Patrijarh Irinej
Tanjug/Sava Radovanović
Patrijarh Irinej

Tanjug/Sava Radovanović

Patrijarh Irinej, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

* Atmosfera u crkvenim krugovima 

* Različite strukture unutar SPC počele da isturaju svog kandidata

* Borba za tron u SPC

Iako je patrijarh Irinej, poglavar SPC, i živ i zdrav, u vrhu Crkve i u crkvenim krugovima poslednjih meseci atmosfera je takva kao da je u toku predizborna kampanja za izbor novog patrijarha. Različite struje unutar SPC isturile su svoje kandidate u prvi plan, a u medijima su indirektno ili direktno osvanula i neka imena navodnih pretendenata na tron SPC. Reč je o dvojici vladika koji pripadaju mlađoj generaciji - mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju i episkopu Diseldorfa i Nemačke Grigoriju.

Njih dvojica u izjavi za „Alo!“ kažu da se nadaju da će patrijarh Irinej živeti još mnogo godina, dok su o kandidatima za novog poglavara SPC govorili potpuno različito...

- Nisam bio u prilici da ispratim i pročitam šta se tačno pisalo i govorilo ovih dana, ali sam načuo da je i to jedna od aktuelnih tema u medijima. Mogu samo da vam, ako vas interesuje, kažem svoje lično mišljenje na tu temu: moj utisak je taj da je, uz Vladike Joanikija i Ignjatija, upravo mitropolit Porfirije među najozbiljnijim kandidatima za narednog patrijarha - kazao je vladika Grigorije za „Alo!“.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Mitropolit Porfirije, s druge starne, naveo je da je najmanju ruku neumesno baviti se licitiranjem kandidata za budućeg patrijarha, s koje god strane dolazilo.

- To je, ako hoćete, i besmisleno i nečasno, pa čak, usuđujem se reći, kod nekih i zlonamerno. Hvala Bogu, imamo živog i zdravog patrijarha. Neka ga Bog poživi još mnogo godina. Crkva nije politička organizacija, tako da su bilo koje vrste kampanja u Crkvi necrkvene i nejevanđeljske, a samim ti su pre svega po nju štetne. Ona funkcioniše po principu poslušanja i služenja. Pritom, oslanja se na poverenja u Boga i njegov promisao. Narodna mudrost kaže „Čovek snuje, a Bog odlučuje“. Koga će Bog pozvati sebi ranije, a koga kasnije, to je tajna. A kada dođe vreme, kandidati su svi članovi Sabora - zaključio je Porfirije.

Patrijarh Irinej

Alo!/Vladimir Marković

Patrijarh Irinej, Foto: Alo!/Vladimir Marković

 

Željko Injac, verski analitičar, konstatovao je da je i laicima jasno da se vladike u poslednje vreme utrkuju ko će biti naredni patrijarh.

- To s jedne strane govori kakva je trenutno situacija u SPC i koliko su duboke podele, ali, s druge strane, i o tome da pojedini episkopi ne poštuju sadašnjeg patrijarha. Kada jedan episkop, istina umirovljeni, na obeležavanju genocida nad Srbima u Jasenovcu izjavi da sadašnji patrijarh Irinej nije njegov patrijarh, a takva javna izjava podleže kanonskim propisima, onda je sasvim očekivano da pored živog patrijarha biraju novog - kazao je on, navodeći da je „ova medijska halabuka samo pokazala da postoje ozbiljne ambicije pojedinih episkopa da zasednu na patrijaršijski tron“ . Takođe, on je dodao da je licitacija u vezi s izborom novog patrijarha počela izjavom NATO generala Hodžisa protiv pravoslavlja.

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina

 

 I Paju živog sahranjivali

Svi se sećamo kako su dok je pokojni patrijarh Pavle na umoru ležao u bolničkoj postelji pojedini episkopi samo čekali da izdahne puni nade da će upravo oni zauzeti njegovo mesto. Novine su bile prepune licitacija, a iza mnogi tih tekstova stajali su ambiciozni episkopi.

 

Fakti:

90 godina ima patrijarh Irinej

60 godina monaške službe je iza njega

2010. godine postao je patrijarh