Vesli Klark
EPA/POOL/Julie JACOBSON
Vesli Klark

EPA/POOL/Julie JACOBSON

Vesli Klark, Foto: EPA/POOL/Julie JACOBSON

Komentarišući izjavu generala Veslija Klarka, bivšeg komandanta NATO snaga u Evropi, o tome da "pravi interesi Srbije leže na Zapadu", Ljubinka Milinčić, glavna urednica srpske redakcije "Sputnik", kaže da se "zločinac uvek vraća na mesto zločina".

- Ovaj zločinac ima interese da se vraća, pre svega zbog biznisa na Kosovu, za koji svi mi znamo da ga ima. Upravo iz tog razloga bi mu sigurno zasmetalo da, osim njega, neko drugi ima uticaja u zemlji. Strašno je što ljudi koji su na taj način ostali upisani u našoj istoriji, imaju obraza da nam daju savete. Meni je svaka reč koju on izgovori ružna reč – kaže Milinčić za Pink.

Zoran Milivojević, diplomata, smatra da Zapad, pa samim tim i Vesli Klark, imaju problem jer je Srbija postala uspešnija zemlja nego što je bila, zemlja koja ima određenu reputaciju i ugled u svetu i koja je politički i vojno neutralna.

- To im je ključan problem i vidi se da NATO i EU ulažu napor da ceo prostor obovate i prebace u zapadnu sferu interesa – kaže Milivojević za "Novo jutro".

Zoran Milivojević

Printscreen

Zoran Milivojević, Foto: Printscreen

Vesli Klark je, kako kaže, poslednji čovek koji treba da bilo šta govori i ne treba da očekuje da ga bilo ko ozbiljan u Srbiji sluša.

- Ništa njegovo ne bih uzimao ni kao savet, ni kao komentar. Gde će i šta će Srbija, sami ćemo odlučiti. Imamo svoje interese i svoje potrebe i u skladu sa time se i ponašamo, a u vezi sa NATO smo se, baš zahvaljujući ljudima poput Veslija Klarka, davno opredelili – kaže Milivojević. Komentarišući dobru saradnju Srbije i Rusije, on ističe da je to stav koji proizilazi iz interesa Srbije.

Podseća da Ruska Federacija do kraja štiti interese Srbije i da mu nisu jasne izjave pojedinaca da Rusija ima neprijateljski stav prema Srbiji. Milinčić ispravlja Milivojevića, dodajući da je zapad doživeo takav odnos kao neprijateljski nastrojen prema njima, a ne prema Srbiji.

- To što nas Rusija podržava, ne odgovara zapadu i to je licemerje najvišeg nivoa – kaže Milinčić, dodajući da naša politika jeste trn u oku zapada, jer ne mogu da nas vaspitaju i nauče redu.

- Pokušali su da nas prevaspitavaju bombama, ali nisu uspeli. Učinilo im se da su uspeli, ali sada vidimo da smo im izmakli. Njihove bombe, ipak, ne važe u UN i njihova reč nije presudna. Zato se i pojavio Vesli Klark, al ii drugi savetodavci koji bi da nam objasne šta su naši interesi, jer smo mi kao maloumni - kaže urednica"Sputnika".