Aleksandar Vulin
MOD
Aleksandar Vulin

MOD

Aleksandar Vulin, Foto: MOD

– Budžet Ministarstva odbrane u odnosu na prošli je uvećan za 24,6 milijardi dinara i on će od 1. januara iznositi 95,1 milijardu dinara, što je za 35 procenata više u odnosu na 2018. godinu. Najveći deo budžeta, osim na uvećane zarade naših pripadnika za devet odsto, odnosiće se na opremanje i naoružavanje. Ministarstvo odbrane neće preneti nijedan dinar neizmirenih obaveza u 2019. godinu, rekao je ministar Vulin, ističući da Vojska Srbije plaća sve svoje obaveze i vodi računa o utrošku budžetskih sredstava. Ove, 2018. godine, rekao je on, izvršenje budžeta će biti 99,5 odsto, što najbolje govori koliko je Vojska dobro planirala i vodila računa da sve što je isplanirano bude u skladu sa zakonom i odgovarajućim pravilima, što je dokaz da je struktura našeg budžeta gotovo idealna.

– Na početku rada ovog sastava Ministarstva odbrane i Generalštaba, mi smo rekli hoćemo jaku i zadovoljnu Vojsku. Jaka vojska se stvara obukom i naoružavanjem, a zadovoljna tako što se njen položaj u društvu poboljšava i vodi računa o poboljšanju njenog materijalnog položaja. U 2018. godini naše zarade su povećane za 10 odsto, a u 2019. će biti povećane za još devet odsto. Uvećana su novčana primanja svim vojnicima na odsluženju dobrovoljnog vojnog roka, učenicima, kadetima, licima na stručnom usavršavanju takođe za 10 odsto, a od 1. januara i oni će dobiti uvećanje za devet odsto – rekao je ministar odbrane i dodao da su stvoreni uslovi za uvećanje plata naučno-istraživačkim radnicima, stručnjacima u Vojnotehničkom institutu i omogućena isplata njihovog prekovremenog rada, te se na taj način borimo s tržištem koje je „gladno“ vrhunskih stručnjaka i inženjera, a mi želimo da oni ostanu da rade u Vojsci Srbije.

Aleksandar Vulin

MOD

Aleksandar Vulin, Foto: MOD

– Kada je 2012. godine Aleksandar Vučić došao u Vojsku Srbije kao ministar odbrane i kada smo mi preuzeli odgovornost za vođenje države Srbije prosečna oficirska plata bila je 558 evra. Od 1. januara biće 681 evro. Podoficiri su prosečno primali 384 evra, a od 1. januara primaće 486 evra. Profesionalni vojnici su zarađivali prosečno 293 evra te davne 2012. godine. Posle svih mera, velike borbe i štednje, velike borbe koju je vodio Vučić kao predsednik Vlade, vojnici će od 1. januara primati prosečno 359 evra. Vojni službenici i nameštenici su primali tada 349 evra, a od 1. januara 439 evra – rekao je ministar Vulin i dodao da priče da se u vojsci lošije živi nego tada, jednostavno nisu tačne. U skladu s naređenjem vrhovnog komandanta Vojske Srbije dodatno je povećana plata pripadnicima Specijalne brigade, u zavisnosti od ranga jedinice. Tako je u četi uvećanje plate 6.500 dinara, bataljonu 4.000 dinara, a u brigadi 3.000 dinara. Sem toga, naveo je on, uvedena je i solidarna pomoć za rođenje deteta u visini prosečne neto zarade, na šta je od sada ostvarilo pravo 1.797 dece.

Ove godine, naglasio je ministar Vulin, rešeno je stambeno pitanje za 747 pripadnika sistema, a na inicijativu predsednika Republike i vrhovnog komandanta donet je i zakon o posebnim uslovima za realizaciju projekta za izgradnju stanova za pripadnike snaga bezbednosti čija se realizacija očekuje.

Ministar Vulin je istakao da se Vojska oprema i naoružava.

- To je dobra vest za svakog kome je stalo do mira jer samo ako imate jaku vojsku možete biti sigurni da nećete ratovati. U skladu s odredbama ugovora potpisanih s Ruskom Federacijom do sada je obezbeđeno šest aviona Mig-29 i trenutno imamo devet Mig-ova 29 u letnom stanju. Iduće godine, u okviru vojno-tehničke pomoći, iz Belorusije stižu još četiri Mig-a 29. Sa kompanijom „Erbas“ u toku je realizacija projekta nabavke pet helikoptera H145-M za Vojsku Srbije. Zaključeni su ugovori o nabavci četiri borbena helikoptera Mi 35-M i tri transportna helikoptera Mi-17. Osim toga, obnovljeni su resursi osam aviona „orao“, a za još četiri se obnavljaju. U toku je, takođe, modernizacija aviona „supergaleb G-4“. Sve to ukazuje da je 2018. godina u kojoj je Ratno vazduhoplovstvo spašeno, jer je ojačano i vraća se na mesto koje mu pripada.

Aleksandar Vulin

MOD

Aleksandar Vulin, Foto: MOD

Ministar je dodao da samo ono što sami proizvedete i napravite jeste vaše, dok sve ostalo može da bude predmet politike, ucena i trgovina. Samo ono što sami napravite čini vašu zemlju nezavisnom i sposobnom da se oprema i da se brani.

– U Vojsku Srbije je u toku 2018. godine uvedeno 29 novih sredstava iz domaćeg razvoja. Najbolji rezultat pre ovoga je bio u toku 2009. godine kada je uvedeno osam sredstava. Reč je o terenskim automobilima koje proizvodi FAP, modernizovani „kubovi“, modernizovani radari, osnovna borbenog oklopnog vozila M16, komplet zaštitne balističke opreme M-17. Tu su, takođe, „Lazar 3“, „Nora, „Lasta“ i drugi kapitalni sistemi koji menjaju sposobnosti Vojske Srbije, rekao je ministar odbrane dodajući da ovako dobre rezultate nismo imali decenijama u nazad.

U godini za nama imali smo dosta vežbi, rekao je on, ističuću među njima „Sadejstvo 2018“, „Zajednički udar“, „Stena 4“.

– Združeno-taktička vežba s bojevim gađanjem „Vek pobednika 1918-2018“ je vežba kojom smo se odužili uspomeni na naše pretke, ali i umirili naše potomke time što smo dokazali da imaju vojsku koja je u stanju da brine o njihovoj bezbednosti, o bezbednosti naše zemlje i našeg naroda bez obzira gde on živeo. Osam hiljada pripadnika Vojske Srbije jednovremeno je na deset lokcija u Republici Srbiji vežbalo i radilo baš ono što je njihov zadatak – rekao je ministar i dodao da je više od 650 borbenih vozila učestvovalo u toj vežbi, a da je potrošeno više od 126 tona ubojnih sredstava, što je dokaz da Srbija ima vojsku koja se konstantno obučava i priprema, koja može da odgovori na svaki izazov i da sprovede svako naređenje. Reagovati na deset različitih mesta jednovremeno na takav način, istako je ministar odbrane, ne mogu ni mnogo bogatije vojske od naše.

Pročitajte još:

Naša vojska, naveo je on, učestvuje i na međunarodnim vežbama, razmenjujući iskustva od drugih armija koje i te kako imaju šta da nauče od naših pripadnika

"Vojska Srbije se striktno pridržava politike državnog rukovodstva o vojnoj neutralnosti i trudi se da ima približan broj vežbi i sa zemljama s istoka i sa zemljama zapada. Mi učimo od svakog od kog imamo šta da naučimo, prenosimo svoje znanje i vodimo računa da politika vojne neutralnosti bude sprovedena i zastupljena kako i treba. Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane su veoma aktivni na međunarodnom planu. Imali smo 967 aktivnosti međunarodne vojne saradnje, a komuniciramo sa više od 60 zemalja – rekao je Vulin, koji se u godini na izmaku tri puta sreo sa ministrom odbrane Ruske Federacije, dva puta s ministrom odbrane NR Kine, sa ministrima odbrane Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva, ističući da ne zna koliko zemlja naše veličine i vojski naše brojnosti je imalo ovoliko susreta na najvišem nivou, a posle kojih su sledile konkretne realizacije, što govori o promenjenom odnosu prema Srbiji i našoj vojsci.

Ministar Vulin je istakao da se tokom prošle godine značajno ulagalo i u infrastrukturu, a ne treba zaboraviti da smo mi zemlja koja je teško pogođena NATO bombardovanjem, od čijih posledica se naša vojska još uvek teško oporavlja, o čemu svedoči i 80 objekata koji su još uvek zagađeni neeksplodiranim sredstvima iz vremena tog bombardovanja.

- U toku je izgradnja hangara za helikoptere u Nišu, izgradnja objekata za smeštaj vazduhoplova na aerodromu Batajnica, a ovih dana će biti otvoren i jedini pravi heliodrom koji ispunjava sve standarde u Republici Srbiji na VMA. Sem toga, vrši se rekonstrukcija objekata za remont sredstava veze i elektronike u Tehničkom-remontnom zavodu Čačak, izvode se radovi na sanaciji objekata sistema vodosnabdevanja u Centru za ispitivanja Nikinci, istakao je ministar odbrane.