Predsednik se obratio naciji: Uvodi se doživotna robija, drastično povećanje kazni za nasilna krivična dela, silovanje, pedofiliju, ubistva dece

Alo!; D.K. | vesti 2019-01-12 11:17:57 2019-01-12 11:17:57

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost kojom predsedava predsednik Srbije Aleksandar Vučić, počela je u 10 sati u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu u Beogradu. Predsednik Srbije potom se obratio javnosti.

Tanjug

Prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ponovo će biti uvedena doživotna kazna zatvora za najteže zločine. Pored toga će biti drastično povećane kazne za krivična dela koja obuhvataju nasilničko ponašanje, silovanje, pedofiliju, ubistva dece.

U Beogradu je danas održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost kojom je predsedavo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On se posle sednice obratio građanima.

- Ukoliko ne priđemo na pravi način ovim problemima, nećemo uraditi ništa - rekao je Vučić.

PROČITAJ JOŠ:

Kako je kazao, pet je važnih stvari u vezi sa ovom oblašću, a jedna od njih je kaznena politika. Ona je, kaže, veoma blaga.

- Maksimalne kazne gotovo nikada nisu u sudskim postupcima određivane, već su one mahom bile minimalne. Za krivično delo silovanje, gde je propisana kazna od 3 do 12 godina, sudovi su u najvećem procentu izricali kaznu do tri godine, i to je sitacija sa više od trećinom ovakvih slučajeva - rekao je Vučić.

Kako je kazao, za krivično delo teška krađa, najčešća kazna je od šest meseci do godinu dana, i to je slučaj sa gotovo polovinom slučajeva.

- Kako onda lopovima da se ne isplati, što da budu osuđivani za lakšu kaznu, kada je isto i sa teškom? Kakva je to kaznena politika? - naveo je on.

Kazao je i da se za krivično delo proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga, za osnovni oblik, kazna je od tri do 12 godina. Ali, kaže, da je oko 43 odsto izvršilaca ovog krivičnog dela osuđeno na kaznu od tri godine.

- Pa što da ne diluju drogu? - kaže srpski predsednik.

On je rekao da će se zato ići na drastično povećanje kazni i minimalnih i maksimalnih kada je reč o nasilničkom ponašanju, nasilja u poridici, silovanje...

Za silovanje, gde je kazna od 3 do 12 godina, sudovi najćešće dodeljuju najblažu mkaznu. 70% kazni su do 5. godina. A zašto smo obnda određđivali kazne do 12 godina - upitao se Vučić.

Jedna od tema su nove mere države u sistemskom i sistematskom obračunu sa kriminalom i korupcijom, saopštila je Pres služba predsednika Republike.

- Kazna za sliovanje više neće biti kolika je sada, već se biti od 5 do 15 godina, i neće niko moći da dobije manje. Za nasilje u porodici takođe - naveo je Vučić.

Kako je kazao Srbija uvodi doživotnu robiju za najteža krivična dela.

Sednici prisustvuju predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, direktor BIA Bratislav Gašić, direktor policije Vladimir Rebić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić...

Jedna od tema sednice su nove mere države u sistemskom i sistematskom obračunu s kriminalom i korupcijom.

Po završetku sednice predsednik Vučić obratiće se medijima.

Expand player
Pogledajte više