Aleksandar Vučić dron Barjaktar
printscreen
Aleksandar Vučić dron Barjaktar

printscreen

Aleksandar Vučić dron Barjaktar, Foto: printscreen

Premda nisu novost na bojnom polju, udari dronova na jermenske položaje, kojima su uništavali i ljudstvo i oklopne snage i protivvazdušne položaje, bili su ogromna strateška prednost za Azerbejdžan u tom relativno kratkom ratu. Ujedno je to bio prvi veći oružani sukob koji je definitivno pokazao koliko je savremeno bojno polje transformisano, isto kao i dronovi - letelice kojima ljudi upravljaju s udaljenog položaja - preuzimaju sve veći deo konvencionalnog ratovanja, kojim je dosad dominiralo vazduhoplovstvo kombinovano s kopnenim bitkama.

S tekućih traka širom sveta svakodnevno silazi sve veći broj sve raznolikih - i relativno jeftinih - dronova koji državama mogu doneti mogućnost borbenog delovanja iz vazduha po ceni koja iznosi samo nekoliko procenata tradicionalnog vazduhoplovstva. I ujedno ne izlažu  pilote riziku po život. Osim toga, efektivno su oruđe u propratnom propagandnom ratu; u Azerbajdžanu su se video isečci napada svakodnevno postavljali na internet stranice ministarstva obrane, bili su prikazivani na velikim ekranima u glavnom gradu Bakuu i, naravno, plasirani na sve moguće kanale društvenih mreža.

Trka u naoružanju

U prvoj fazi razvoja oružanih dronova dominirale su tri države - SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Izrael. Amerikanci i Britanci oslanjali su se na američke Predatore i Ripere, dok je Izrael razvijao vlastitu tehnologiju i do 2011. godine to su bile jedine tri države s napadačkim dronovima. Međutim, između 2011. i 2019. godine još 18 država nabavilo je bespilotne letelice sa naoružanjem, prema navodima Foreign Affairsa, od čega je njih 11 svoje primerke kupilo samo od jedne države - Kine. Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat, Saudijska Arabija, Irak, Nigerija - sve su te zemlje navodno od Kine nabavile letelice Ving Lung i seriju CH.

U sledećem talasu u zadnjih pet godina došlo je do još veće globalne proliferacije, pri čemu su svoje dronove počeli razvijati Turska i Pakistan. Posebno je Turska počela masovno koristiti dronove, uglavnom protiv kurdskih separatista. Očekuje se da će se sve veći broj zemalja uključiti u ovu trku, posebno kada se uzme u obzir da su neki vrlo aktivni igrači u industriji naoružanja dosad bili vrlo neprimetni - konkretno Rusija i Indija.

Panika u Hrvatskoj

Srbija je nedavno od Kine kupila šest borbenih dronova i u pregovorima je sa Turskom o kupovini njihovih bespilotnih letelica Bajraktar TB2, istih onih kakvi su korišćeni u Nagorno Karabahu.

BONUS VIDEO: Prikaz novih bespilotnih letilica CH-92A Vojske Srbije

 *

Pročitajte i:

Komentari (2)

Zadruga

01.02.2021 02:24

Ahahahahahhahahahahahahahahhaha

sasa

01.02.2021 05:38

onako iskreno mene je veća panika što ne otvaramo poglavlja za EU a Hrvatska je u EU