Ramuš Haradinaj
EPA/VALDRIN XHEMAJ
Ramuš Haradinaj

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Ramuš Haradinaj, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Sjedinjene Američke Države neće odobriti vizu nijednom kosovskom zvaničniku posle odbijanja Prištine da ukine ili suspenduje takse na uvoz robe iz Srbije i BiH, preneo je danas portal lajmi.

PROČITAJ JOŠ:

Po navodima portala, Vašington je time počeo da primenjuje konkretne mere prema zvaničnicima Kosova posle odluke Vlade i premijera Ramuša Haradinaja da takse i dalje ostaju na snazi.

Ramuš Haradinaj

AP Photo/Visar Kryeziu

Ramuš Haradinaj, Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

Analitičar Arton Demhasaj ocenio je da se radi o pritisku da se ubedi Vlada Kosova da donese odluku o ukidanju ili suspenziji takse.

Donald Tramp

EPA/Shawn Thew

Donald Tramp, Foto: EPA/Shawn Thew

Nije siguran dokle će Vlada Kosova moći da se suprostavlja zahtevima SAD i EU, kaže on.

PREPORUČUJEMO:

- Videli smo da Vlada Kosova ostaje odlučna i videćemo do kada će to trajati, kako će reagovati na pritiske SAD ili EU - kazao je Demhasaj.

Filip Kosnet

screenshoot/twitter

Filip Kosnet, Foto: screenshoot/twitter

On je ocenio da su SAD pitanje taksi shvatile "vrlo ozbiljno" i dodao da su moguće i druge teže sankcije Vašingtona prema institucijama Kosova.

SAD su od Kosova zahtevale suspenziju taksi kako bi se dala mogućnost nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, dok je premijer Haradinaj odlučan da takse ne budu povučene bez garancija Vašingtona i Brisela da će rezultat konačnog sveobuhvatnog pravno-obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine, biti priznanje nezavisnosti Kosova.

Komentari (1)

Amater

31.01.2019 13:47

BITNIJE SU SANKCIJE EU NEGO OD AMERIKE ALI EU SE PRAVI SLEPA I GLUVA STO GOVORI DA JE ZA SRBIJU ZABOLE....