Andjelka Atanaskovic
Tanjug/ Jovo Mamula
Andjelka Atanaskovic

Tanjug/ Jovo Mamula

Andjelka Atanaskovic, Foto: Tanjug/ Jovo Mamula

Atanaskovićeva, koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao „žena zmaj“ aludirajući na to što je uspela da oživi fabriku iz Trstenika i da za dve godine ostvari prihod veći od 137 miliona evra, juče je ekskluzivno govorila za „Alo!“ o mogućnosti da se prvi put nađe u ministarskoj fotelji.

Nakon toga smo je zamolili da prokomentariše to što ju je predsednik Vučić nazvao „žena zmaj“.

- Tako me je prozvao predsednik i sa jedne strane to veoma prija, ali isto tako i obavezuje. Jesam ponosna na sve svoje profesionalne uspehe i priznanja, ali mi je ipak najbitnije da se za mene kaže da sam dobar čovek, što se stvarno trudim da budem i veoma se radujem što upravo to o meni misle moji sugrađani iz Trstenika i svi drugi ljudi koji me poznaju - kazala je naša sagovornica.

Nova ministarka privrede, Anđelka Atanasković, rođena je 1958. u Trsteniku, gde je završila osnovnu školu i Tehničku školu. Diplomirala je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, odeljenje u Kraljevu, 1982. godine. Izborom Atanasković na poziciju ministra privrede, nova Vlada Srbije dobila je člana koji je ceo radni vek proveo u jednoj kompaniji.

Anđelka Atanasković diplomirala je 1982. na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, odeljenje u Kraljevu. Odmah potom zaposlila se u fabrici „Prva petoletka - namenska“. Zanat je ispekla u mašinskoj tehnologiji, a kasnije je bila direktorka kontrole. Za nju važi da tu fabriku poznaje u dušu, a od 2014. počela je da veoma uspešno obavlja funkciju generalnog direktora. Osnažila je poslovnu politiku, unapredila stručni kadar, nabavila nove mašine i opremu u procesu proizvodnje i proširila inostrano tržište.

Proglašavana je za najboljeg menadžera jugoistočne Evrope 2016. godine, ženu godine u regionu, a pripala su joj brojna priznanja regionalnih i republičkih privrednih komora.

U septembru 2018, predsednik Srbije pozvao ju je da pokrene nekadašnji „Petoletkin“ pogon u Leposaviću, a taj posao obavila je perfektno.
Članica je Srpske napredne stranke od osnivanja 2008. Na lokalnim izborima 2016. bila je prva na listi „Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje“ i izabrana je za odbornicu u SO Trstenik. I na izborima 2020. izabrana je za odbornicu u SO Trstenik.

Pročitajte još: