Dragan Marković Palma u Egiptu
Alo!
Dragan Marković Palma u Egiptu

Alo!

Dragan Marković Palma u Egiptu, Foto: Alo!

Jagodinu i Srbiju uspeo je da izvede na Crveno more, budući da smo dobili pet hektara na obali, a zamolio je egipatske zvaničnike da povuku priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije.

Ipak, najveću pažnju u Srbiji izazvao je snimak na kojem uz zvuke „Bože pravde“ Palma jaše kamilu. Zato smo se na početku razgovora osvrnuli na doček kakav u toj zemlji za strane političare nije priređen još od vremena SFRJ i Josipa Broza Tita.

- Oduševio me je doček i večera u pustinji koju su nam naši domaćini priredili. Zamolili su nas da obučemo njihovu tradicionalnu nošnju, a zatim su mi predložili da jašem kamilu. Želeo sam da ispoštujem našeg domaćina i jahao sam kamilu. Posebno sam bio iznenađen što se u tim momentima čula srpska himna. To sada neko može da izvrne ruglu i da se smeje, ali prijateljski i ekonomski odnosi se grade iz jednog drugog ugla, da se vidi da smo mi obični ljudi, da nismo prepotentni i da poštujemo tradiciju zemlje u koju idemo.

Kako je bilo jahati kamilu?

- Ja sam dete sa sela, jahao sam i konje, ali ne mogu da kažem da za mene to nije ništa. Malo sam bio uzbuđen jer nikada ranije nisam radio tako nešto.

U Egiptu ste dočekani kao Tito, a u Hrvatskoj je nakon vaše posete bilo burno, da li ste se pokajali zbog odlaska u Zagreb?

- Nisam se pokajao, jer mi koji se bavimo politikom i privredom nismo obični političari, već vizionari i državnici. Nećemo ni mi ni Hrvati zaboraviti šta je bilo za vreme rata, ali ako idemo na to da utvrđujemo ko je veći, a ko manji krivac, nećemo moći ništa da uradimo. Nemam ništa loše u biografiji ne samo kada je Hrvatska u pitanju, već i kad se radi o svim bivšim republikama, ništa im loše nisam učinio. Branitelji i neki političari iz Hrvatske su me napali zato što sam poznavao Arkana i što sam pio kafu sa Cecom. Kada sam stigao u Zagreb, dočekalo me je više od 35 kamera, prvi put u životu me je toliko novinara čekalo u nekoj drugoj državi. Postavljali su mi razna pitanja, a ja sam im poručio da sam došao da uspostavimo ekonomsku, kulturnu i sportsku saradnju i da ne želim da pričam o prošlosti.

Pročitajte još:

Da li ste očekivali negativne reakcije?

- Sve što posle desilo je samo pokazatelj da je Hrvatska daleko od civilizacije.

A članice je Evropske unije...

- Kada je u pitanju EU, u Hrvatskoj su ljubomorni jer Srbija ima veću popularnost kao zemlja koja nije član EU nego Hrvatska, koja jeste. U poslednje tri godine, 40.000 Hrvata je otišlo u neke druge zemlje Evropske unije, a to znači da nešto ne štima, da nemaju investitore, jer neće investitori u zemlje gde se stalno preti i odakle se šalju ratnohuškačke poruke. Moj savet im je da prestanu da se bave istorijom, koja je bolna i za jedne i za druge. Ti posmatrači, koji prate i Hrvatsku i Srbiju, očigledno su shvatili da sve ono što se dešavalo u ratu u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu nisu izazvali Srbi. Srbi nisu vodili osvajačke ratove, Srbi su branili svoja ognjišta.

Za nekoliko dana biće glasanje za prijem Kosova u Interpol, šta očekujete?

- Neprijatno sam iznenađen kada je nekoliko zemalja u pitanju. Najpre Austrija, koja ima dobru saradnju sa Srbijom, ali shvatam da je tu prisutan međunarodni pritisak i uticaj Amerike i nekoliko zemalja iz Evrope poput Nemačke, Velike Britanije i Francuske. Emanuel Makron sada želi da se nametne kao evropski lider, imajući u vidu da je Angela Merkel rekla da se više neće kandidovati za kancelara. Mi smo sa Francuskom kroz istoriju imali veoma dobru saradnju, ali je danas politika mnogo jača od istorije.

Kada smo kod Francuske, kako komentarišete skandal koji se dogodio zbog rasporeda sedenja na svečanosti obeležavanja Dana pobede u Parizu?

- Rekao sam svojim saradnicima da je, izgleda, Bernard Kušner umešao prste, kasnije sam čuo da jeste umešan. Hašimu Tačiju nije mesto iza Vladimira Putina i to ceo svet zna, neko očigledno želi da spoji ono što je nespojivo.

Opozicija kaže da je predsednik Aleksandar Vučić trebalo da napusti događaj?

- Opozicija je pokazala svoje lice dok je bila na vlasti i nije u pravu. Da napustite mesto na koje je došao ceo svet, i Donald Tramp, i Angela Merkel, i Vladimir Putin? Treba to zaboraviti, kao kada u nedelju izgubite fudbalsku utakmicu, u ponedeljak ne pričate o tome i idete dalje.

Crna Gora se ogrešila o Srbiju

U Crnoj Gori je napravljena crna lista i pojedinim istaknutim ličnostima je zabranjen ulazak. Šta ako se i vi nađete na toj listi?

- Opet ću ići u Crnu Goru zato što me voli crnogorski narod. Crna Gora i Milo Đukanović su se ogrešili o Srbiju i nije im kasno da povuku to što su priznali Kosovo.

Rekli ste da biste prihvatili da budete ministar ako vam to bude ponuđeno?

- Nisam rekao da ću to sada uraditi, već nakon sledećih izbora, ukoliko budem zatrebao. Neće se više nikada desiti da glasam dekretom za neke čija je biografija kabinetska, a da nemaju rezultat nigde u javnosti. Da bi neko dobio funkciju, mora da bude iskusan i da je u tom resoru radio ili da je nešto u životu radio što je vidljivo.

Ako jednog dana budete ministar, koji resor bi vam najbolje legao?

- Ja znam šta znam, a znam šta ne znam i za šta nisam stručan. Ono što znam, to ću i raditi. Pojedini ministri se uče kada dobiju funkciju. Neki su dobijali funkciju zato što su napadali predsednika, a neki zato što su podobni. Vreme je da nakon sledećih izbora izbrišemo podobnost i da kriterijum bude sposobnost. Ako si podoban, vodiću te u kafanu da jedeš, kupiću ti košulju na poklon, a ako nisi sposoban, nemaš šta da tražiš u tom resoru i da budeš član Vlade.

Kazali ste da niste zadovoljni radom dva ministra, da li ih sada ima više?

- Sada ih ima tri i četvrti ima status kandidata da loše radi. Kada je Aleksandar Vučić organizator svega i kada stvori sve uslove, onda većina ministara može da radi šta god želi, samo da realizuje to što dobije kao zadatak. Moram da pohvalim Ivicu Dačića, koji izuzetno dobro radi. Deset država je povuklo priznanje Kosova, a to nije lako.

Đilasov savez drž’ ne daj

Kako ocenjujete Savez za Srbiju?

- To je savez drž’ ne daj, tamo se skupilo šuto i rogato. Kada vas neko finansira iz inostranstva, vi postajete roba, vi ste roba tih država i morate da slušate šta vam oni govore. Siguran sam da su zemlje koje daju pare opoziciji videle da su pogrešile i da će od lidera opozicije tražiti da im vrate pare. Ljudi nemaju motiva da glasaju za njih.