Vučić: Mir je jedino što je važno!

Alo.rs | vesti 2016-09-21 19:45:02 2016-09-21 19:45:02

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je na skupu o Srebrenici u organizaciji Fondacije Klinton ozbiljnošču i odgovornošću, uprkos teškoj atmosferi, uspeo da pridobije dobar deo američke publike.

Profimedia

On se u obraćanju za RTS, osvrnuo na skup o Srebrenici.

Vučić je izrazio žaljenje što zbog obaveza nije mogao da prisustvuje skupu na kome je Srbija izjednačena sa Islamskom državom na kome je bilo reči o žrtvama koje su bošnjacima nanele srpske snage.

Navodeći da Srbija pošuje tuđe žrtve, on je rekao da bi voleo da drugi poštuju srpske žrtve i rekao da smatra da Srbi i Bošnjaci treba da žive zajedno.

Sastanak sa Đukanovićem 

Premijer Vučić sastao se danas u Njujorku sa predsednikom Vlade Crne Gore Milom Đukanovićem. Vučić i Đukanović razgovarali su na marginama generalne debate na 71. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija uraditi sve da očuva mir i stabilnost, a onima koji maštaju o urušavanju Dejtonskog sporazuma i nestanku Republike Srpske, poručio je:

 - Republika Srpska je ustanovljena Dejtonskim mirovnim sporazumom i voljom naroda. Republika Srpska neće nestati! Mi BiH poštujemo i mislim da su odnosi sa BiH od vitalnog značaja.

Odgovarajući na opasku da se čini da ipak postoji neki "kamen u cipeli" u odnosima sa svetom, Vučić je rekao da "imamo više tih kamenčića u cipeli", ali da je njegov posao da uradim sve što može za Srbiju.

"Borimo se za Srbiju i ne samo ja, već cela delegacija, svi rade svoj posao", istakao je Vučić iz Njujorka.

Vučić je rekao da je najduže razgovarao sa šefom diplomatije Velike Britanije, koji je bio veoma prijateljski nastrojen.

Govoreći o ulozi Srbije na Balkanu, Vučić je rekao da nama treba da zvuči dobro to što mnogi govore da je upravo Beograd ključni igrač u regionu.

"Voleo bih da budemo manje ključni", dodao je premijer.

Premijer je podsetio da je imao važan razgovor i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom povodom nedavnih izjava generala Pavela, te da će uskoro otputovati u Brisel u sedište NATO.

"Za nas je važno da imamo mir, mi se ne plašimo ekonomske budućnosti Srbije, svi priznaju rezultate koje smo postigli, ali nas plaše stanje u regionu i naš je posao da se ponašamo odgovorno", rekao je Vučić.

Zato je prisustvo Srbije na događajima, kakav je bio sinoćni panel, veoma važno.

"Ne možete da bežite iz arene. Ulazite u nemoguću situaciju kad govorite posle nekog ko kaće da su mu Srbi zaklali oca i majku, i sad vi treba da odnesete pobedu. Teško da ćete da odnesete pobedu, ali morate da se borite za svoj narod i pokažete da smo normalni ljudi i da hoćemo da živimo u miru", rekao je Vučić.

Premijer se danas, na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, sastao sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini. 

Sutra ima niz sastanaka sa zvaničnicima iz sveta, kao i nezvanične razgovore sa zvaničnicima iz regiona, ali i sa poslovnim svetom, među njima sa predstanvicima NCR, koji već zapošljava ljude u Srbiji i želi da proširi poslovanje.

"Važno je da sačuvamo mir i stabilnost u regionu, ako uspemo da je sačuvamo nećemo imati problema sa ekonomijom", zaključio je Vučić.

Mogerini: EU podržava Srbiju!

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Njujorku sa visokom predstavnicom Evropske unije Federikom Mogerini, sa kojom je razgovarao o evropskom putu, ekonomskoj i političkoj situaciji u Srbiji, ali i odnosima u regionu Zapadnog Balkana. Premijer Vučić je istakao da je situacija u regionu složena i da predstavlja ozbiljan problem za ubrzani ekonomski razvoj, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije. On je pozvao Evropsku uniju da odlučno podrži put evropskih integracija Srbije i zemalja regiona Zapadnog Balkana. Visoka predstavnica Federika Mogerini je rekla da Evropska unija podržava Srbiju na njenom evropskom putu i naglasila da je nastavak političkih i ekonomskih reformi u Srbiji ključ za njen dalji napredak i približavanje evropskoj porodici naroda, navodi se u saopštenju.

 

 

 

 

 

Expand player
Pogledajte više