Milorad Dodik
Tanjug/Dragan Kujundžić
Milorad Dodik

Tanjug/Dragan Kujundžić

Milorad Dodik, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Jasan i čvrst stav Milorada Dodika, predsedavajućeg Predsedništvu BiH, da je NATO na strani neprijatelja, da nikako nije neutralna strana i da je članstvo BiH u toj organizaciji za njega potpuno neprihvatljivo bio je i više nego dovoljan povod da stranci preko svojih poslušnika u Federaciji ponovo udare na Republiku Srpsku. Cilj napada je da destabilizuju i potpuno unište Srpsku!

Pročitajte još:

 

Novi napad je izvela stranka Bakira Izetbegovića - SDA, koja je u sredu bez ikakvog povoda najavila da će preko svojih predstavnika u državnim institucijama pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi oduzimanja imena RS jer se njime, navodno, diskriminišu Bošnjaci i Hrvati. Milorad Dodik je odmah poručio da je Srpska ustavna kategorija i da njeno ime ne može biti dovedeno u pitanje. On je upozorio da je zahtev za promenu imena RS istovremeno i poziv na razdruživanje tog srpskog entiteta od BiH.

Tim povodom se oglasila i Rusija, sa predlogom da se hitno održi vanredna sednica PIK-a.
Iz Ambasade Ruske Federacije izrazili su zabrinutost zbog namere SDA da dovede u pitanje dejtonsko ime jednog od entiteta BiH i upozorili da takve inicijative ugrožavaju proces nacionalnog pomirenja.

Vulin: Samo jedinstveno!

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da se na ovakav napad na samo biće Republike Srpske mora odgovoriti jedinstvom.

- Naravno da je to pravno apsolutno nemoguće, pošto je Ustavom Bosne i Hercegovine jasno određeno ime entiteta koji se zove Republika Srpska. Ne možete vi odlukom Ustavnog suda menjati sam Ustav. Ali sam veoma zabrinut zbog ove inicijative, ne zato što ona može da ukine Republiku Srpsku - ne može, već zato što govori o veoma lošim namerama prema Republici Srpskoj i prema Srbima koji žive u Bosni i Hercegovini - rekao je Vulin.

 

 

Srđan Perišić, savetnik za politička pitanja Milorada Dodika, predsedavajućeg Predsedništvu BiH, kaže da iza najnovijeg udara na Srpsku stoje isti ljudi koji su mesecima pokušavali da je destabilizuju organizujući proteste.
- Sve ovo dolazi iz istih zapadnih centara moći. Gotovo devet meseci održavale su se demonstracije, imali smo prethodno napade na MUP da je paravojna formacija. Imamo sada i nemogućnost formiranja vlasti na nivou BiH, vidimo da se, iako su od izbora prošla gotovo četiri meseca, savet ministara još nije formirao i Republiku Srpsku otvoreno ucenjuju ulaskom u NATO. Ako mi prihvatimo ulazak u NATO, biće formirana nova vlast, u skladu sa rezultatima izbora 7. oktobra. To je jasna ucena. I sada imamo najnoviji pritisak, da će pokušati da promeni naziv Srpske na sudu. Problem bošnjačke elite je to što su im glavni partneri stranci, a ne Srbi sa kojima žive. Tako je od 1995. godine. To vodi ka destabilizaciji BiH, upitan je opstanak Bosne sada. Vlast u Srpskoj je reagovala oštro na provokaciju, koja se jasno doživljava kao neprijateljski čin - objašnjava Perišić.

Bakir Izetbegović

AP/Darko Vojinović

Bakir Izetbegović, Foto: AP/Darko Vojinović

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je ovo nastavak ratne politike bošnjačkog rukovodstva, za koji se ovoga puta koriste mirnodopska sredstva, ali koji ima isti cilj - uništavanje Republike Srpske i unošenje straha među srpski narod. Prema njegovim rečima, postoji mogućnost da je bošnjački politički vrh dobio podršku za tako nešto od turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, ali je uveren da zvanične strukture SAD, vodećih evropskih država i Rusije tako nešto ne podržavaju.

Pročitajte i ovo:

 

- Smatram da bi bilo dobro da se Milorad Dodik obrati predsednicima SAD Donaldu Trampu, Rusije Vladimiru Putinu, predsedniku Kine i evropskim liderima i da im ukaže da bošnjački neodgovorni lideri guraju BiH u sukobe i paralizu - kaže analitičar.

Izetbegović odustaje od inicijative ako SNSD promeni ponašanje

SDA je spreman da odustane od najavljene inicijative za promenu naziva Republike Srpske ako vladajući SNSD u tom entitetu BiH u narednik šest meseci promeni ponašanje, izjavio je juče lider te stranke Bakir Izetbegović, ne isključujući pritom mogućnost da dođe do krize u BiH. Nakon jučerašnje najave da će SDA ped Ustavnim sudom pokrenuti inicijativu za promenu imena Republike Srpske, Izetbegović objašnjava da taj entitet nije samo srpski, već je i bošnjački i hrvatski, kao i entitet svih ostalih građana.

- Nedvosmisleno je jasno kako su Bošnjaci i Hrvati građani četvrtog i petog reda u RS, odnosno da se nad njima vlada - naveo je Izetbegović.