Vučić: Idem na Kosovo, posetiću prvo Gazivode!

alo.rs | vesti 2018-09-07 17:29:26 2018-09-07 17:29:26

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da, i pored pretnji iz Prištine, sutra ode na Kosovo!

Tanjug/Rade Prelić 07-09-18

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo je, kako je ranije najavljeno, ovog vikenda da poseti Kosovo i Metohiju. Ta odluka dovedena je u pitanje nakon informacija da vlasti u Prištini ne nameravaju da mu dozvole da tom prilikom poseti i Gazivode.

Ipak, predsednik Srbije izjavio je da će i pored svega toga sutra otići na Kosovo i Metohiju.

Vučić je u obraćanju naciji na početku istakao da su problemi počeli pre 72 sata. Prvo je, kako je naveo, vršen veliki pritisak na poslanike iz redova Srpske liste da glasaju za Fatmira Ljimaja kao vođu pregovaračkog tima Prištine. Kako je rekao, to nije bilo moguće.

- Čovek je optužen za najteže zločine protiv našeg naroda - rekao je Vučić.

Predsednik je naveo i da je nakon toga Marko Đuriću zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju. On je objasnio i da su nakon toga pojačani pritisci, posle kojih je usledio odlazak u Brisel.

- Prethodnih nekoliko dana bili su teški i za narod na Kosovu i za predstavnike, i za nas koji predstavljamo Srbiju na međunarodnoj areni - rekao je Vučić.

- Za domaću javnost oni kažu da ću proći kao Marko Đurić, a za evropsku javnost sve je u redu. Ja neću prekinuti dijalog, to bi bilo neozbiljno sa moje strane. U budućnosti ćemo nastaviti da razgovaramo jer ono što je ključna stvar je da sačuvamo mir. Moja namera je bila od početka ne da huškam Srbe, već da zagovaram mir i da se borim za rešenje problema sa Albancima. Mi Gazivode smatramo srpskim resursom, resursom Srbije, mi smo nudili kompromisna rešenja jer znamo koliko je Albancima potrebna voda - rekao je Vučič.

On je istakao da je ključn stvar da sačuvamo mir.

- Borim se da rešim vekovne probleme s Albancima. Mnogo vode će Savom, Dunavom i Ibrom, ako hoćete, ima da proteče dok do toga ne dođe - zaključio je on.

Inače, predsednik se jutros u Briselu sastao sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, ali je nakon sastanka odlučio da ne razgovara i sa predstavnicima Prištine.

Šef vladine kancelarije Marko Ðurić je tom prilikom rekao i da "je pitanje da i će i kada razgovori sa Prištinom biti nastavljeni".

Ipak, i pored svega toga, on je istakao da će sutra otići na Kosovo.

- Počeću sutra svoju posetu Kosovu i Metohiji i prvo ću posetiti Gazivode. Ja idem sa konkretnim planovima pred Srbe na Kosovu, sa konkretnim ekonomskim planovima za boljitak našeg naroda. Neću imati ni minut slobodnog vremena, završiću sutra oko ponoći. A onda u nedelju od 7 ujutru je skup u Kosovskoj Mitrovici i pozivam ljude da dođu da čuju možda ne ono što bi voleli da čuju. Što se tiče mene, ne mora niko da dođe, ali dobrodošao je svako - rekao je Vučić.

Na pitanje šta će se desiti ukoliko mu ne dozvole da poseti Gazivode i pošalju policiju, Vučić je rekao da Albanci to neće uraditi.

Inače, do ovih problema došlo je nakon saznanja domaćih medija da je operativna grupa britanske obaveštajne službe MI6 u sredu iz Makedonije prebačena na KiM, isključivo zbog dolaska Vučića u južnu srpsku pokrajinu.

Zato je poseta predsednika ocenjena kao visokorizična.

"Trase kojima se bude kretao Vučić i sva mesta koja će posetiti obezbeđivaće pripadnici Kfora i Kosovskih policijskih snaga. U vazduhu će sve vreme posete biti dva helikoptera Kfora, a još dve letelice sa sanitetskim materijalom biće u pripravnosti", javili su ranije mediji.

Ipak, s obzirom na okolnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je vojsci, a zatim zatražio od policije i BIA, da prekinu svaku komunikaciju sa kosovskom policijom, Kforom i bilo kojim albanskim i međunarodnim predstavnicima koji deluju na teritoriji AP Kosovo, a povodom njegove posete.

PROČITAJTE I:

 

 

 

Expand player
Pogledajte više