BRISEL DAO ZELENO SVETLO Usvojena rezolucija o Srbiji!

Evropski parlament je usvojio i šest od ukupno osam predloženih amandmana na dokument koji je sačinio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister.

Evropski parlament u Strazburu
Evropski parlament u Strazburu, Foto: Profimedia

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su u Briselu rezoluciju u kojoj se ocenjuje da je Srbija ostvarila napredak u ekonomskim reformama.

Navedeno je da je od ključnog značaja da se u reformama pravosuđa, suzbijanju korupcije i slobodi medija ostvare opipljivi rezultati.

Evropski parlament je usvojio i šest od ukupno osam predloženih amandmana na dokument koji je sačinio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister.

U usvojenoj rezoluciji "pozdravlja se postojano angažovanje Srbije na putu ka uključenju u Evropsku uniju".

 

Takođe se ističe "izvestan napredak" u reformi pravosuđa i traži da srpske vlasti pospeše reforme vladavine prava, a posebno da obezbede nezavisnost i efikasnost sudstva i ojačaju borbu protiv korupcije.

Rezolucija se oslanja i razmatra ovogodišnji Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije i pozdravlja napore za normalizaciju odnosa s Prištinom, uz stav da "svaki dogovor o tome može biti prihvatljiv samo ako se o njemu dogovore obe strane", i ako se njime očuvaju stabilnost regiona i međunarodno pravo.

Evroposlanici "ukazuju na tekuću raspravu i izjave o mogućim korekcijama granica između Srbije i Kosova, uključujući razmenu teritorija" i "ističu višenacionalnu strukturu Kosova i Srbije" i kažu da "etnički čiste države ne treba da budu cilj u regionu".

U tom dokumentu se "podvlači važnost stvaranja Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom" na Kosovu, i sprovođnje svih dogovora, uključujući sporazum o energetici.

U dokumentu se "neopozivo osuđuje ubistvo političara kosovskih Srba Olivera Ivanovića i naglašava nužnost saradnje kosovskih i srpskih istražitelja, kao i međunarodna podrška, da bi se počinioci ubistva priveli pravdi".

Srbija se poziva da postepeno uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku s politikom EU, uključujući politiku prema Rusiji, i da postepeno s Unijom uskladi i svoj vizni režim.

 

Pratite nas na Instagramu i Facebook-u

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Povezane vesti

 • Korisnik: Milan
  30/11/2018 - 09:55
  Važan i krupan korak za Srbiju!!!!!
 • Korisnik: Sasa
  30/11/2018 - 06:48
  To je obecavajuce, ipak smo to zasluzili.
 • Korisnik: Mica
  30/11/2018 - 05:58
  Ovo je stvarno lepa vest! Bar jedna lepa vest da nas obraduje ovih dana!
 • Korisnik: Dragan
  29/11/2018 - 23:08
  EU polako donosi važne odluke
 • Korisnik: Fudbaler
  29/11/2018 - 23:03
  Srbija svakako teži ekonomskom napretku i putu ka EU, jer drugih poslova danas nema. Srbija je na pravom putu razvoja.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi