Vučić se sastao sa Tačijem

Tanjug | vesti 2018-01-25 11:20:54 2018-01-25 11:20:54

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Davosu na Svetskom ekonomskom forumu sa brojnim svetskim zvaničnicima.

EPA/Koča Sulejmanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Davosu sa predsednikom privremenih institucija u Prištini Hašimom Tačijem.

Vučić je za RTS rekao da su razgovarali o nastavku dijaloga i rešavanju problema.

Kako je naveo, ne razume zašto su prihvatili samo razmenu informacija kada je reč o istrazi ubistva Olivera Ivanovića, ali se nada da će oni pronaći njegove ubice.

Predsednik Srbije je poručio da je važno da se razgovara i razmišlja o budućnosti srpskog i albanskog naroda.

"Mi moramo da je odlučimo šta je to što možemo, šta je to što želimo, šta je to što hoćemo sa sobom. U budućnosti da imamo realan, ozbiljan i odgovoran pristup. Da izgubimo najmanje što moramo a da dobijemo najviše što možemo i ja sam bzbroj puta rekao da situacija u kojoj se mi i Priština dogovaramo mora da bude takva da i jedni i drugi budemo pomalo nezadovoljani i ljuti", rekao je Vučić.

Predsednik Vučić se ranije danas u Davosu sastao i sa predsednikom Poljske Andžejom Dudom. Njih dvojica su razgovarali su o saradnji dve zemlje ali i o drugim pitanjima.

Srpski predsednik razgovarao je i sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem, ali i premijerom Luksemburga Havijerom Betelom. Vučić će imati danas i niz drugih razgovora i susreta na različitim nivoima sa evropskim i svetskim zvaničnicima i predstavnicima međunarodnih organizacija.

Predsednik Srbije se u Davosu sastao i sa komesarom EU za proširenje Johanesom Hanom.

Vučić je u razgovoru sa Hanom izrazio očekivanje da će najavljena strategija o proširenju EU biti konkretizacija pozitivnih i ohrabrujućih poruka predsednika EK Žana Kloda Junkera, koji je Srbiju označio kao predvodnika u procesu proširenja na Zapadni Balkan, kao i da će strategija imati značajan uticaj na mir i stabilnost u regionu.

Oni su razgovarali o situaciji u regionu i napretku Srbije na evropskom putu uoči objavljivanja najavljene strategije o proširenju EU. Saglasili su se da je dobro što je Zapadni Balkan ponovo u fokusu EU, posebno tokom bugarskog predsedavanja Unijom.

Vučić i Han su razgovarali i o dijalogu Beograda i Prištine, ističući da je važno da u budućnosti i Beograd i Priština imaju realan, ozbiljan i odgovoran pristup.

"Situacija u kojoj se dve strane dogovaraju mora da bude takva da i jedni i drugi budu pomalo nezadovoljni. Ako neko misli da može da dobije sve, a da drugi ne dobije ništa, onda je to pogrešan put, koji neće dovesti do rešenja", zaključio je predsednik Vučić, a navodi se u saopštenju Kabineta predsednika.

Predsednik Srbije sastao se i sa premijerom Albanije Edijem Ramom, s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima dve zemlje kao i drugim pitanjima.

Vučić je rekao da Srbija i Albanija imaju dobre odnose i izrazio uverenje da su ti odnosi naročito značajni za stabilnost Zapadnog Balkana.

"To što imamo različite stavove o nekim pitanjima, ne znači da nismo svesni činjenice da naše dve zemlje igraju značajnu ulogu u očuvanja mira", rekao je Vučić i naglasio da je stav o Kosovu osnovna razlika između Srbije i Albanije.

Oni razgovarali su i o ekonomskoj saradnji, posebno o razvoju turizma i načinima kako motivisati građane Albanije da dođu u Beograd i građane Srbije da posete Tiranu.

Albanski premijer je rekao i da veruje da će Srbija i Albanija nastaviti da sprovode agendu za ekonomski razvoj regiona bez granica, kao i da će doprineti uklanjanju barijera u trgovini, kulturi i nauci.

Naglasio je da je Kosovo i dalje važna tema za odnose Srbije i Albanije, kao i da Albanija podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Oko podneva u Davos je stigao i američki predsednik Donald Tramp. On je helikopterom sleteo u Davos gde će obrazložiti svoju agendu "Amerika na prvom mestu", zalažući se za veći reciprocitet u trgovini između SAD i njenih partnera.

Tramp je u Davos stigao iz Ciriha, u koji je rano jutros doputovao iz Vašingtona, izvestile su svetske agencije.
Uoči odlaska na forum, Tramp je poručio da tamo ide da bi "svetu rekao kako Americi ide odlično".

"Naša ekonomija jača i sa svime što radim, biće samo bolja... Naša zemlja konačno pobeđuje ponovo!", naveo je Tramp na Tviteru uoči odlaska iz Bele kuće put Davosa, prenosi AP.

U delegaciji Srbije sa predsednikom Vučićem je i premijerka Ana Brnabić, koja prvi put u tom svojstvu boravi na Forumu.

Vučić će se danas, kako je planirano, na marginama foruma sastati sa evropskim komesarom za politiku susedstva i proširenje Johanesom Hanom.

Predsednik Srbije se prethodnih imao je niz susreta evropskim i svetskih zvaničnicima.

Imao je kraći razgovor sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, susreo se sa albanskim i italijanskim premijerima Edijem Ramom i Paolom Đentilonijem, španskim kraljem Felipeom, šeficom za regionalne strategije Svetskog ekonomskog foruma Martinom Larkin i mnogim drugim zvaničnicima

Expand player
Pogledajte više