Premijer Vučić na sednici GO SNS
Tanjug/Tanja Valič 17.01.2016.
Premijer Vučić na sednici GO SNS
Premijer Vučić na sednici GO SNS, Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Odlučio sam, idemo na izbore! - izjavio je predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić u uvodnom govoru na sednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke, za šta je dobio višeminutni aplauz 505 članova ovog tela.

U prvom delu sednice, koja je bila otvorena za javnost, predsednik SNS Aleksandar Vučić poručio je članovima Glavnog odbora da mu je potrebna podrška za reforme koje namerava da sprovede sledeće četiri godine.

On je naveo da je odlučio da vanredni parlamentarni izbori budu održani, jer je Vladi potrebna puna stabilnost i pun četvorogodišnji mandat, nakon kojeg "više neće biti povratka" na staro.

U obraćanju članovima GO Vučić je rekao da je potreban pun mandat da se donesu teške odluke i da se država, kroz temeljno sprovođenje reformi do 2020. godine nađe pred vratima Evropske unije.

- Zato je moja odluka, a ne poziv, da se danas izjašnjavamo da idemo na izbore. U pobedu za budućnost Srbije - rekao je Vučić.

On je rekao i da je odlučio da se ide na vanredne parlamentarne izbore kako bi se razrešio društveni sukob koji blokira reforme.

On je rekao da je Srbija od kako je SNS preuzela vlast u stanju latentnog dršuštvenog sukoba, i nailazi na ogroman otpor upravo stoga što je nastojala da razbije blok koji su činili tajkuni, političari i kriminalci, kojima nije bilo u interesu da Srbija napreduje i da se bilo šta menja.

REKACIJE

 - Centar otpora i ovoj vladi i pristojnoj i naprednoj Srbiji i politici reformi su pripadnici bivšše lošše vlasti i lažžne elite koju je ta vlast stvorila i obezbedila im privilegije - rekao je Vučić, ali se osvrnuo se i na svoju stranku:

- Hoću da Srbija kaže da li želi isto što i mi i da pošaljem mangupe iz naših redova tamo gde im je i mesto

Na početku svog govora, on se osvrnuo na dosadašnje uspehe Vlade na čijem je čelu:

- Godina i devet meseci je prošlo od formiranja ove Vlade, u teško vreme, pošto su deceniju oni pre nas loše upravljali Srbijom. Bili smo pred bankrotom, zemlja bez nade, zemlja kojom su upravljali tajkuni. Preduzeli smo teške mere koje su bile nepopularne - rekao je Vučić i citirao Hanibala: Ili ćemo naći put ili ćemo ga napraviti.

Vučić se, potom, pohvalio ekonomskim uspesima, za koje je dobio aplauz.

- Svaka promena koju smo hteli naišla je na otpor onih pre nas, ali i onih među nama - rekao je Vučić i dodao da je otpor promenama ono što se najteže menja.

- Više od 10 godina niko nije razrešavao Gordijev čvor do nas. Otišli smo u Brisel iako se to mnogim Srbima nije dopadalo. Posle briselskog sporazuma na Kosovu smo dobili 52 odsto glasova više. Počeli smo ozbiljne društvene i ekonomske reforme. Ovi pre nas su samo pričali priče i delili besplatne akcije, a oni su otimali. Mi smo to zaustavili. Tako je nastao ozbiljan sukob - rekao je Vučić.

O predsedničkim izborima ni reč

Maja Gojković izjavila je da je GO SNS podržao predlog Vučića da budu raspisani vanredni parlamentarni izbori i da skupština stranke bude održana 21. maja. Ona je kazala da je Glavni odbor SNS "aklamacijom i jednoglasno" podržao te predloge. Gojković je dodala da će o datumu izbora razgovarati sa predsednikom pokrajinske skupštine Ištvanom Pastorom i drugim činiocima. Ona je dodala da će republički, pokrajinski i lokalni izbori biti održani istog dana i da na glavnom odboru nije bilo reči o mogućem raspisivanju predsedničkih izbora.

 

- Previše je onih koji ništa ne rade a samo pričaju. Zato sam toliko omražen. Zato i lažu i izmišljaju gde sam proveo Novu godinu. Moj odgovor je ovde, na radnom mestu - rekao je Vučić i dobio aplauz.

- Optužuju me da nisam smenio ministra, iako je to samo moj posao. A smenio sam ga, a njima to nije dovoljno - rekao je Vučić misleći na ministra odbrane Gašića, i opet podsetio na "izmišljene stanove Siniše Malog".

- Pored sednicu GO mnogi su me pitali zašto bi želeo izbore, kad imam većinu u Skupštinu, rekao sam jer politika nije matematika. Odgovorio sam da moramo da vidimo gde bi Srbija želela da bude za pet godina, kako ćemo izgraditi institucije, pravnu državu... - rekao je Vučić. On je dodao da je veliki broj onih koji su protiv ulaska u EU.

- Takozvani demokratski blok radi najviše protiv evrointegracija Srbije - rekao je Vučić, a potom se osvrnuo na mržnju ekstremne desnice.

- Mržnja uvek pojede onog koga mrzi - rekao je Vučić i dodao da je Srbiji neophodno četiri godine stabilnosti i pun mandat za donošenje teških odluka. 

- Zato hoću da se borim, zato dragi prijatelji, moja odluka je da idemo na izbore, da idemo u pobedu - rekao je Vučić i dodao da je prva pobeda na izborima ponekad i sreća, ali svaka sledeća velika mudrost.

- Ne želim da govorim da nikada ništa nije dobro rađeno, ali tek danas imamo prave partnere u svetu. Šta god da budemo radili, poruka mora da bude ista: Nećemo se zaustavljati u reformama, evrointegracijama, finansijskom oporavku - kaže Vučić i dodaje da je dobro da budu kritikovani, pa i napadani.

- Hoću da vas zamolim i da donesemo odluku o odlaganju Skupštine stranke za 21. maj - rekao je Vučić i napomenuo da će ovi izbori biti teški.

- Hrabro u budućnost, hrabro u nove promene, Srbija ide napred. Živela Srbija, živela Srpska napredna stranka - završio je svoj govor Aleksandar Vučić.

Sednici prirustvuje 505 članova ovog tela, a otvoreni deo sednice i govor predsednika stranke prenosile su i pojedine TV.

TREĆI IZBORI ZA MANJE OD ČETIRI GODINE

Danas predloženi parlamentarni izbor biće 11. od uspostavljanja višestranačkog sistema u Srbiji 1990. godine, odnosno peti vanredni od demokratskih promena 2000. godine.

Istovremeno, to će biti treći parlamentarni izbori za nešto manje od četiri godine.

Od pada režima Slobodana Miloševića u Srbiji parlamentarni izbori su šest puta organizovani. Vanredni su održani 2000, 2003, 2008. i 2014. godine, a redovni 2007. i 2012. godine.

Prema Zakonu o predsedniku, predsednik Republike može na obrazloženi predlog vlade da raspusti Narodnu skupštinu.

Istovremeno sa ukazom o raspuštanju Narodne skupštine predsednik Srbije raspisuje izbore za narodne poslanike, tako da se izbori okončaju najkasnije za 60 dana od dana raspisivanja.

Predsednik Srbije je, prema Zakonu, dužan da u roku od 72 sata donese ukaz kojim na obrazložen predlog vlade raspušta parlament ili da vladu i javnost obavesti o tome da ne prihvata predlog vlade.

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45 ni više od 60 dana.

Parlament koji je raspušten obavlja samo tekuće i neodložne poslove, određene zakonom. U slučaju proglašenja ratnog ili vanrednog stanja, ponovo se uspostavlja njegova puna nadležnost, koja traje do okončanja ratnog, odnosno vanrednog stanja.

Raspuštanjem Skupštine prestaje mandat i vladi.

Prema Zakonu o vladi, vlada kojoj je prestao mandat može da obavlja samo tekuće poslove i ne može predlagati parlamentu zakone i druge opšte akte niti donositi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća.

Kabinet Aleksandra Vučića izabran je 27. aprila 2014. godine.

Svetske agencije na vest o izborima

Svetske agencije javile su da je premijer Srbije Aleksandar Vučić doneo odluku da se održe vanredni parlamentarni izbori, navodeći da taj potez ima za cilj da pomogne napredak Srbije ka EU.

Blumberg javlja da je Vučić je dobio odobrenje svoje partije da održi izbore dve godine pre roka kako bi promenio sastav vladajuće koalicije i sproveo nepopularne reforme.

Rojters ocenjuje da Vučićev potez ima za cilj da učvrsti njegovu vlast i pomogne u napretku Srbije u pregovorima sa EU, podsećajući da je Vučićeva SNS ubedljivo pobedila na izborima u martu 2014, a da još uvek ima visok rejting uprkos smanjenju penzija i plata u javnom sektoru.

Italijanska agencija Ansa javlja da se srpski premijer izjasnio u korist vanrednih izbora kako bi, kako je rekao, razrešio "latentan društveni sukob" u Srbiji koji sprečava i usporava tok reformi neophodnih za brze evropske integracje.

Američki AP citira Vučićeve reči da su izbori nepohodni kako bi nova stabilna vlada mogla da ubrza ekonomske reforme a da su potrebne i promene u njegovom kabinetu.

 

 

Komentari (26)

sada

17.01.2016 11:57

jos jedna amaterska odluka premijera.pada rejting pa da ugrabi izbore ili neki glas od onih koji jos ne uvidjaju da je srbiju gurnuo u jad i nemastinu.oteo pare od penzionera pa se bahato ponasa.da daje svoje pare nebi se ovako ponasao i trosio a sve vise gradjana stoji u red ispred narodnih kuhinja.

Profesor

17.01.2016 13:24

@sada - Ti si totalno nepismen.

Dragan

17.01.2016 18:13

@sada - @profesor A ti si BOTINA

jelena

17.01.2016 11:59

Dragi boze do kada cemo trpeti farsu ovoga coveka!.

Zasto

17.01.2016 13:23

@jelena - Zasto farsa?Boze se pise velikim slovima,vi ste nepismeni.

Dragan,Niš

17.01.2016 12:07

Veliki vođa odlučio,idemo na izbore!!A glavni odbor SNS-ovaca obarao ginsov rekord u dužini aplauza voljenome vođi!!Bože ovo je deža vu u trenutku sam se vratio čak u "89.,ili sam na stranačkom skupu u severnoj Koreji??Dok ružičasta televizija u stopu prati lik i delo Vučića u prvom redu vidim mog nišliju gradonačelnika kako zatvorenih očiju u magnovanju dočarava sebi vizionarske misli voljenog mu šefa.Ali onda skače ko poparen na noge lagane jer ga je iz polu sna prenuo gromoglasan aplauz!!

aleksa

17.01.2016 12:17

Najbolja vest je sto iz kolacije ispadaju raspali SPO i Karic.Bravo.

jovan

17.01.2016 12:53

To je odluka SAD, a ne g-dina Vučića. Isto kao i u Makedonijii. Srbija mora po svaku cenu u NATO.

ostec. penz.

17.01.2016 13:26

Rijaliti sou u Srbiji, i sto cesto kazu ucesnici u rijalitiju, sprdamo se! Hocemo zabavu pa nek kosta sta kosta! Jeftina i providna obrazlozenja!

Futožan

17.01.2016 13:42

Narode, evo šanse da ovom samozvanom bogu i apsolutisti pokažemo žta mislimo. Futožani, počnite vi prvi. Skinite ove S Nepismenjake S sa kupljenim diplomama i kursevima, propalim biznismenima i potpapučenim opancima. Glasajte za crnog đavola ali samo izađite da vam ne uzmu glasove. Nisam stranački opredeljen ali ću sigurno izaći. Pitaću i Belu Kurinu za savet, možda je on bolji od ovih. Što da ne, eto nama zanimanja - poslanik. Ne moramo nižta da znamo. Malo keša, diploma i bog te veselio.

ana

17.01.2016 14:11

Imam 28 godina, nikada nisam bila clan nijedne stranke, objektivno najobjektivnije mogu reci moje misljenje da se danas mnogo losije zivi nego pre 4, 5 godina.

Iznogud

17.01.2016 16:18

@ana - Od tvog kompletnog komentara eventualno mogu da poverujem u prve tri reči, botu... :D

Iznogud

17.01.2016 14:58

A smena Gašića, premijeru? Nije li to obećanje neispunjeno? Da ne kažemo - lažno? #NovinariNeKlece

Kalimero

17.01.2016 15:11

Ovdje nijesu čista posla.Vučić nije sam donijo odluku o raspisivanju izbora,budi te uvjereni..Zašto bi bili izbori kad SNS ima većinu u parlamentu i mogu sami da formiraju Vladu..Mislim da su ovo zavrzlame oko EU i priznavanja Kosova..Hoće da provjeri dali stvarno ima tolku podršku..Ove vanredne izbore, ni politički analitičari ne mogu da razumiju.Trošiti tolku lovu zbog ničega!!! Da je Narod pametan da niko ne izađe na IZBORE.Ovo je neka varka i dezavujisanje javnosti!!

Dr Miggyy

17.01.2016 15:58

Skinuo sam jednu, baš, brigu. Problem je da je jedan čovek doneo Odluku (da će biti izbora, kad će? Ne zna se!), a GO SNS gromoglasnim i dugo tempiranim aplauzom verifikovao, već tri ili dve godine očekivane odluke, kako se uzme. Bojim se, što se tiče istorijske Odluke čelnika, one narodne izreke „... pas rek’o, pas porek’o...“, a bezbroj puta se dešavalo kod vladejačke strukture, a za građane i građanke "Đekna jos nije umrla, a ka' će ne znamo".

dedadragan01

17.01.2016 16:14

Bojim se da je nas Premijer pobrkao proceduru, ovo sto je uradio je u najmanju ruku neozbiljno ili samovoljno. Ne moze on da trazi saglasnost od svoje stranke da raspise izbore, vec je trebalo da podnese ostavku Predsedniku drzave, on zna proceduru kako se raspisuju izbori, narodna Skupstina ce raspisati izbore i onda kom opanci a kome obojci. Za to vreme vlada je tehnicka. Ovako, o nasoj sudbini i izborima odlucuje Vucic i njegova stranka, ustvari on, a ogromna vecina gradjana je pasivna.

aleksa

17.01.2016 16:54

Bravo ...iz koalicije ispadaju raspali Spo i Karic,..odlicno.

Nobody´s Fool

17.01.2016 17:16

Koliko juče-prekjuče dovede svoje ljude u upravni odbor RTS-a,a potom oglasi da će se po 3. put za 4 godine ići na vanredne parlamentarne izbore.Imamo mi para na bacanje,ali zdrave pameti ni za naprstak.

Mikica BG

17.01.2016 17:23

*** od kako je SNS preuzela vlast u stanju latentnog dršuštvenog sukoba, i nailazi na ogroman otpor upravo stoga što je nastojala da razbije blok koji su činili tajkuni, političari i kriminalci, kojima nije bilo u interesu da Srbija napreduje i da se bilo šta menja. *** - Apsolutno tacno !! Zato ce novi izbori biti konacni obracun sa svim kleptokratskim otpacima bivseg DOS-a. Treba im pokazati da 12 godina kradje, upropastavanja i tajkunizacije Srbije nisu i nece biti oprosteni !!

nekadasnji glasac

17.01.2016 17:31

Vise ne izlazim na izbore! zaveden je jednopartijski sistem sa 25% svih glasaca. Ljudi sedite kod kuce neka idu samo clanovi SNS na glasanje, oni ce se samo ovajditi imace svog vodju kojegobozavaju.

xxxx

17.01.2016 18:54

Malo, malo pa izbori. Za to ima para, dok s druge strane, zbog štednje, fasade na školama, poreskoj upravi, biblioteci,....padaju na glave prolaznika. Školama se krešu troškovi, pa tako dok za izbore ima para učionice su nam hladne, nema para za najosnovniji materijal za potrebe nastave, papir za štampanje i fotokopiranje...

bez objave

17.01.2016 21:49

znam da ce tako biti, ali ja ipak moram da pitam Premijera, odakle Tolike pare za njegov Ego, a za Penzionere.........

Tvrtko

18.01.2016 00:57

Ajde, samo napred, primam i preletaci samo da si budemo jaci...

Grade

18.01.2016 01:03

Ja sam glasao na prethodnim izborima za ovu stranku , u nadi da ce da zavedu neki red u ovoj zemlji i da ce da pohapse tajkune i da ce svima nama biti bolje. Na ove izbore sad, ni ja , ni ostali clanovi moje porodice, a verujem i mnogih drugih, nece ni izaci na izbore. Iz prostog razloga sto smo ogorceni! Ko ce da bude pobednik, zna se, misle da ce neko da im glasa za topli sendvic, a pojedini preletac umesto da budu smenjeni, oni su i nagradjeni.

Hudini

18.01.2016 06:07

Licemer, prevarant i prodavac iluzija i magle.Ako za ove 3g nije uradio ništa osim da zaduži zemlju za 10 milijardi eura, neće ni u sledeće 4g biti bolje.

vitez

18.01.2016 09:27

Nadam se i poslednji, ovaj ništa konkretno nije uradi za ove godine, a umao je apsolutnu vlas. Ma neka se nosi više.