Aleksandar Vučić
Printscreen
Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

12.30 - Razgovarao sam sa Vulinom i Mojsilovićem, danas smo doneli odluku - Ići ćemo na dodatne reforme. Staćemo sa kupovinom oružja, ali ćemo na pametan način da razvijamo kompletan sistem odbrane i budemo mnogo snažniji nego što smo danas - rekao je predsednik Srbije na kraju svog obraćanja.

12.00 - Velika mi je čast što sam imao priliku da juče i danas ugostim u Srbiji Aleksandra Lukašenka, velikog prijatelja Srbije i jedinom lideru koji je došao 1999. godine u našu zemlju. I jedni i drugi smo dokaz da smo prijatelji i zahvalnost sprskog naroda ka Vama ostaće zauvek jer ste smeli i hteli da pokažete podršku Srbiji u teškom momentu. Mi smo bratski narodi i srećni smo i zadovoljni kada Belorusija postiže dobre rezultate - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije istakao je i da je predsednik Belorusije posebno obratio pažnju na napredak srpske ekonomije.

- Imali smo veoma dobre i plodonosne razgovore, gotovo u svim sferama smo se dotakli naše saradnje. Razgovarali smo i o vojno-tehničkoj saradnji. Mnogo toga sam mogao i da naučim po pitanju formiranja moderne vojske. Ono zbog čega jesam zadovoljna je što je naš prijatelj Aleksandar primetio značajan napredak u odnosu na prethodne godine. I po smanjenom javnom dugu, ali i po onome što se vidi kada se prođe kroz Beograd. I naši ministri su imali kontakte i čini mi se da su u različitim sferama istakli kako da dođemo da razmene od 500 miliona evra - rekao je Vučić.

Takođe, predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je i da se podrška Belorusije srpskom narodu primećuje već 25 godina.

- Nikada se nije desilo, od kada je Lukašenko na vlasti, a to je od davne 1994. godine, da Belorusija glasa protiv Srbije bilo gde. Hvala Vama što pokazujete takav prijateljski odnos prema Srbiji. Pripadamo onim zemljama koje se diče svojom samostalnošću, to su zemlje gde žive ponosni ljudi, te tako i Belorusija može uvek da računa na podršku Srbije, kao što su to oni nama uvek činili - rekao je predsednik.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko se zahvalio, kako je rekao, svom prijatelju Vučiću, na mogućnosti da ponovo poseti Srbiju.

- Da nema njegovog napora ne bismo imali današnji nivo odnosa. Mi delimo zajedničke vizije. Stav Belorusije se ne menja po pitanju teritorijalnog integriteta Srbije. Rekao sam Aleksandru, ako išta, u bilo kojoj oblasti možemo da vam pomognemo, recite nam i mi ćemo to rado učiniti. Ali isto tako i mi računamo na podršku Srbije. Mi imamo režim slobodne trgovine - kazao je Lukašenko.

Predsednik Lukašenko istakao je da Srbiji želi sve najbolje na evropskom putu i da se nada da će to putovanje proći u najboljem mogućem redu.

Predsednik Srbije pre tet-a-tet sastanka poželeo je dobrodošlicu beloruskom predsedniku na tečnom ruskom jeziku i poručio mu da srpski narod voli beloruski narod i da poštuje sve što su uradili i napravili od svoje zemlje.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Tête-à-tête razgovor predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Belorusije Aleksandra Lukašenka.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Dec 3, 2019 at 1:41am PST

- Naši politički odnosi su otvoreni i bratski. Trgovinska razmena raste, još mnogo toga moramo da uradimo da bismo je uvećali, ali mislim da imamo mnogo prostora za to i uveren sam da uz vašu podršku taj posao možemo da obavimo - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić, Aleksandar Lukašenko

Tanjug/Zoran Žestić

Aleksandar Vučić, Aleksandar Lukašenko, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučić je naglasio da narod Srbije nikad neće zaboraviti posetu i podršku Lukašenka 1999. godine i njegovu ljubav i podršku koju je tada pokazao srpskom narodu.

- Bili ste jedini svetski lider, koji je u trenutku kada je Srbiji bilo teško, došao i želeo da pokaže koliko voli srpski narod i našu Srbiju. Vama hvala na dolasku u Srbiju. Nama vaša poseta mnogo znači i molimo vas da češće dolazite u našu zemlju - kazao je Vučić.

Aleksandar Vučić, Aleksandar Lukašenko

Tanjug/Zoran Žestić

Aleksandar Vučić, Aleksandar Lukašenko, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Komentari (2)

mika

03.12.2019 14:08

Samo S400 Srbiju spasava.

Slavica

03.12.2019 17:45

Srbija dodadno unapredjuje odnose sa starim prijateljima.