Donald Tramp
Tanjug/AP
Donald Tramp

Tanjug/AP

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

* Predsednik Vučić se sutra sastaje sa Majkom Pompeom

* Rešenje kosovskog pitanja se na velika vrata vraća SAD

* Tema sastanka biće pritisak na Prištinu da ukine takse i vrati se u dijalog

Predsednik Vučić bi sutra trebalo da se sastane u Njujorku sa američkim državnim sekretarom, a glavna tema biće KiM, ali i eventualna poseta predsednika SAD našoj zemlji

Srbija je izdržala sve pritiske EU, pre svega zemalja Kvinte, i nije želela da nastavlja dijalog s Prištinom dok ne ukinu takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

A sada se u rešenje kosovskog pitanja na velika vrata vraća SAD, pa bi tako predsednik Vučić trebalo danas da se sastane s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom na marginama debate u Savetu bezbednosti UN o izazovima miru i bezbednosti na Bliskom istoku i podršci administracije SAD multilateralnim rešenjima.

Sve je obustavljeno! Putina hitno prebacuju HELIKOPTEROM U NEPROBOJNU TVRĐAVU!

AUTOR: Sputnjik/Alo.rs/D.S. DATUM I VREME: 19.08.2019. 16:38 - 19.08.2019. 17:24 Održaće se hitan sastanak Vladimir Putin, Foto: Profimedia.rs Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je u zvaničnu posetu Francuskoj, gde će se sastati sa svojim kolegom Emanuelom Makronom.

Kako „Alo!“ saznaje iz diplomatskih izvora, tema sastanka biće pritisak na Prištinu da ukine takse i vrati se u dijalog, ali i eventualna poseta američkog predsednika Donalda Trampa u narednih nekoliko meseci.

Ivica Dačić, šef srpske diplomatije, o predstojećem sastanku u Njujorku kaže:

- Predsednik Vučić će se sresti s Pompeom, a sve to je dobra uvertira da treba da tražimo neki zajednički interes s Amerikom - zaključio je šef srpske diplomatije.

Ivica Dačić

Tanjug/Dimitrije Goll

Ivica Dačić, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Diplomata Zoran Milivojević pomenuti sastanak vidi kao zainteresovanost američke administracije za rešavanje pitanja KiM i smatra da je ključ za deblokadu dijaloga i pronalaženja kompromisnog rešenja sada u rukama Amerike.

- Evropa je trenutno potpuno po strani i nije u stanju da aktivno utiče na rešavanje kosovskog čvora, budući da je orijentisana na formiranje institucija i zaokupljena situacijom u vezi s Bregzitom - navodi Milivojević.

Aleksandar Vučić

Tanjug

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug

On smatra i da države koje imaju tvrd stav u vezi s KiM, poput Nemačke, takođe nisu u poziciji da aktivnije deluju, sve dok se, kaže on, na nivou EU ne završe politički procesi koji su u toku.

- Zbog toga nije slučajno što Amerika upravo sada procenjuje da je trenutak da preduzme inicijativu i da aktivnim delovanjem stvori uslove ne samo za dijalog već i za kompromisno rešenje koje bi sigurno išlo u prilog ovoj administraciji i Trampu pred predstojeće izbore u SAD iduće godine - primetio je Milivojević.

Prema njegovim rečima, zakazivanje sastanka između Vučića i Pompea, i to na najvišem nivou, o kojem je upoznat i predsednik Tramp, pokazuje da je američka administracija zainteresovana za rešavanje pitanja KiM.

Milivojević ističe da je ovaj sastanak neka vrsta realizacije pisma predsednika Trampa, koje su Beograd i Priština dobile decembra prošle godine, kada je, podseća Milivojević, dao do znanja da sadašnja američka administracija ima nameru da se uključi u proces rešavanja kosovskog čvora, kao i da rešenje treba postići uz uvažavanje interesa svih strana.

Ukoliko je istina da se Amerika direktno uključuje u rešavanje kosovskog čvora, kaže Milivojević, onda u narednom periodu možemo očekivati dve svari: prvo - uticaj Amerike na prištinsku administraciju za ukidanje taksi i deblokiranje dijaloga i drugo - politički uticaj Amerike u vezi s izborima u Prištini da se u drugi plan stave one strukture u prištinskoj vlasti i elite koje se protive dijalogu.

Činjenice

1.Džon Bolton otkazao posetu Beogradu i Prištini zbog odbijanja privremenih vlasti na Kosovu da ukinu takse
2. SAD su se povukle iz Kosovske agencije za verifikaciju imovine. Velika Britanija je to uradila još ranije.
3. Priština je ponovo priznala srpske pasoše, nakon pritiska iz Vašingtona.
4. U četvrtak skupština u Prištini bi trebalo da bude raspuštena, kako bi bili raspisani prevremeni izbori.

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina