Evropska unija
Tanjug/AP
Evropska unija

Tanjug/AP

Evropska unija, Foto: Tanjug/AP

Krihbaum, inače uticajan član CDU i blizak saradnik nemačke kancelarke je, kako prenosi AP, rekao da se srpska privreda dobro razvija, da otvara radna mesta i tako zaustavlja odliv mozgova, ali je skrenuo pažnju na to što je, kako je rekao, većina medija u Srbiji naklonjena vlastima.

"Obezbeđivanje slobode izjašnjavanja i štampe je nešto bez čega ne može biti prijema u članstvo EU", istakao je Krihbaum uz ocenu da za napredak u toj oblasti i mogu mnogo učiniti udruženja novinara i fondacije.

Krinbaum je konstatovao i da ne treba upirati prstom samo u Francusku zbog odlaganja početka pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

- Donald Tusk je trebalo da reši postojeću uzdržanost pojedinih država članica, pre nego što je to pitanje stavio na dnevni red Saveta EU - smatra on.

Auto-put

Alo.rs

Auto-put, Foto: Alo.rs

Prema njegovim rečima Albaniji je sigurno najmanje deset godina potrebno da uđe u EU i ukazao na probleme u setoru pravosuđa.

Krinbaum naime skreće pažnju da kod tako dugoročnih procesa raspoloženje stanovništva u zemljama kandidata može da se preokrene i zbog toga se zalaže za izmenu pristupnog procesa.

Objasnio je da uobičajeno da kandidati najpre primenjuju jednostavne tačke u procesu pridruživanja, kako bi svojim građanima mogli prikazati brze uspehe, a za kraj ostavljaju da reše sva odložena i teška pitanja, koja se tiču ponajviše vladavine prava.

Rusija

Tanjug/ AP

Rusija, Foto: Tanjug/ AP

Zato preporučuje da se na početku pristupnog procesa te tačke reše, kako bi se brže napredovalo.

Političar CDU upozorio je i na geopolitički uticaj Kine, Rusije i Turske na Zapadni Balkan, posebno, kako je istakao Kina u tom regionu mnogo gradi I za te potrebe dovodi sopstvene radnike i materijal.

Zbog toga, kaže, podržava predlog predsednika Francuske Emanuela Makrona za reformu prava konkurentnosti.

- Neprihvatljivo je da građevinske projekte u zemljama kandidatima finansira EU, a novac ode u Kinu - istakao je on.