Aleksandar Vučić
Tanjug
Aleksandar Vučić

Tanjug/ Dragan Kujundžić

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Ovih dana svi bruje o velikoj špijunskoj akcija iza koje stoji britanski, a kome je na meti osim državnog vrha i poglavar SPC patrijarh Irinej.

Dragan Đilas, Goran Vesić

Alo!

Naši sagovornici otkrivaju da je oprema koju britanska obaveštajna služba koristi vrhunska, da im se bazne stanice nalaze u Crnoj Gori, a logistička podrška u Beogradu, kao i da su svoje aktivnosti ovih dana pojačali jer se situacija oko Kosova lomi.

- Špijuniraju odnosno prisluškuju telefone predsednika države, premijerke, ministara, vrha SPC. Oprema kojom raspolažu britanski špijuni je veoma skupa i efikasna. Poseduju čak i lažne bazne stanice preko kojih se mobilni telefoni zakače, a onda sledi skidanje svih podataka sa telefona, uključujući i poruke sa Vibera i Vacapa. Još pre nekoliko godina ova oprema je dopremljena u Crnu Goru, odakle se dovlači u Srbiju - objašnjava Stevan Đokić iz Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA, pa nastavlja:

Crnogorci dobili radar od NATO

Crna Gora, koja obeležava dve godine od kada je postala članica NATO, dobiće od NATO komiteta za investicije radar velikog dometa za nadzor vazdušnog prostora, saopštilo je Ministarstvo odbrane Crne Gore.

- Crna Gora je tražila taj radar od NATO komiteta za investicije i on je dat na besplatno korišćenje na neodređeno vreme - navodi se u saopštenju i dodaje da će se u naredne dve godine izvršiti modernizacija, obuka kadra i instaliranje radara.

- U pitanju su, dakle, mobilne bazne stanice koje, pored presretanja poziva i poruka, mogu i da preuzmu ceo sadržaj sa telefona koji se prati. Jedna ovakva bazna stanica može da pokrije sve telefone u krugu od deset kvadratnih kilometara. Firma „Datong plc“ ove uređaje prodaje u preko 40 zemalja. Od 2013. posluje kao deo „Seven Technologies Ltd.“ koji je zadužen za razvoj špijunske opreme.

Ali postavlja se pitanje logistike... Ko to Britancima u Srbiji pruža logistiku i zašto ti ljudi nisu privedeni? Znamo da je Crna Gora obezbedila logistiku za MI6, ali to se i može očekivati, kao i logistika koju imaju od Albanaca u južnoj srpskoj pokrajini - navodi on.

Stefan Stamenkovski iz pokreta „Zavetnici“ napominje da agenti britanskih službi vršljaju po Balkanu i Srbiji skoro čitav vek, ali da su svoje delovanje u našoj zemlji intenzivirali u poslednje vreme.

Mario Spasić

Privatna arhiva

- A osnovi razlog je što posle mnogo vremena oni u Srbiji, koja je ključna za ceo region, nemaju više uticaj kakav su nekada imali i ne mogu da kreiraju prilike kako njima odgovara. Takođe odlično znaju da je 2020. izborna godina i da će ta godina biti vrlo važna za pitanje KiM. Svi u svetu znaju da će im, ukoliko ne uspeju da nateraju Srbiju na neku vrstu pravno obavezujućeg sporazuma sa Prištinom, taj točak kosovske nezavisnosti definitivno izmaći kontroli.

Stefan Stamenkovski

Marko Đoković/Alo

Stefan Stamenkovski, Foto: Marko Đoković/Alo

Ono što sada očekujem jeste da će uskoro početi s plasiranjem mnogih laži i afera, pokušavajući tako da diskredituju i naškode svima koji štite državne i nacionalne interese - navodi naš sagovornik na kraju.