Vuk Drašković
Dejan Briza
Vuk Drašković

Dejan Briza

Vuk Drašković, Foto: Dejan Briza

Lider Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković izjavio je da smatra da je najbolje za Srbiju da uđe u NATO, bez obzira na to što većina građana to ne želi.

Na to je oštro reagovala Milica Đurđević Stamenkovski iz pokreta „Zavetnici“, koja je poručila da će zbog Draškovića vuk postati sinonim za najveću prevaru.

Pročitajte još:

 

Na pitanje da li bi ulazak Srbije u NATO bio značajan za političku i ekonomsku stabilnost, Drašković je podsetio na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj je rekao da bi Srbija, pristupanjem NATO, rešila gotovo sve svoje bezbednosne i razvojne izazove.

- Tačno. Rekao je i da je blizu 80 odsto građana Srbije odlučno protiv članstva u NATO. I ovo je tačno. Tačno i tragično. Vlast poštuje volju te ogromne većine. Greška - rekao je za portal „SNews“ Drašković, koji je obavljao i funkciju ministra spoljnih poslova.

On je naveo da većina građana Srbije ne zna činjenice o NATO, niti je u prilici da se edukuje u vezi s tim.

- Ne zna ta većina da će sve nesporazume i moguće sukobe na Kosovu, u Bosni, u Makedoniji ili bilo gde na Balkanu rešavati NATO. Srbija može da bira samo jedno od ovo dvoje: da bude u NATO za stolom, ili da bude na meniju. Odluka se ne sme prepustiti ni neznanju, ni inatu, ni mantri da vlast mora da sluša volju većine. U nekim pitanjima država ne sme da povlađuje neukoj većini. Većina bi mogla da izglasa i da dva plus dva nisu četiri - rekao je Drašković.

Reagujući na ove reči, Milica Đurđević Stamenkovski kaže da je lider SPO moralna karikatura, kojoj je u stranci ostala jedino žena.

Milica Đurđević Stamenkovski

Alo / Nenad Vujanović

Milica Đurđević Stamenkovski, Foto: Alo / Nenad Vujanović

- Vekovima je vuk bio totemska životinja srpskog naroda, ali zbog Draškovića će izgleda vuk postati sinonim za najveću prevaru. Zamislimo u kakvom je stanju NATO, kada njegove interese zastupa Drašković, moralna karikatura kojoj je u stranci ostala jedino žena. Njega ne zanima volja više od 80 odsto građana Srbije, već isključivo zaštita sopstvene porodične imovine. Godinama pati od rusofobije, a poznato je da su u strahu velike oči, pa panično priziva NATO čizmu u Srbiju. U njegovoj podaničkoj svesti okupacija je blagodet, ali, srećom, njegova reč odavno nema težinu u narodu - zaključuje ona. 

Vulin: Draškoviću za sve kriv narod!

Komentar na Draškovićeve reči imao je i ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je rekao da „u diktaturi svi znaju bolje od naroda, a u demokratiji narod odlučuje“.

- A Srbija je slobodna i demokratska zemlja. Drašković je za svoje brojne poraze uvek okrivljavao narod i nudio se strancima da potpiše i uradi sve što Srbi neće i ne žele. Dok je Vučić predsednik i vrhovni komandant Vojske Srbije, a ja ministar odbrane , Srbija će biti vojno neutralna i neće ući u NATO. U Crnoj Gori se nalaze Draškovićevi uzori, tako je premijer Marković rekao da je 80 odsto građana CG bilo protiv priznanja Kosova, ali su oni znali bolje i odlučili protiv svog naroda. Srbija odlučuje sama o sebi, a glas njenih građana će se slušati i poštovati.