Ustaški pir protiv Vučića i Srbije!

Jelena Đondović | vesti 2017-09-29 16:44:25 2017-09-29 16:44:25

Ustaše ponovo u akciji!

Tanjug/Sava Radovanović 30.12

Hrvatski političari proteklih dana izrekli su mnogo uvreda na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kojeg su ne birajući reči vređali, kako u Saboru, tako i u institucijama Evropske unije.

Naime pre hrvatske desničarke, Tomašić, koja je upitala Evropsku komisiju da li će Srbija moći da zatvori poglavlje 23. o pravosuđu revitalizovanjem istorije i, kako je navela, “zločinačke ideologije”, poslanik Mosta i osvedočeni branitelj Ante Gotovine Miro Bulj predsednika Srbije Aleksandra Vučića nazvao je „četnik”.

Bulju se kao iz topa pridružio Vladimir Šeks, bivši predsednik Hrvatskog Sabora, koji je istog dana izjavio: “Vučić je jedan četnik, fućka mi se što je predsjednik” .

Naši sagovornici saglasni su da su takve izjave skandalozne, ali i da pokazuju da je ustaštvo u Hrvatskoj razvijenije nego ikada i da zapravo predstavlja i njenu zvaničnu politiku. Oni dodaju i da je Hrvatima predsednik Vučić očigledno trn u oku jer je uz Srbe ma gde žive kao i što se zalaže da ceo Balkan krene napred.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin za “Alo!“ kaže da ustaštvo u Hrvatskoj nije samo ideologija marginalnih grupa.

- Nažalost ono je prisutno u svakodnevnom životu, a na primeru zakona kojim će proterane Srbe proglasiti agresorima vidimo i da je i zvanična politika. U takvoj Hrvatskoj mržnja prema Vučiću je očekivana i potsticana. Vučić retko u Hrvatskoj ima iskrene sagovornike kada govori o pomirenju. Vučiću neće nikada oprostiti što je uvek bio i što jeste uz Srbe gde god da žive i neće mu oprostiti što im se zbog toga ne izvinjava. Kao što je osveta u Hrvatskoj zemenila pravdu tako je i mržnja zamenila politku - kaže ministar Vulin.

Ministar trgovine Rasim Ljajić navodi da kada je reč o normalizaciji odnosa između Srbije i Hrvatske Hrvati u toj priči “voze u rikverc”.

 - Pratio sam delimično raspravu u Saboru povodom donošenja Zakona o braniteljima. U jednom trenutku sam pomislio da se nalazimo u 1992. ili 1993. godini. Neki ljudi su očito ostali zarobljeni u prošlosti, i to ne bi bilo toliko opasno da se ne radi o poslanicima, koje je narod birao, i koji bi trebalo da krče put normalizaciji odnosa, a oni zapravo, velikom brzinom, voze u rikverc - komentariše Ljajić.

Potpredsednik SNS Milenko Jovanov za naš list kaže da se divljanje hrvatskih političara dešava baš u momentu kada Aleksandar Vučić ulaže nadljudske napore da Balkan konačno krene unapred.

 - Kako ne bi postao “bliski Istok” Evrope, da konačno izađemo iz spirale zla, stradanja i uništavanja i počnemo da se bavimo ekonomijom i razvojem. To, očigledno, njihovi mozgovi nisu u stanju da razumeju, jer se vode isključivo beskrajnom mržnjom prema Srbima... Koliko Srba u Hrvatskoj oni mogu da podnesu? Pa proterali su 500.000 Srba i opet im Srbi smetaju i optužuju i one koji su nekim čudom ostali tamo i one koje su proterali, a da niko živ ne shvata zašto i za šta. Srbija nikada u svojoj istoriji, za razliku od Hrvatske, nije imala “zločinačku ideologiju”, pa ne može ni da je oživi, ali se čini da u Hrvatskoj zločinačka ustaška ideologija nikada niјe ni umirala, a danas je življa nego ikad. Ipak, sumnjam da je sve ovo slučajno i da neko očigledno pokušava da preko njihovih budalaština unese nemir i nestabilnost u ovaj deo Evrope. Uostalom, ne bi bio prvi put da su oni buzdovan u tuđoj ruci. To im je, uz mržnju prema Srbima, trajna istorijska kategorija...- zaključuje Jovanov.

Linti prete smrću

Savez Srba iz regiona saopštio je da njihovom predsedniku Miodragu Linti u poslednje vreme stižu učestale pretnje od proustaških portala i pojedinaca. U saopštenju tog saveza se navodi se da je Linta u poslednje vreme primio na svom profilu i u inboksu na društvenoj mreži Fejsbuk niz izrazito uvredljivih i pretećih poruka, pa čak i pretnje smrću. Najjasnija pretnja, navodi se, je od nekog ko je potpisan kao Jurica Tudorović a koji je Linti, izmedju ostalog, poručio da kada sledeći put dodjeu Hrvatsku, neće se živ vratiti u Srbiju.

 

Expand player
Pogledajte više