Srđan Nogo
Vladimir Živojinović
Srđan Nogo

Vladimir Živojinović

Srđan Nogo, Foto: Vladimir Živojinović

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentost saopštava da je pravni tim podneo krivičnu prijavu protiv Srđana Noga zbog otvorene pretnje na društvenoj mreži Tviter.

On je, naime, na Tviteru najavio svoju nameru da vešanjem ubije predsednika Republike Aleksandra Vučića, predsednicu Vlade Anu Brnabić, kao i ministre Aleksandra Vulina i Zorana Đorđevića, što predstavlja kap u prepunoj čaši pretnji ubistvom predstavnicima najviših državnih organa.

Mario Spasić, generalni sekretar Tansparentnosti objašnjava zbog čega je podneta krivična prijava:

- Prema javno dostupnim informacijama, Srđan Nogo je dana 1. februra 2020. godine u 23:42 časova na svom Tviter nalogu objavio nedvosmislenu nameru da vešanjem ubije predsednika Republike Aleksandra Vučića, predsednicu Vlade Anu Brnabić, kao i ministre u Vladi Aleksandra Vulina i Zorana Đorđevića, gde je pretnju ubistvom vešanjem potvrdio rečenicom: "Samo se igrajte, ja sam svoje rekao". Imajući u vidu da u postupanju Srđana Noga postoje nedvosmislena obeležja krivičnih dela Ugrožavanje sigurnosti predstavnika najviših državnih organa i krivičnog dela Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja u vezi sa krivičnim delom ubistvo predstavnika najviših državnih organa, Višem javnom tužilaštvu smo podneli krivičnu prijavu uz zahtev da se zatraži određivanje pritvora za Srđana Noga jer bi mogao da ometa istragu, izvrši najavljeno delo i zbog uznemirenja javnosti. Pozivamo Više javno tužilaštvo u Beogradu da oštrom i efikasnom reakcijom stane na put ovom javašluku koji proizvodi realnu mogućnost da neko bude ubijen - rekao je Spasić.