Izbori
Profimedia
Izbori

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Predsednik RIK-a Dejan Đurđević rekao je da su odbijene liste grupe građana "6. oktobar", "Građani i građanke Srbije - Srđan Šajn", "To smo mi" - Prirodni pokret - Vladimir Zahariev", "Mađarski pokret za promene - DZVM" i "Tolerancija".

"Tokom vikenda predate su još dve žalbe privatnih lica Upravnom sudu, i to na zbirnu listu koju je RIK objavio, zato što se na njoj nalazi Republikanska stranka", rekao je Đurđević.

On je na sednici rekao i da je šampanje glasačkih listića u izbornoj fazi i da će njihova distribucija po Srbiji početi u sredu, 20. aprila u osam časova ujutru.

"RIK je usvojio i molbu Pokrajinske izborne komisije da na vreme budu obavešteni o satnici distribucije izbornog materijala, da bi odložili distribuciju materijala za pokrajinske izbore, da radna tela ne bi bila prebukirana materijalima", rekao je Đurđević.

Izborni materijal za glasanje u inostranstvu dostavljen je danas Ministarstvu spoljnih poslova koje će ga distribuirati ambasadama Srbije.

RIK je na sednici saopštio i da je Radna grupa za posmatrače odobrila još osam prijava za strane posmatrače.

Prijave su odobrene ambasadama Bugarske, Velike Britanije, Nemačke, Italije, Turske, Belgije, Slovačke i japanskoj organizaciji "Zajednička mreža međunarodnih volontera - JNIV".

Među posmatračima delegiranim od strane Velike Britanije je ambasador Denis Kif koji će izbore pratiti na području Smedereva i Požarevca.

RIK je doneo i rešenje o izmenama u osam biračkih mesta u Srbiji, koji se odnose na adresu birališta, dok je u inostranstvu adresa birališta promenjena u Luganu u Švajcarskoj i u Nemačkoj, gde je ukinuto biračko mesto u Kaselu. Državljani Srbije, koji žive u tom gradu, moći će da glasaju u konzulatu Srbije u Frankfurtu.

Birači koji na dan izbora budu na službi u Vojsci Srbije, moći će da glasaju na 32 biračka mesta.

Parlamentarni izbori u Srbiji održaće se u nedelju, 24. aprila, a birališta će u Srbiji biti otvorena od 07. do 20 časova.