Dodik
D.S.
Dodik

D.S.

Dodik, Foto: D.S.

- 24. godine od kako se ostvario cilj Hrvatske, etničko čišćenje. Tek smo peti put ovde, a na tome možemo da zahvalimo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću - rekao je Dodik.

PROČITAJ JOŠ:

- Pre 24 godine desio se završni čin nastojanja hrvatske države da očisti Srbe iz Krajine. Najdrastičniji vid tog čišćenja bio je Drugi svetski rat. Počelo je ubistvo našeg kralja, a nastavilo se u Jasenovcu i Jadovnom. Nije to bila akcija samo hrvatske države. Imali su podršku i Amerike, Nemačke, svih zapadnih sila. Ne bi imali snagu da to urade da nisu bili podstaknuti svojim mentorima. Srbi su morali da napuste svoja ognjišta. Jedini izlaz je bila Republika Srpska i Srbija. Ne volim da niko više unosi podelu u naš narod, na izbeglice i domaće, na hrvatske Srbe, bosanske Srbe - naglasio je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik podsetio je da je pre 24 došlo do zavšnog čišćenja Srba iz RSK.

- To je bio drugi u nizu od najvećih stradanja Srba. Ustaše su te noći otrovale pse da ne bi upozorili narod. Od slobode našeg naroda zavisi da li imamo ili nemamo državu. Mnoga znana i neznana sela jesu svedoci tih stradanja našeg naroda. Srbi su morali da napuste svoja ognjišta i imanja i nikada se materijalno neće izračunati šta su sve izgubili. Ogromna su naša strdanja i naša bol - rekao je Dodik i još jednom zahvalio predsedniku Vučiću.

Tanjug

"Oluja", Foto: Tanjug

- Od slobode našeg naroda zavisi da li imamo ili nemamo državu. Mnoga znana i neznana sela jesu svedoci tih stradanja našeg naroda. Srbi su morali da napuste svoja ognjišta i imanja i nikada se materijalno neće izračunati šta su sve izgubili. Ogromna su naša strdanja i naša bol - rekao je Dodik i još jednom zahvalio predsedniku Vučiću.

- Treba da se okupimo oko jedine ideje koju imamo, a to je velika i snažna Srbija. Ne smemo zaboraviti "Oluju". Poginule ne možemo vratiti. Srpski narod danas ima dve države - Republiku Srpsku i Srbiju, svidelo se to nekome ili ne. Republikom Srpskom neće upravljati ni Bakir Izetbegović ni strani ambasadori. Volimo Srbiju i zahvalni smo što nam pomaže - naglasio je Dodik.

Krušedol

Tanjug

Krušedol, Foto: Tanjug

Centralna manifestacija povodom obeležavanja godišnjice hrvatske akcije "Oluja" 1995. godine, u kojoj je ubijeno ili nestalo oko 2.000 Srba, a proterano više od 250.000, počela je večeras molebanom koji služi patrijarh srpski Irinej ispred manastira Krušedol.

Obeležavanju pod sloganom "Oluja je pogrom" prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik hrvatskog SDS S Milorad Pupovac, mministri u Vladi Srbije, predstavnici Srpske liste sa KiM, Srbi izbegli tokom akcije "Oluja" i veliki broj građana.

Ovo je peti put da Srbija i RS zajedno obeležavaju godišnjicu tog zločina.

Predsednik je ranije pozvao sve Srbe, posebno Krajišnike, da dođu kod manastira Krušedol na obeležavanje godišnjice "Oluje", za koju je rekao da je najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata.

BONUS VIDEO: