Ðurić: Kurtijeve izjave neka komentariše EU, za Srbiju tako nešto NIJE MOGUĆE

Tanjug | vesti 2018-07-19 15:15:34 2018-07-19 15:15:34

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je danas da bi izjave Aljbina Kurtija o ujedinjenu Albanaca i tome da projekat "Velike Albanije" nije u suprotnosti sa politikom EU, trebalo da komentariše Brisel, a što se Srbije tiče, tako nešto nije i neće biti moguće.

Alo!/Ana Paunković

Aljbin Kurti, lider kosovskog opozicionog Pokreta za samoopredeljenje ponovo je danas pozvao na nacionalno ujedinjenje svih Albanaca jer, kako tvrdi, taj projekat (velika Albanija) nije u sukobu sa politikom EU, a do potpunog ujedinjenja predlaže da Albanija i tzv. Kosovo postanu federacija ili konfederacija.

"Pošto Kurti govori da to nije u suprotnosti sa politikom EU, izgleda da on zna ili misli da zna šta je politika Unije, i to bi pre svega oni trebalo da komentarišu", rekao je Ðruić odgovarajući na pitanja novinara na pres konferenciji.

Potpuno je, kaže Ðurić, siguran da to nije mišljenje samo Kurtija, već svih lidera svih separatističkih stranaka u Prištini, bez obzira da li su na vlasti ili u opoziciji, a da je samo stvar taktike da li žele to otvoreno, jasno i javno da kažu i kada žele da o tome govore.

"Uveren sam da većina njih tako nešto sanja, a da se nedovoljnim reakcijama i ćutanjem dela međunarodne zajednice i među građanima albanske nacionalnosti u južnoj pokrajini razvija uverenje da je tako nešto moguće. Što se Srbije tiče, tako nešto nije moguće i neće biti moguće", poručio je Ðurić.

Expand player
Pogledajte više