srbije.

Predsednik Kine Si Đinping stiže u Srbiju na poziv predsednika Nikolića, a već po samom ulasku u vazdušni prostor Srbije njegov avion će, kako saznaje „Alo!“, dočekati dva borbena aviona Vojske Srbije, koji će ga bezbedno dopratiti na Aerodrom „Nikola Tesla“, gde će avion šefa kineske države proći kroz slavoluk, koji se organizuje samo u posebnim prilikama.

Đinping će se tokom svoje trodnevne posete sastati sa Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem, a on će zajedno sa srpskim zvaničnicima otkriti spomenik Konfučiju, položiti kamen temeljac za Kineski kulturni centar, pokloniti se žrtvama NATO agresije koji su poginuli prilikom bombardovanja kineske ambasade, a obići će i Železaru u Smederevu, čime će ona i zvanično preći u kinesko vlasništvo.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić će, kao što je najavljeno iz njegovog kabineta, predsedniku Kine uručiti Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici, što je odlikovanje najvećeg ranga srpske države, a u čast Đinpinga biće priređena i večera u Predsedništvu Srbije na Andrićevom vencu.

Kako „Alo!“ saznaje, darove za Đinpinga spremio je i premijer Aleksandar Vučić, koji će predsedniku Kine pokloniti zaista emotivan poklon, a to su slike njegovog oca Si Čongsuna, koji je bio zamenik premijera Kine sedamdesetih godina.

- Premijer Vučić spremio je poklon lične prirode za šefa kineske države, a prilikom susreta u Beogradu uručiće mu knjigu sa fotografijama njegovog oca, koje su nastale kada je pre mnogo godina posetio Srbiju, a koje ni predsednik Kine nije nikada video. Posle sastanka, Aleksandar Vučić će Đinpingu biti domaćin na ručku u Palati Srbija, kao i u nedelju, poslednjeg dana boravka šefa kineske države u Srbiji, kada će ga ugostiti u vili Obrenovića u Smederevu - kaže naš izvor iz Vlade Srbije i dodaje da će na ručku biti servirani kineski specijaliteti koje Đinping voli, kao i srpska tradicionalna jela, a piće se i najbolja vina.

Kineska delegacija koja stiže u Srbiju broji više od 200 bliskih saradnika Đinpinga, ali i najuspešnijih biznismena, a zvanično je potvrđeno da će tokom ove posete Srbija sa Kinom potpisati 20 međudržavnih sporazuma i ugovora.

 

Ipak ne ide na Valterov grob

Predsednik Kine Si Đinping zbog zgusnutog programa posete Srbiji, kako saznajemo, ipak neće biti u prilici da posetiti grob srpskog glumca Velimira Bate Živojinovića, iako je to želeo. - Zvanično, Đinping neće otići na Batin grob, a želeo je to. Jednostavno, nema kad to da se dogodi - kaže naš izvor.

 

 

Toma: Prijateljstvo kao Kineski zid!

Dugoočekivana poseta Srbiji predsednika Kine Si Đinpinga otvoriće novo poglavlje u tradicionalnom prijateljstvu dve zemlje i pružiti priliku za dalju ekonomsku saradnju, poručio je predsednik Tomislav Nikolić. - Prijateljstvo se ne može meriti novcem, već vremenom i istorijom. Naše prijateljstvo je snažno kao Kineski zid - ocenio je on.

 

Kineski običaji koje morate znati!

Nikako gostu iz Kine ne poklanjati sat, jer je simbol odbrojavanja dana i sati do smrti. Peškiri i maramice se takođe povezuju sa smrću. Ne poklanjati noževe ili makaze, jer znače lošu energiju i vode ka raskidanju veza, kao i ruže s trnjem. Kišobran simbolizuje da se nikada više neće susresti, a zeleni šešir implicira neverstvo supruge. Pokloni se uvek više cene u parnom broju, a stara kineska poslovica kaže: „Blagoslovi dolaze u paru“. Ne pakujte poklon u beo, plavi ili crni papir i uvek ga predajte sa obe ruke, a odbija se tri puta pre nego što se prihvati. Kao poklon, veoma je dobra figura žabe koja sedi na hrpi novčanica, što znači želju za dobru sreću osobi koja ga prima. Dve ribe su simbol napretka, a stariji čovek koji drži breskvu predstavlja dugovečnost.

Expand player
Pogledajte više