General Haris i premijerka Ana Brnabić
Tanjug

 

General Haris i premijerka Ana Brnabić

Tanjug

General Haris i premijerka Ana Brnabić, Foto: Tanjug

General-major Džon Haris Junior, komandant Nacionalne garde Ohaja, u intervju za „Alo!“ podseća na činjenicu da je kroz celu istoriju SAD čast da se na krovu Bele kuće vijori njihova zastava ukazana samo Srbiji i Francuskoj i nikome više. 

- SAD i Srbija su bile saveznice i partneri kroz veći deo istorije, naše nacije su čvrsto stajale rame uz rame za vreme oba svetska rata. Mnogi Srbi iz Amerike su se borili uz Srbe u Prvom svetskom ratu. Na kraju Prvog svetskog rata, predsednik Vilson je podigao srpsku zastavu na krov Bele kuće odajući tako priznanje požrtvovanju i heroizmu srpskog naroda. Jedina nacija osim vaše kojoj je ukazana ista čast bila je Francuska. Za vreme Drugog svetskog rata, naše nacije su se borile protiv nacizma i zauvek će u našim srcima biti urezana zahvalnost srpskim porodicama za njihov heroizam i požrtvovanje koje je doprinelo uspešnom obavljanju spasilačke misije „Halijard“. Ove godine proslavljamo 75 godina od misije koja je bila akt čistog heroizma i požrtvovanja. Srpske porodice su spasle živote 500 Amerikanaca, savezničkih pilota i članova posada. Kao predstavnik Ohaja, partnerske države Srbije u bezbednosnim pitanjima, drago mi je što vidim da su SAD posvećene Srbiji kao što su bile pre 100 godina. Srećan sam što vidim sve jače bilataralne odnose i rezultat toga je bio nedavni sastanak predsednika Vučića i državnog sekretara Pompea. SAD u potpunosti podržavaju integraciju Srbije u EU i povratku dijaloga između Beograda i Prištine.

Putinov specijalac za Kosovu na vanrednom sastanku sa predsednikom Vučićem!

AUTOR: Tanjug/D.S. DATUM I VREME: 13.09.2019. 12:22 Vučić je rekao da je proslava još jedna prilika da se istakne slobodarska tradicija dvaju bratskih naroda Aleksandar Vučić, Aleksandarr Bocan Harčenko, Foto: Tanjug Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Bocan-Harčenka, sa kojim je razgovarao o organizaciji obeležavanja 75-godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Koliko SAD mogu da utiču na eventualni dogovor između Beograda i Prištine?

- Veoma mi je drago da je saradnja između Ohaja i Srbije bila toliko produktivna. Ohajo je posvećen jačanju partnerstva sa Srbijom i učestvovanju u vojnoj razmeni koja će poboljšati sposobnost naših snaga za podršku sigurnosnoj saradnji u ostvarivanju ciljeva u Srbiji i regionu. Jasno je da su SAD posvećene održavanju stabilnosti i prosperiteta u regionu i ponovo potvrđujemo našu nameru u podržavaju dijaloga. Na kraju, do Beograda i Prištine je da postignu dogovor koji bi bio prihvatljiv za obe nacije.

Posle najave predsednika Zemana, Češka donela odluku o Kosovu!

AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 13.09.2019. 13:09 Zvanično saopšteno na javnom servisu Foto: printscreen * Ministarstvo spoljnih poslova Češke donelo odluku * Predsednik Češke Miloš Zeman tokom posete Srbiji najavio da će pokrenuti pitanje povlačenja nezavisnosti Kosova * RTS noćas kasno objavio vest Na Dnevniku RTS-a noćas kasno saopštena je odluka Ministarstva spoljnih poslova Češke o Kosovu, nakon što je predsednik te zemlje Miloš Zeman najavio da će pokrenuti pitanje povlačenja nezavisnosti Kosova.

Saradnja Srbije i Nacionalne garde Ohaja započeta je pre 13 godina. Koliko je ta saradnja bila dobra za obe strane i šta smo mogli da naučimo jedni od drugih?

- Svaki put kad dođem u posetu, to je zato da bismo proslavili naše jako partnerstvo, da podržimo ambicije Srbije i da potvrdimo našu posvećenost našem zajedničkom cilju stabilne i prosperitetne Srbije i regiona. Srbija može da računa na Nacionalnu gardu Ohaja kao partnera za građenje bolje budućnosti. Posao koji zajedno obavljamo postao je kamen temeljac bezbednosne saradnje SAD i Srbije. Možete da prosudite po tome kako se ta saradnja razvijala od 2006, kada smo imali 15 zajedničkih događaja u godini, do 35 zajedničkih događaja ove godine. Ovaj rad uključuje razvoj „Južne baze“, obuke mirovnih snaga, sajber odbranu, spremnost za katastrofe, kombinovane medicinske angažmane... To pokazuje koliko je efikasan i pragmatičan bio naš pristup - fokusiramo se na rešavanje uobičajenih izazova, treniramo zajedno, učimo zajedno iz svojih snaga i slabosti i poboljšavamo se zajedno. To donosi konkretne rezultate i gradimo naše kapacitete, kao i međusobno poštovanje, divljenje i trajno prijateljstvo. Samo u 2019, više od 175 pripadnika vazduhoplovnih snaga i vojnika će učestvovati u treninzima sa svojim srpskim prijateljima u individualnim i timskim poduhvatima, kao što su bili „Platinasti vuk 2019“, „Susedi“, „Sajber Tesla“...Istorijski gledano, SAD i Srbija su bile saveznice i partneri kroz dva svetska rata i trenutna vojna saradnja naravno pomaže da se vratimo na put saradnje. U sve nestabilnijem globalnom okruženju, to partnerstvo povećava snagu oba naša naroda u mirno vreme, što će poboljšati naše sposobnosti u vreme sukoba. Vojnici iz Ohaja su ponosni na naše partnerstvo sa srpskim oružanim snagama i učiniće sve da promovišu zajedničke ciljeve i bezbednosnu saradnju.

Operacija „Halijard“ bila je najveća u pogledu spasavanja američkih avijatičara u Drugom svetskom ratu. O tome se ipak malo zna, čak o tome nikada nije snimljena neka serija ili film. Zašto je tako i može li se takav projekat realizovati u kooperaciji dve zemlje?

- Sjajna ideja. To je bila najveća akcija spasavanja američkih i savezničkih avijatičara i slažemo se da takva vrsta herojstva zaslužuje da bude zapamćena i da joj bude odato priznanje. Ja sam vojni zapovednik, nisam holivudski reditelj, ali znam da bih bio voljan da platim kartu za takav film.

Sastali ste se i sa premijerkom Anom Brnabić. Mogu li Srbija i Ohajo da sarađuju i na poslovnom planu?

Pročitajte i:

- Imao sam čast da upoznam premijerku Brnabić još tokom njene posete SAD. Moja država Ohajo je dom živopisne poslovne zajednice. Znam da su naši državnici veoma zadovoljni kada vide ovakvu vrstu saradnje. U fazi smo finalizacije memoranduma o razumevanju između Ohaja i Srbije u vezi sa ekonomskom saradnjom, ali i saradnjom na polju obrazovanja. Ohajo i Srbija imaju izuzetne institucije visokog obrazovanja i već su prepoznata mnoga područja od zajedničkog interesa. Nacionalna garda Ohaja je vojna organizacija, ali Ohajo voli našu srpsku braću i sestre i mi smo predani tome da što je više moguće olakšamo uspostavljanje veza koje će dalje negovati ekonomske, obrazovne i kulturne spone između Ohaja i Srbije.

Srbija uvek može da računa na Nacionalnu gardu Ohaja

- Što se tiče odnosa Ohaja i Srbije, želeo bih da izrazim zahvalnost srpskim oružanim snagama i njihovom osoblju za posvećenost našem partnerstvu, koje traje već 13 godina. Moja redovna poseta Srbiji ističe posvećenost Nacionalne garde Ohaja da radi sa srpskim oružanim snagama i nastavlja da unapređuje naše partnerstvo. Kada je naše partnerstvo uspostavljeno 2006, fokus je bio na razvijanju vojne saradnje koja bi bila korisna za obe nacije, ali naš zajednički rad je postao više od toga u razvio se u odnos koji će trajati u godinama koje dolaze. Ponosan sam što mogu da kažem da prijateljstvo između Srbije i Ohaja može da posluži kao primer koje se bazira na stvarnoj saradnji, zasnovano je na dijalogu, međusobnom poštovanju i razumevanju zajedničkih izazova - mi ćemo nastaviti da koristimo taj pristup kako bismo ojačali naše snage u budućem razvijanju bezbednosnih, ekonomskih i civilnih odnosa između Srbije i SAD. Srbija može da računa na Nacionalnu gardu Ohaja kao pouzdanog partnera u budućoj viziji sigurne i stabilne Srbije - navodi general Haris.

Verujete li da će se Srbija jednog dana pridružiti EU?

- To je na Srbiji, ali SAD su ponudile punu podršku kako bi pomogle Srbiji da ostvari taj važan cilj. Srbija je deo Evrope i vizija SAD o Evropi kao „celoj, slobodnoj i u miru“ ne može biti ostvarena dok se Srbija i ostale zemlje zapadnog Balkana u potpunosti ne integrišu u Evropsku uniju. Moj posao je da promovišem još bolju bezbednosnu saradnju između Ohaja i Srbije, ali u interesu SAD je da Srbija ostvari trajnu stabilnost i prosperitet kroz članstvo u EU. Kao vojni komandant, takođe moram da imam širok pristup bezbednosnim pitanjima, i to ne samo u vezi s oružjem ili vojnim kapacitetima, jer je poboljšanje investicija i sprečavanja odliva mozgova takođe način da se zemlja učini jačom i bezbednijom.

Kolika je opasnost od ISIS-a na Balkanu?

- To je globalna pretnja, koja se može pobediti samo jakom
koalicijom. Kroz zajedničku obuku i vojnu razmenu razumemo da u sve nestabilnijem globalnom okruženju ovo partnerstvo
povećava snagu u mirnodopskom vremenu, što će poboljšati sposobnosti u vremenu sukoba. Impresioniran sam naporima Srbije da sarađuje i trenira sa SAD i drugim partnerskim državama kako bismo se osigurali da ISIS ne postane opasnost ovde.

BONUS VIDEO: Vučić se brecnuo na konferenciji za novinare

 

Komentari (5)

jaka Srbija

13.09.2019 15:07

... i jak Balkan

Žika

13.09.2019 19:55

Teško nama sa vama... Dobro vas pamte moji 1944/45g.

srbijanac

13.09.2019 20:44

Srbija i amerika mislite da su bile prijateljske, ne nikada, mozda je Srbiji to tako izgledalo, amerikanci zive od interesa i za interes, njima ni najrodjjeniji neznace nista ako od njih nemaju koristi

Vladimir

14.09.2019 15:20

Srbi su spasili 500 Amerikanaca u Dr.Sv.ratu, zahvaljujuci tome danas SAD ima 4500 stanovnika više. Amerikanci su 1999 ubili 3500 Srba. Zahvaljujuci tome Srbija danas ima 7000 stanovnika manje.

Salim

15.09.2019 16:54

Rusija je tu, pa je i Srbija jaka.