Aleksandar Vučić
EPA
Aleksandar Vučić

Tanjug

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Briselu s predsednikom Evropske komisije Žanom Klodom Junkerom, a potom će biti i gost na radnoj večeri koju šefica diplomatije EU Federika Mogerini organizuje za lidere sa Zapadnog Balkana.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine biće ključna tema razgovora i radne večere u Briselu, saznaje Tanjug u sedištu EU.

Sastanak Vučića i Junkera počeće u 16.30 u centralnoj zgradi Evropske komisije u Briselu, a očekuje se da će tokom sastanka biti reči o procesu evrointegracija Srbije, situaciji u regionu Zapadnog Balkana, kao i o perspektivi politike proširenja EU.

Junker, odlazeći predsednik EK, 2017. godine prvi je predstavio radni okvir za Strategiju za uspešno pristupanje Srbije i Crne Gore EU, s perspektivom ulaska 2025. godine, a politika proširenja EU trenutno je blokirana zbog insistiranja Francuske na reformi Unije.

Nakon sastanka s Junkerom, predsednik Vučić prisustvovaće radnoj večeri koju, kao oproštajnu, šefica EU diplomatije Mogerini organizuje za lidere sa Zapadnog Balkana.

Dolazak na večeru potvrdio je predsednik Crne Gore Milo Đukanović kosovski predsednik Hašim Tači, kao i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev.

Pročitajte još:

Ovoga puta biće to i oproštajna večera obzirom na kraj mandata Federike Mogerini na mestu Viskoke predstavnice EU.

Predviđeno je da se lideri okupe za stolom u 19.30 u zgradi Evropskeslužbe za spoljne poslove u Briselu.

Iz Evropske komisije najavili su da će Mogerini sa liderima sa Zapadnog Balkna razmotriti situaciju u regionu i zajedničke izazove i sumirati šta je urađeno tokom njenog petogodišnjeg mandata.

Tokom radne večere razgovaraće se i o uslovima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine u svetlu postizbornih rezultat na Kosovu, rečeno je Tanjugu u Briselu.

BONUS VIDEO: Boba Živojinović dužan Palmi