Ana Brnabić Hit Tvit
Printscreen Pink
Ana Brnabić Hit Tvit

Printscreen Pink

Ana Brnabić Hit Tvit, Foto: Printscreen Pink

Brnabić je, gostujući u emisiji Upitnik na RTS, rekla da odlazak mladih kadrova nije problem samo Srbije, već i zemalja u regionu i šire.

"Sa druge strane, mi ćemo uvek imati problem jer je demografska slika Evrope takva da će im trebati sve više radne snage. Zbog toga je potrebno da mi imamo plan", navela je Brnabićeva.

Prošle godine je, kako je napomenula, u decembru imala prvu konferenciju sa mladima iz dijaspore.

"Pozvali smo ljude koji studiraju u inostranstvu sa nekih 50 najbolje rangiranih univerziteta u svetu, da dođu da razgovaramo. Pozvali smo i neke ljude koji imaju svoje kompanije u inostranstvu. Imali smo jednodnevnu konferenciju na kojoj smo pričali o tome šta bi država mogla da uradi da se vrate. U petak imam sledeću godišnju konferenciju. Nama se ove godine odazvalo 400 ljudi", kazala je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, pojedini učesnici konferencije su napomenuli da je jedan od problema bio taj što je u slučaju da odluče da se vrate u Srbiju moguće da unesu imovinu do 5.000 evra, a na sve ostalo moraju da plate carinu.

"To smo promenili, ako je neko bio u inostranstvu 10 godina taj limit je 20.000 evra", rekla je Brnabiceva.

Dodaje da su tada mladi rekli da je potrebna jedna agencija koja će se baviti informacijama, na čija će vrata pokucati ako žele da saznaju gde da uzmu ličnu kartu, kakvo je zdravstveno osiguranje, kako da nostrifikuju diplome.

"Mi smo osnovali program ‘Tacka povratka‘, predstavićemo ga u petak. Imamo ljude koji tu rade i koji su se vratili iz dijaspore", istakla je Brnabićeva.

Napominje da je vlada usvojila predlog zakona kojim bi se ubrzao proces nostrifikacije diploma.

Ona navodi da od 1. januara, što je, kako je navela, početkom decembra prošlo u Skupštini, ako neka kompanija zaposli čoveka iz inostranstva, iz dijaspore, i taj neko ima platu u visini tri prosečne plate, ta kompanija je u prvih pet godina oslobođena plaćanja 70 odsto poreza na zarade i doprinosa za PIO.

"Da damo jasan signal i motivaciju kompanijama da traže naše ljude u dijaspori i da ih vraćaju u Srbiju", napomenula je premijerka.