Što me, bre, ne volite?!: Srđan Verbić
Oliver Bunić
Što me, bre, ne volite?!: Srđan Verbić

Oliver Bunić

Što me, bre, ne volite?!: Srđan Verbić, Foto: Oliver Bunić

Po prosvetnim ćoškovima već uveliko se šuška da će formiranjem nove vlade nakon izbora sadašnji ministar prosvete Srđan Verbić dobiti korpu, a kako „Alo!“ saznaje na njegovo mesto će doći direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović.

Prosvetari su svojim prošlogodišnjim petomesečnim štrajkom, jasno stavili do znanja da su nezadvoljni Verbićevim radom i da bi ga, da mogu, najradije smenili. Kako stvari stoje, želja će im se ispuniti.

- Situacija u srpskom obrazovanju je po svemu sudeći katastrofalna i ponašanje sadašnjeg ministra nam je dozlogrdilo. Otkako je počela predizborn groznica među prosvetarima kruži priča da je kandidat za novog ministra čelnik Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović - kaže naš izvor blizak prosveti i dodaje da je ova informacija oduševila većinu zaposlenih u obrazovanju.

Među prosvetarima postoji velika inicijativa da se Ognjanović nađe na tronu Ministarstva prosvete, međutim, on je za „Alo!“ negirao takvu mogućnost i dodao da to ne bi ni voleo.

„Mene politika nikad nije interesovala“: Srđan Ognjanović

Aleksandar Dimitrijević

„Mene politika nikad nije interesovala“: Srđan Ognjanović, Foto: Aleksandar Dimitrijević

- Nema govora o tome, ljudi svašta pričaju. Pre svega ja sam čovek u godinama i pred penzijom, na tom mestu treba da bude neko mlad i ambiciozan. S druge strane, niti ja odgovaram toj pozicji, niti neko razmišlja da me za nju pozove. Ceo život sam proveo u Matematičkoj gimnaziji, bio sam učenik, pa profesor, sada direktor. Lepo i uspešno radim i veoma sam zadovoljan - kaže Ognjanović. Kako on ističe, na čelu prosvete treba da stoji neko sa političke scene, a njega politika nikada nije interesovala.

- Za ministra prosvete ipak treba neko sa drugačijim kvalitetima poput političkih, a ja se politikom nisam nikada bavio. Za prosvetu je jako važno da na njenom čelu bude neko ko je deo te političke elite. Do sada je većina prethodnih ministara bila postavljena stranački, a na poslednjem primeru Srđana Verbića, koji je nestranačka ličnost, možete da vidite da on na sednici Vlade ni ne može da zahteva da se povećaju plate i izdvajanja za prosvetu, jer nema uticaj. Mada, ovo nije problem samo kod nas, već svuda u svetu - objašnjava Ognjanović.

Najugledniji direktor

Srđan Ognjanović (62) je 1976. završio PMF, nakon čega se odmah zaposlio kao profesor matematike, a od 2008. je i direktor u Matematičkoj gimnaziji. Objavio je oko 50 udžbenika i zbirki zadataka iz matematike, kao i veći broj članaka u stručnim i popularnim časopisima ...

Komentari (4)

Sasa

03.04.2016 10:09

Nadam se da je Ognjanovic dovoljno mudra da ovo ne prihvati. Prosveti treba neko koga AV podrzava i ceni. Mislim da on nikoga ko nije clan njegove stranke nece bezuslovno podrzavati. Y

Sanja

03.04.2016 14:07

@Sasa - Ministar prosvete mora da bude neko ko je poiti;ar i ko ce umeti ya nas da se izbori.

bosa

03.04.2016 18:10

POŠTEN ČOVEK,A ZA MINISTRA NAM ZAISTA TREBA NESTRANAČKA LIČNOST ČOVEK OD STRUKE I PRAKSE,DA BIH SE KVALITET OBRAZOVANJA VRATIO KAO NEKAD ŠTO JE BIO.

Baltazar

03.04.2016 18:47

Bez obzira na godine mogao bi da odradi jedan mandat jer je to zelja svih u prosveti. Sigurno bi bio bolji i vredniji od ovog prethodnika koji je najgori ministar koji se pojavio u novije vreme.