SLUČAJ "HARADINAJ" Vučić: Oštar demarš Francuskoj i povlačenje našeg ambasadora!

Premijer Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima posle vanredne sednice Vlade, održane nakon odluke francuskog suda da Srbiji ne izruči Ramuša Haradinaja.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug

Premijer Vučić kaže da je francuski sud konstatovao da su ispunjeni uslovi za donošenje odluke, što znači da je Srbija ispunila sve zahteve i podnela potpunu dokumentaciju.

- Odlučujuća je tačka četiri odluke suda. Citiram: "Izručenje može da ima izuzetno teške posledice po Ramuša Haradinaja"!!! Pa šta ovo znači, pa nismo mi njega zvali na čokoladu, već da odgovara za ratne zločine, rekao je Vučić.

On je rekao da je francuski sud nedvosmisleno doneo političku odluku.

- Vlada Republike Srbije smatra da je odluka sramna, skandalozna, nepravična i politička, rekao je Vučić.

 

Premijer je potom na konferenciji za novinare čitao jezive iskaze svedoka u slučaju protiv Ramuša Haradinaja!

- Francuska je velika i možna zemlja, a mi smo mali. Ali nikome neću da dozvolim da ponižava Srbiju. Danas će naš ambasador u Parizu biti pozvan na konsultacije u Beograd, a popodne će biti upućen najoštriji protest Francuskoj. Mi smo ove odluke doneli u skladu sa bečkim konvencijama, rekao je premijer.

Vučić je rekao da nikome pa ni velikoj Francuskoj neće da dozvoli da ponižava Srbiju, jer to nije pitanje politike, nego se radi o najvišim moralnim principima.

Vučić razgovarao sa Lavrovom

Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom koga je upoznao sa postupkom francuskih vlasti u slučaju Haradinaj, saopštila je Vlada Srbije.

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije izrazio je iskreno razumevanje za stavove i pozicije Vlade Srbije po tom pitanju, navodi se u kratkom saopštenju.

"Tu se radi o tome da li će neko štititi zločince ili neće. Da li će da poštuje pravila ili neće", rekao je Vučić i dodao da je o tome razgovarao s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom i da u toku dana očekuje razgovore i sa nekim ambasadorima.

On je naveo da Srbija nikada neće odustati od rada svojih tužilačkih organa jer je to dužna žrtvama.

"Ovo danas nije velika pobeda Albanaca, nego velika pobeda zločinaca. Onih koji su mogli da čine najstrašnija nedela... Naša je obaveza da zbog žrtava svoju borbu nastavimo i nećeme prestati i nećemo odustati", rekao je Vučić.

On je dodao da će sutra, a najkasnije u roku od tri dana, Srbija svim članicama UN uputiti pismo u kojem će pokazati šta je i koliko uložila u očuvanje bezbednosti.

Premijer Srbije je podsetio da je pre nekoliko dana upozorio da je došlo do promene ponašanja Albanaca i naglog pominjanja ideje o velikoj Albaniji.

On je izneo podatak da je 18. aprila u jednoj kući u Gnjilanu bio održan sastanak osobe sa poternice sa liderima nekadašnje OVPBM na kojem je razmatrana aktuelna situacija i mere koje će preduzeti. On je dodao da su Albanci promenili koncept posle 23. decembra u "važnog sastanka u jednoj stranoj zemlji" i dodao da su srpske službe bezbednosti došle do svih podataka.

Srbija je od Francuske tražila izrućenje Haradinaja, bivšeg lidera OVK i kosovskog premijera, koga optužuje za ratne zločine na Kosovu 1998. i 1999. godine.

 

 • Korisnik: Prometej
  28/04/2017 - 14:10
  Ko je Fahri Musliu?
 • Korisnik: Vita
  28/04/2017 - 09:11
  A zasto se zove nas ambasador? Sta ce sad biti ko moze da mi objasni.
  • aca021 @Vita
   28/04/2017 - 10:01
   Nista se nece desiti, predstava za javnost.
 • Korisnik: mijau
  28/04/2017 - 06:19
  LJUDI PA SVI SU UNAPRED ZNALI DA ON NECE BITI IZRUCEN, NA OVOJ ZEMALJSKOJ KUGLI SAMO SE IZRUCUJE SRBI GDE GOD ONI BILI,PA I U RODJENOJ ZEMLJI.BRUKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • Korisnik: Narko
  28/04/2017 - 06:03
  NADAMO SE DA CE SVERC NARKOTIKA SLUZBENIM KOLIMA SA KOSOVA DA SE NASTAVI NESMETANO
  • Vox @Narko
   28/04/2017 - 08:43
   He he ...farsa za narod na dnevniku ,,sumorna faca,, ovog hvališe a svi su znali da ga neće izručiti Srbiji a gospodin hvališa iza scene se raduje poslovnioj saradnji brata sa istim..ma to nema kao veze sa zločinom
 • Korisnik: Cuca
  28/04/2017 - 06:02
  Jadan Ambasodor kad se vrati morace da nastavi stari posao ,sverc i preprodaja voca i povrca po pijacama
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi