Miloš Vučević
Alo.rs
Miloš Vučević

Alo.rs

Miloš Vučević, Foto: Alo.rs

On je izjavio da seočekivalo da će pritosak na srpsku delegaciju ali pre svega predsedika Aleksandra Vučića biti veliki, ali da je uspeo da izdejstvuje da nemamo one tačke u sporazuju koje su veoma bolne i nepovoljne za Srbiju.

Važno što je sporazum zaključen bilateralno sa SAD

- Velika je stvar što je sporazum zaključen bilateralno između SAD i Srbije, tako da mi takozvanu kosovsku stranu nemamo u sporazumu sa nama tako da nemaju taj međunarodno prvani subjektivitet u jednom takvom aktu. Možda se to nekom čini puka formalnost, ali u međunarodnim odnosima, diplomatiji veoma bitne stavke. To sve čini jedan vid zadovoljstva što su upravo ekonomska pitanja Beograda i Prištine nešto na čemu Srbija sve vreme insistirala. Mi smo i potencirali da krenemo u odnose između Srba i Albanaca i smtram da ne treba ničeg da plašimo. Mi smo ekonomski najsnažija zemlja u regionu. Nama je u interesu da poštoji mini Šengen.- naglasio je Vučević podsećajuči da je mini Šengen i potekao iz Novog Sada kada je predsednik Vučić bio domnaćim premijerima Albanije i Severne Makedonije.

- Evo sada će deo tok sporazuma biti i naša pokrajima a verujemo u budućnosti i Crna Gora i BIH ako bude dobre volje. To je onda već jedno ozbiljno područje gde imate oko 20 miliona stanovnika koja pruža daleko veći ekonomski potencijal. To znači da ste daleko atrkativniji za investitore . Više prištinska strana ne može da nam uvede takse, da nam blokira robu i naše proizvode, ne može da blokira prevoz građana preko administratiuvne linije . Radiće se ekspertiza zajedničkog upravljanja za Gazivode što je veoma bitna stvar, što je bila tačka razdora u albanskim krugovima. Naravno međusobno prioznavanje diloma šro je dobro za naše građanje na KIM. Više Srbiu sa KiM ne mogu da budu građani drugog reda i da institucije u Prištini neće da priznaju njihove diplome. Svi granaai treba da znaju da kompromisi nisu bili na uštrb građana Srbije . Predsednik Vučić je manestralno vodio razgovore, ali i da je predsednik Amerike u Ovalnom kabinetu primio predsednika Srbije.

Preporučujemo i:

Moramo da gradimo što bolje odnose sa Albancima

- Ta slika je nešto što je do skora bila nezamisliva. Nadam da će predsednik Tramp ispuniti obećanje i doći u Srbiju i uveriti se da zaista postoji veliki zalogaj iz prethodnog perida kada su dve zemlje imale odlične odnose koje su naručenje devedesetih. – zaključio je Vučević.

On je podvukao da bez ozbira na bliki prošlost to nam ne daje za pravo da u budućnosti ne gradimo dobre odnose sa Amerikom.

- Zadovoljan sam kao građanin ove države, što ser vraćamo neporaženi , treba da uspostavimo što bolje odnose sa Albancima. Dokle kod nemamo mir sa Aalbancima, ne možemo reći da imamo trajno stabilan region. Srbija izašla snažnija nego ikada, da ima predsednika koja zna kako se brani država i da kaže ne svemu što šteti srpskim nacionalnim interesima.

Pročitajte još: